Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Teoctist Arapasu, si mitropolitul Kievului, Preafericitul Vladimir, vor participa, vineri si sambata, la canonizarea sfantului Pahomie din localitatea bistriteana Gledin.

La eveniment vor mai lua parte mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, ierarhii ortodocsi din mitropolia ardeleana, trei episcopi din Ucraina si o delegatie a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Grecia. Ceremoniile de canonizare se vor intinde pe parcursul a doua zile, vineri si sambata.

Vineri seara, inaltii ierarhi vor oficia ultimul parastas pentru episcopul-calugar Pahomie, iar apoi, in biserica parohiala din sat, vor oficia prima vecernie a noului sfant. Vecernia va fi urmata de o utrenie. Sambata, ceremoniile vor incepe de la ora 9.00 dimineata.

Inaltii ierarhi vor oficia acatistul noului sfant, iar apoi vor porni in procesiune, cu icoana sa, in jurul bisericii, in timp ce preotii si credinciosii vor intona troparul Sfantului Pahomie. De la ora 10.00, ierarhii vor da citire actului de canonizare adoptat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Procesul de canonizare a inceput acum trei ani, la propunerea mitropolitului Bartolomeu din Cluj. Sfantul Pahomie, pe numele sau de botez Petru, s-a nascut in anul 1674. La 25 de ani, el s-a calugarit la manastirea Neamt. El a devenit egumen al acesteia, apoi a plecat la Kiev, la manastirea Pecerska, unde a devenit ucenic al sfantului Dimitrie al Rostovului.

Ulterior, sfantul Pahomie a revenit la Neamt, unde a devenit sihastru. El a mai fost episcop al Romanului, apoi s-a intors la Kiev, unde a murit. Moastele sale sunt pastrate in Paraclisul Sfantului Stefan.