14.000 de ani de detentie insumeaza cele 30 de hotarari penale pronuntate acum 50 de ani impotriva revolutionarilor anticomunisti

Senatorul UDMR de Mures, Gyorgy Frunda, sustine reparatia morala a victimelor revolutiei anticomuniste din 1956. Frunda a declarat ieri, la Targu-Mures, ca va cere deshumarea persoanelor condamnate la moarte si executate dupa revolutia anticomunista din 1956. In opinia lui Frunda, revolutionarii condamnati la moarte ar trebui declarati martiri si apoi reinhumati crestineste.

Potrivit senatorului UDMR, reparatia morala ar necesita identificarea tuturor sentintelor de condamnare la moarte si a locului unde au fost inmormantate victimele, in conditiile in care familiile acestora nu au fost anuntate vreodata de executarea lor.

Frunda a mai spus ca s-ar parea ca eroii martiri sunt inhumati intr-o groapa comuna la Timisoara, drept pentru care a cerut identificarea cadavrelor lor prin teste ADN. In urma solidarizarii cu Revolutia maghiara anticomunista din 1956, in Romania 30 de oameni au fost condamnati la moarte din care 24 au fost executati cu arme de foc.