Tot mai multi elevi sibieni renunta la scoala. Din statisticile Inspectoratului Scolar Judetean rezulta ca trendul ascendent al sibienilor care au renuntat la scoala in ultimii ani continua si anul acesta.

In anul scolar 2005 - 2006 nu mai putin de 156 de elevi au renuntat la scoala inca din ciclul primar, 359 din cel gimnazial, 348 de elevi au renuntat in timp ce se aflau inscrisi la cursurile unei scoli de arte si meserii iar 42 au renuntat la cursurile de liceu.

Numarul lor este in crestere daca este sa-l comparam cu cel al elevilor care au abandonat scoala in decursul anului scolar 2004 - 2005. Atunci, peste 330 de elevi renuntau la scoala din gimnaziu si alti 213 din timpul unei scoli de arte si meserii.

"Fenomenele de abandon scolar si de parasire timpurie a invatamantului institutionalizat se manifesta pregnant, mai ales in mediul rural unde rata de participare la educatie a populatiei in varsta de 15 - 18 ani inregistreaza un minus de aproximativ 20 de procente fata de mediul urban” se arata intr-un raport al Inspectoratului Scolar Judetean.

Capsunarii sunt de vina

Reprezentantii inspectoratului spun ca cele mai frecvente cauze pentru abandonul scolar sunt esecul scolar repetat, in principal situatiile repetate de repetentie, lipsa de motivatie a elevilor, precum si dezinteresul familiei sau plecarea in strainatate a parintilor.

Dat fiind trendul ascendent al abandonului scolar in ultimii ani, este de asteptat ca acesta sa se pastreze si in anul scolar aflat in desfasurare. „In general, abandonul este pe o curba descendenta, dar pot aparea si distorsiuni. Rata abandonului nu este atat de crescuta anul acesta” este de parere Dorel Baila, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu.