Conform raportului al Camerei de Conturi a judetului Prahova primarul comunei Puchenii Mari a calcat rau de tot pe bec. Prejudiciile cumulate, descoperite de inspectorii de conturi, se ridica la suma de peste 10 miliarde de lei vechi.

Cum se evita o licitatie

Potrivit acestui raport primarul Constantin Negoiu avea de organizat o licitatie pentru o lucrare la Casa de Batrani - Pavilion Central Pucheni, aflata in administrarea Ministerului Sanatatii, lucrare in valoare de 643000 RON.

Pentru a evita organizarea acestei licitatii printr-o inginerie financiara investitia a fost fragmentata in patru lucrari mai mici, au fost simulate patru selectii de oferta care au fost castigate de aceeasi firma - Castor Industry SRL.

Asta nu ar fi fost mare lucru daca aceasta firma nu ar fi achizitionat (si decontat prin situatiile de lucrari) materialele puse in opera, la preturi supraevaluate, de la firma Marcogen Odaile SRL Pucheni apartinand sotiei primarului din Pucheni.

De asemenea, un alt prejudiciu ar fi in valoare de 200000 RON reprezentand contravaloarea unei cantitati de balast neaprovizionate si servicii transport fictive. Selectiile de oferta pentru repararea drumurilor comunale ar fi fost simulate, cu prestatorul A.F.

Buturuga Nicolae pentru care nu s-a incheiat nici un fel de contract, documentele de transport nu ar fi fost confirmate sau au fost intocmite pentru mijloace de transport cu numere de inmatriculare fictive, cantitatile de balast nefiind receptionate.

Din nou firma sotiei

Alte nereguli care au dus la prejudicierea bugetului cu o suma in valoare de 36000 RON au fost “realizate” prin lucrari de reparatii supraevaluate prin practicarea unor preturi si tarife mai mari decat cele ofertate si contractate: 32000 RON - supraevaluare tarife manopera de 3,5 ori, si 4 000 RON diferente de pret materiale constructii aprovizionate tot de la firma sotiei primarului.

Tot in carca primarului Negoiu a cazut si achizitionarea unui buldoexcavator fara carte tehnica, garantie de functionare si fara posibilitatea de inscriere in circulatie in valoare de 127000 RON. Pentru acest utilaj nu se cunosc anul fabricatiei si parametrii tehnici - functionali.

Buldoexcavatorul nu a fost cuprins in planul de achizitii publice pe anul 2005 conform Normelor Metodologice de aplicare a OUG nr.60/2001, aprobate prin HG 461/2001, si nu s-a intocmit documentatia pentru elaborarea si selectarea ofertei.

"Selectia de oferte” s-a efectuat ca urmare a unor cereri de oferte adresate unui numar de 5 firme care au actionari administrator comun si acelasi sediu (intr-un apartament din Deva, jud. Hunedoara).

“Nu ma simt vinovat cu nimic”

Din valoarea totala a prejudiciilor constatate s-a recuperat operativ suma de 49 mii lei. Dosarul a fost inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, fiind in curs de cercetare. Contactat telefonic, Constantin Negoiu, primarul comunei Puchenii Mari, ne-a declarat ca: “Nu ma simt vinovat cu nimic. De un an jumate ma toaca marunt.

In ianuarie 2006 nu au gasit nimic la control si dupa sase luni, in august, au fabricat dosarul asta. Domnul presedinte Basescu a zis foarte bine atunci cand a spus ca treburile merg bine in administratie pana se ajunge la interese economice. Nu mai spun nimic. Sa se judece dosarul si vorbim.”

Conform Legii 215/2001, Legea privind administratia publica locala, articolul 72, litera f, mandatul unui primar poate inceta daca acesta a fost condamnat, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privata de libertate.