Autoritatile au dat un termen de 30 de zile celor doua firme pentru intrarea in legalitate, respectiv obtinerea permiselor de munca de tip B de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, in caz contrar urmind sa fie aplicate noi amenzi.

Lucrau fara permis de munca de tip B

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, Daniel Pacurariu, afirma ca inspectorii din cadrul institutiei pe care o conduce, alaturi de ofiteri ai Biroului pentru Straini Cluj, au constatat, in cadrul unui control inopinat desfasurat in 7 si 8 martie, mai multe ilegalitati pe santierul de la Savadisla, judetul Cluj.

"La camp-ul de la Savadisla isi desfasurau activitatea straini detasati de la SC Bechtel International, care are o sucursala in Cluj-Napoca, respectiv de la SC Enka Insat Turcia, firma furnizoare de muncitori pentru Enka Construction and Development BV Amsterdam, sucursala Cluj-Napoca.

La prima firma s-au descoperit 3 persoane de nationalitate canadiana, franceza si britanica, detasate fara permis de munca de tip B, iar la cea de-a doua firma 121 de persoane, cetateni turci“, sustine Daniel Pacurariu.

Muncitorii angajati de Bechtel si Enka desfasurau activitati inca din anul 2006 si nu aveau permise de munca de tip B, asa cum cere legislatia in vigoare.

Autoritatile, sesizate de sindicate

Potrivit lui Daniel Pacurariu, controlul a fost initiat in baza mai multor sesizari primite din partea unor sindicate, care reclamau faptul ca muncitorii turci ar fi lucrat fara forme legale pe santierul Autostrazii Transilvania.

Daniel Pacurariu a mai declarat ca a dat un termen de 30 de zile celor doua firme pentru intrarea in legalitate, respectiv obtinerea permiselor de munca de tip B de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, in caz contrar urmind sa fie aplicate noi amenzi.

"Vom relua controlul si daca nu au acele permise de munca vom aplica noi sanctiuni si le vom interzice muncitorilor activitatea“, a subliniat inspectorul-sef al ITM Cluj.

Incercarile repetate ale Monitorului de Cluj de a-l contacta in cursul zilei de ieri pe Bogdan Sgircitu, director de comunicare al companiei Bechtel in Romania, s-au lovit de lipsa disponibilitatii acestuia de a raspunde la apelurile telefonice. La Enka sint angajati, in total, un numar de 186 de cetateni straini, in timp ce la Bechtel doar 13. (Vasile MAGRADEAN)

Toti muncitorii straini vor fi monitorizati

Potrivit liderului Cartel Alfa Cluj, sindicatele au solicitat monitorizarea tuturor cetatenilor straini care lucreaza in judet, inclusiv a celor care sint angajati la Bechtel.

Grigore Pop sustine ca, la aceasta ora, muncitorii romani sint foarte nemultumiti de faptul ca muncitorii cu cetatenie straina, inclusiv extracomunitari, sint angajati cu salarii de doua ori si jumatate sau chiar de trei ori mai mari decit ale lor. Liderul Cartel Alfa Cluj considera ca exista destui specialisti in constructii si in Romania, deci nu este necesar sa fie adusi din afara. (A. U.)