Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova a marcat „Ziua Internationala a Copiilor Strazii” iesind la “vanatoare.” Sase asistenti sociali au umblat ieri, prin oras hotarati sa curete Ploiestiului de tot ce inseamna copiii strazii.

La aceasta actiune nu au fost invitati sa participe nici una dintre autoritatile menite sa asigure ordinea publica sau protectia copiilor si angajatilor de la Protectia Copilului, in cazul unui conflict.

Conform celor de la DGASCP prin acesta actiune s-a urmarit identificarea cersetorilor minori, in special a celor sub 10 ani, evaluarea problemei pentru care acestia se afla in strada, identificarea si evaluarea familiei, luarea unor masuri de protectie daca este cazul in conformitate cu prevederile legii si nu in ultimul rand modificarea atitudinii cetatenilor fata de astfel de tineri “batuti de soarta”.

Toate acestea suna bine pe hartie, insa cum e obiceiul la noi, practica ne omoara. Am solicitat, ca la finalul actiunii, sa primim un bilant: cati copii ai strazii au fost identificati si dusi la Centrul de Primire si Ingrijire de Zi “Ciresarii”, singurul din Ploiesti care primeste copii in regim de urgenta.

De asemenea, daca a fost identificat vreun parinte al copiilor pusi sa cerseasca, despre care “Republicanul” a tras nu o data, semnale de alarma.

Insa, raspunsul birocratic al reprezentantilor directiei a sunat sec: “Maine, daca directorul isi da avizul, va vom da rezultatele actiunii.”Nu punem la indoiala faptul ca cei 6 asistenti sociali nu ar fi iesit pe teren, in ciuda ploii, dar ne intrebam doar daca e normal ca astfel de actiuni sa se desfasoare doar de “Ziua Copilului Strazii”, cand de fapt, zilnic, zeci de copiii pot fi vazuti cersind mila trecatorilor in statii de autobuz, in curtea bisericilor sau prin gari. Conform statisticilor existente la nivel national numarul copiilor strazii este de circa 2000, o mare parte dintre acestia avand totusi un acoperis deasupra capului.

In fiecare zi la centrul de Primire si Ingrijire de zi “Ciresarii” Ploiesti sunt adusi de catre politia comunitara, jandarmerie, cel putin un minor, unii dintre ei fiind chiar din alte judete.

Autoritatile de specialitate sustin ca-n strada se afla 3 categorii de copii: cei care traiesc permanent in acest mediu, neavand legaturi cu familia sau cu institutiile de ocrotire, copiii care doar muncesc in strada, iar seara se reintorc in familie si copiii care traiesc impreuna cu familiile lor in strada.

Acestora li se mai adauga si tinerii care au parasit institutiile de ocrotire la implinirea varstei de 18 ani si pentru care eforturile de reintegrare sociala au esuat.