Autoritatile din judetul Bihor au inceput o actiune de identificare a detinatorilor celor 11.000 de hectare. Peste 11.000 de hectare de padure din judetul Bihor sunt fara stapan. Prefectura Bihor a demarat o ancheta pentru a-i gasi pe proprietarii padurilor. Potrivit subprefectului Traian Abrudan, suprafata totala a padurilor din judetul Bihor se ridica la 190.000 de hectare.

Subprefectul a explicat ca peste 80.000 de hectare sunt proprietate a statului, administrate de Romsilva, in timp ce restul sunt inregistrate ca fiind detinute de persoane fizice, juridice sau de unitatile administrativ-teritoriale sau sunt in administratia ocoalelor private.

Potrivit ultimei situatii privind suprafetele de paduri din Bihor, pusa la dispozitie de Prefectura, exista, insa, 11.759 de hectare care sunt ale nimanui, fara proprietar sau administrator. "Nu se stie ce e cu aceste hectare neadministrate. Ramane sa le identificam situatia juridica", a declarat subprefectul Traian Abrudan.

Ca urmare a unui ordin semnat de subprefectul Abrudan a fost constituit un grup de lucru pentru aplicarea planului comun de actiune privind prevenirea si combaterea taierilor ilegale de arbori din paduri si a faptelor ilegale asociate din circulatia, depozitarea, prelucrarea primara si comercializarea materialului lemnos. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai Prefecturii, ai IPJ Bihor, ai Jandarmilor, ai Directiei Silvice si ai Garzii de Mediu.

Acestia vor intocmi pana in luna iunie un plan de masuri si un raport preliminar, care va stabili situatia juridica a padurilor fara proprietar.