Doi elevi de la Scoala nr. 2 Bordeasca Veche acuza doua cadre didactice de faptul ca marti dupa-amiaza i-au lovit cu batul si ca au fost trasi de par. Valentin Cotiga si Sandel Sandu, de 13 ani, spun ca au fost luati la bataie de profesoara Elena Pavel, sotia primarului Nicolae Pavel, si de educatoarea Mioara Dobritoiu, pe motiv ca nu vor sa intre la cursuri.

In replica, sotia primarului spune ca elevii au facut gesturi obscene si ca "se leaga" de fetele din clasele mai mari. Pentru purtarea necuviincioasa, baietii au primit o corectie cu urecheli si bete peste cap. Directorul scolii spune ca le va sanctiona cadrele didactice daca se va dovedi ca au lovit elevi.

Unii sateni din Bordeasca sint de acord ca profesorii sa-icuminteasca cu batul pe elevii neascultatori.

Valentin Cotiga, elev in clasa a V-a la Scoala Bordeasca nr. 2, s-a prezentat marti seara la postul de politie din Tataranu si a reclamat o presupusa agresiune la care ar fi fost supus de doua profesoare, in timpul orelor de curs. Baiatul povesteste despre cadrele didactice ca recurg la gesturi dure pentru a-i cuminti pe elevi.

Pustiul, cunoscut in scoala ca fiind mai "zglobiu" si neastimparat, a fost atentionat pentru purtare necuviincioasa de mai multe ori de invatatori. Valentin nu are o situatie prea stralucita la invatatura, profesorii motivind notele mici si prin situatia familiala. Copilul sta la o matusa din sat, tatal lucreaza la Focsani, iar mama in Italia. "Noi am vrut sa stam afara sa ne jucam, pentru ca aveam ora de matematica si nu venise profesorul. Doamna Pavel a venit la noi si ne-a lovit cu un bat. Unui coleg era sa-i scoata ochii ... Doamna educatoare m-a batut si ea, m-a tras de par si mi-a dat cu palmele peste fata. Apoi a venit in clasa si mi-a spus «nu vezi ca esti jegos»! Atunci eu am hotarit sa ma duc la politie.

Am ajuns acolo si politistii mi-au spus ca trebuie sa vin cu tata", ne-a spus Valentin Cotiga. Politistii confirma ca la post exista o plingere in acest sens. "Marti seara, copilul a facut o plingere verbala la politie, dar in cursul zilei de miercuri a fost chemat impreuna cu tatal sau la post, pentru a depune si o plingere scrisa. Copilul nu are urme vizibilede violenta. Politistii continua cercetarile, iar cele doua cadre didactice urmeaza a fi audiate", ne-a spus subcomisarul Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IJP Vrancea. Spusele lui Valentin Cotiga sint sustinute si de un alt coleg de clasa, care la rindul sau spune ca a fost agresat de cadrele didactice.

"M-a lovit si pe mine cu batul peste git. Nu faceam orele si ne-a obligat sa intram in clasa. Apoi m-a lovit peste git si peste picior cu batul", spune si Stanel Sandu, coleg cu Valentin Cotiga. Chiar daca pustii se pling de tratament dur din partea profesorilor, unii parinti spun ca "bine le face ca sint obraznici".

La Bordeasca, vechea zicala "bataia este rupta din rai" se pare ca are mai multa greutate decit o educatie bazata pe intelegere, respect si vorba buna.

"Ne-a aratat degetul si l-am urecheat"

Elena Pavel, sotia primarului din Tataranu, profesoara de fizica- chimie la Scoala din Bordeasca Veche, spune ca de fapt tot incidentul a fost provocat de copil si a avut la baza un gest obscen facut de acesta. Cadrul didactic recunoaste ca elevii obraznici mai sint "altoiti", dar nu foarte violent. "Marti am fost de serviciu pe scoala.

In pauza dinainte de ora de matematica elevii erau in curte, se jucau cu mingea. Am insistat sa intre la ore, iar dupa ce m-am dus sa iau catalogul, ei se ascunsesera prin alt colt al scolii. Deja se jucau de-a v-ati-ascunselea cu mine! L-am luat de urechi si l-am dus in clasa. I-am zis sa astepte profesorul, dar oricum a plecat acasa. Educatoarei Mioara Dobritoiu i-a aratat degetul mijlociu, iar aceasta l-a urecheat si l-a luat putin de par. Este un copil foarte obraznic si, pe deasupra, pune mina pe fund la elevele mele de clasa a opta. Ce sa facem? Miine ajungem sa ne dea brinci si sa ne spuna sa plecam cu cartea noastra", ne-a povestit profesoara Elena Pavel.

Educatoarea Mioara Dobritoiu, acuzata de cei doi copii, nu a putut fi gasita ieri, dar Ziarul de Vrancea ii asteapta punctul de vedere cu privire la incidentul in care este acuzata ca ar fi fost implicata.

"Vom lua masuri"

Directorul Scolii Bordeasca Veche, democratul Banel Barbieru, a aflat ieri despre incidentul produs in scoala pe care o conduce. "Copilul este venit la noi de acum doi ani, de la o scoala din Rastoaca, si sta la matusa sa. Este mai obraznic, dar nu a creat niciodata probleme deosebite. Are o situatie mediocra la invatatura.

Am discutat si eu cu doamna educatoare, care mi-a spus ca elevul a facut gesturi obscene si ca pentru asta s-a rastit putin la el. Acelasi lucru mi-a spus educatoarea ca s-a intimplat si cu doamna Pavel.

Voi demara si eu cercetarile in acest caz, ma voi interesa la politie si daca se confirma se va propune sanctionarea cadrelor didactice", a declarat Banel Barbieru, directorul Scolii Bordeasca Veche. Cu o sinceritate de apreciat, pustiul Valentin Cotiga a recunoscut la final ca nu este usa de biserica la scoala si ca isi sicaneaza colegele mai mari.

"Da! Le mai pun mina pe fund la fetele dintr-a opta!", a recunoscut acesta. Ramine de vazut daca tatal copilului va merge la politie pentru o plingere scrisa impotriva profesoarelor. (Iulia CRETU, Dan CHIRIAC)