Manastirea Hadambu este situata la aproximativ 30 de kilometri de Iasi, in comuna Mogosesti. Din Iasi se poate ajunge pina in satul Hadambu cu microbuze care pleaca la fiecare doua ore. Din sat si pina la manastire mai sint de parcurs in jur de trei kilometri pe jos, peste deal. Pe vreme buna, doar pieptisul dealului da de furca celor care vor sa ajunga la locasul de cult.

Cind ploua insa, satul si manastirea ramin uitate in noroiul prin care nu razbeste nici un mijloc de transport, fie masina sau caruta. „Este si drum pentru masini care inconjoara. Acolo este pietruit si se mai poate circula. Dar pentru noi, oamenii de rind, cind da ploaia, abia ne putem misca ca se infunda ulitele", relateaza un satean din Hadambu.

Drumul pina la manastire dureaza aproximativ o ora jumatate, 40 de minute fiind parcurse cu microbuzul, iar restul pe jos.

Icoana nu a mai plins

Manastirea Hadambu este asezata pe un virf de deal de unde strajuieste satele comunei Mogosesti. Vazuta de afara, pare ca este vorba despre un locas de cult oarecare. Totul se schimba cum faci primul pas in curtea Manastirii. Timpul aici nu inseamna bani si nu se masoara in ore. La Hadambu, timpul se masoara in dangat de clopot.

Monahilor de aici nu le place vorba, iar pentru informatii suplimentare te indreapta spre unul din panourile de informare de la intrare.

In seara Invierii, curtea Manastirii Hadambu a devenit neincapatoare. Pelerini din toata tara au venit pentru a asculta slujba si pentru a se inchina la icoane. Locul aduce pe linga credinciosi si multi necredinciosi care ajung aici din curiozitate dupa ce au auzit de la altii de minunile de la Hadambu. Despre oamenii vindecati la Hadambu circula nenumarate povesti.

Se spune despre una din icoanele de la manastire ca plinge, iar cel indurerat gaseste alinare daca se roaga. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul a fost pictata in 1938 si este, dupa cum spun calugarii, izvoritoare de mir. Linga aceasta icoana, pe o masa este un caiet in care sint culese trairile credinciosilor, scrise chiar de ei.

Oameni cu boli incurabile, carora doctorii nu le dadeau nici o sansa de supravietuire sau vindecare, sustin ca s-au insanatosit dupa ce s-au rugat la aceasta icoana. „Dumnezeu este mare, iar puterea lui este nemarginita. Am venit din Radauti ca sa ma rog pentru familia mea.

Este o icoana facatoare de minuni si nu trebuie cautat un rationament sau o logica in acest sens, pentru ca aici este vorba doar de credinta. Trebuie sa crezi cu toata fiinta ta si rugaciunile iti vor fi indeplinite", sustine o femeie. In acest an, de Pasti, icoana de la Hadambu nu a plins.

Spre dimineata, ramin doar localnicii

Este Vinerea Mare. Calugarii se pregatesc pentru slujba religioasa din aceasta noapte, slujba de Inviere. Primii credinciosi isi fac aparitia la Hadambu incepind cu ora 21. Sint din zona Moldovei si au venit pentru a lua lumina de la Hadambu. Pentru unii este prima data. Pentru alti, a intrat deja in firea lucrurilor sa participe la Slujba de Inviere la Hadambu.

"Este prima data cind vin aici. Am auzit de acest loc si am venit sa ma inchin si sa iau lumina", spune Mihai Feleaga din Vaslui. Incepind cu ora 22:30, parcarea de linga Manastirea Hadambu devine neincapatoare. Credinciosii se aduna pentru a prinde loc in biserica. Sint atit sateni de prin imprejurimi, cit si pelerini din toate colturile tarii.

Incet-incet, curtea devine neincapatoare, iar oamenii se inghesuie pentru a prinde un loc mai in fata. Pentru ca unul dintre calugari sa poata ajunge la altar este nevoie de doi jandarmi care sa-i faca loc. Este aproape miezul noptii, iar forfota se mai domoleste. „Veniti de luati lumina!". Credinciosii isi dau lumina unul altuia, transfigurati de minunea la care au luat parte.

"Hristos a Inviat!" si "Adevarat a Inviat!" sint cuvintele de care rasuna toata curtea. Citiva dintre cei prezenti incep sa murmure Canonul Invierii Domnului. Este momentul in care cei mai multi dintre credinciosi pleaca. Jandarmii sint de parere ca au luat lumina in jur de 1.200 de credinciosi. Mai ramin la slujba de Inviere aproximativ 500 de persoane, majoritatea sateni.

Si-au adus cu ei bucatele ce urmeaza a fi sfintite la sfirsitul slujbei, spre dimineata. „Slujba este lunga, dar foarte frumoasa. Iti da o stare de bucurie care nu poate fi comparata cu nimic. E usurare, bucurie, incredere, nadejde", povesteste o batrinica de 78 de ani. Credinciosii stau cu capetele plecate si asculta slujba. Printre ei se numara si citiva veniti din Pitesti sau Buzau.

Vor sarbatori Invierea Domnului la manastire, cu toata familia. „Din 1991 sarbatoresc Pastile la Hadambu. Este un loc cu totul special unde incercam sa ne mai curatim de pacate. Staretul de aici are o inima mare si gaseste o vorba buna pentru fiecare", relateaza un credincios venit din Buzau. Toata lumea prezenta la slujba este patrunsa de miracolul Invierii lui Hristos.

"Iisus ne-a promis o viata vesnica, iar Invierea Sa este chezasia ca nu au fost doar vorbe. In situatia noastra de bieti muritori, promisiunea unei vieti fara sfirsit in Imparatia Cerurilor, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ne face ca in fiecare an sa ne bucuram in Noaptea Invierii si sa cintam plini de speranta", explica cu blindete un calugar.

In jurul orei 5 dimineata, lumea se ingramadeste pentru a primi Sfintele Pasti, adica piine sfintita, stropita cu vin si agheasma. Se apropie sfirsitul slujbei, iar credinciosii isi pregatesc bucatele pentru a fi sfintite. Pentru ca sint foarte multi oameni, sfintirea va fi savirsita in curtea manastirii. Circa 300 de persoane fac o alee de luminari in fata bisericii.

Fiecare incearca sa-si aranjeze cit mai frumos bucatele si trage cu coada ochiului la ce are in cos vecinul. Staretul Manastirii Hadambu spune o scurta rugaciune, sfinteste bucatele oamenilor, dupa care trece pe la fiecare credincios in parte si ciocneste oua rosii. Este obosit, dar iluminat si patruns de minunea Invierii lui Hristos. Ca intotdeauna, curtea a fost plina de crestini. Este multumit. Hristos chiar a Inviat!

Cele patru icoane facatoare de minuni de la Hadambu

Manastirea Hadambu adaposteste patru icoane facatoare de minuni, din care numai una este recunoscuta oficial de Mitropolie. Calugarii sustin ca, in general, icoanele facatoare de minuni o reprezinta pe Maica Domnului. Prima minune s-a produs la Hadambu in urma cu 15 ani de zile. In ziua de Boboteaza a anului 1992, ochiul drept al Maicii Domnului dintr-o icoana pictata in 1938 a lacrimat.

In 1993, in ajunul Sf. Parscheva, din umarul drept au curs trei picaturi de mir, minunea repetindu-se pe 22 februarie 1995, iar de atunci aproape saptaminal. In Postul Mare din 1997, a doua icoana, la fel de veche ca si prima, a varsat mir in timp ce se afla intr-una din chiliile manastirii. O a treia icoana a varsat mir in 1998, de patru ori, in semnul sfintei cruci.

In cazul celei de-a patra icoane, care il reprezinta pe Sfintul Ioan Botezatorul, minunea s-a intimplat pe data de 6 ianuarie 1999, la ora 12.

Icoana Sfintei Fecioare, recunoscuta si de oficialii Mitropoliei ca fiind facatoare de minuni, a fost pictata in 1938 de citre preotul Octavian Zmau. Aceasta este ferecata in argint si este decorata cu pietre pretioase, rubine, safire si smaralade. Icoana este tinuta de monahii de la Hadambu in vechea biserica. Aceasta este montata intr-o strana din lemn de stejar.

Sculpturile stranei reprezinta motive si scene din Noul Testament: Buna Vestire, nasterea Domnului si Fuga in Egipt. In iarna anului 2003, pe 22 ianuarie, la Manastirea Hadambu a izbucnit un incendiu in care una din casele monahale a ars pina in temelii. Doar Icoana Maicii Domnului, litografiata in mii de exemplare a ramas nearsa.

Mii de credinciosi vin anual la Manastirea Hadambu pentru a se ruga la icoanele facatoare de minuni. Linga icoana din 1938 se afla si un caiet unde oamenii isi trec experientele prin acre au trecut si cum au fost ajutati dupa ce s-au rugat.