Prima zi de munca a noului director general al Administratiei Portului a fost una cat se poate de agitata: intalniri peste intalniri, sedinte cu directorii, vizite si mesaje de felicitare, deplasari pe teren pentru evaluarea unor lucrari in derulare ale portului. Si chiar daca poate nici el nu si-ar fi dorit-o neaparat, sedinta de predare-primire cu Mircea Banias, fostul sef al APC.

In cursul diminetii, dupa rezolvarea chestiunilor birocratice, Banias a facut cu Matei un tur al sediului, iar la amiaza a plecat. „Maine pleaca intr-o delegatie, apoi se va intoarce aici. Mircea Banias va ramane angajat al APC. Nu stim pe ce post, pentru ca nu am negociat inca functia”, ne-a spus Constantin Matei, in primul sau interviu ca director al APC.

Liderul organizatiei municipale Constanta a PNL ne-a declarat ca are deja un program managerial pe care il va pune imediat in aplicare, scopul sau principal fiind imbunatatirea performantelor Portului. Constantin Matei nu si-a ales inca echipa manageriala, in perioada urmatoare fiind programata o evaluare a activitatii directorilor din Port.

"Schimbarea echipei nu reprezinta un scop in sine. Voi lua o decizie dupa evaluarea activitatii acestor directori”, ne-a declarat Matei, citindu-ne apoi lista sefilor de directii vizati.

Noul director al Portului a vizitat ieri si cateva din lucrarile care se deruleaza in prezent si a constatat ca mai peste tot lucrurile se misca destul de greu, fapt care l-a nemultumit, aceasta fiind si prima observatie oficiala la contactul cu rutina APC: „Am vizitat cateva puncte de lucru si am constatat ca proiectele se misca destul de greu.

S-ar putea lucra mai repede si mai bine, cu atat mai mult cu cat sunt bani”. Matei nu a avut in schimb nimic de reprosat fostului director general Mircea Banias, dezvaluindu-ne chiar ca vor fi colegi, desi nu se stie deocamdata ce functie va ocupa: „Banias va ramane angajat al APC. Nu stiu pe ce post, pentru ca nu am negociat inca functia”.

De altfel, intalnirea celor doi din cursul diminetii de ieri a fost una cat se poate de amicala, dupa cum a marturisit liberalul. „A fost o intalnire cordiala. Calda, dar nu fierbinte”, ne-a spus Matei.

Portul va da mai multi bani Primariei Constanta

Seful APC ne-a impartasit si una din mutarile sale indraznete, menita poate sa mai potoleasca criticile PSD-ului cu privire la controlul asupra Portului.

Matei intentioneaza astfel sa contribuie cu mai multi bani la bugetul administratiei locale, respingand insa trecerea portului sub tutela Primariei sau a Consiliului Judetean Constanta: „Vom gasi o modalitate sa dam mai multi bani, mult mai multi bani administratiei locale, pentru ca asa este normal, din moment ce ne desfasuram activitatea aici”.

Directorul general al Portului ne-a mai spus ca nu renunta la functia de presedinte al organizatiei municipale a PNL: „Voi ramane presedinte PNL, pentru ca nu exista nici o incompatibilitate intre cele doua functii”.

Banias, ocolit de „prietenii” grijulii cu imaginea lor

In alta ordine de idei, noul sef al APC a fost asaltat de telefoane si vizite de felicitari. Spre dupa amiaza, la biroul sau a venit si Mihai Daraban, presedintele CCINA si proaspat membru PNL. Daraban a stat cateva minute in birou, dupa care a plecat, venind doar sa-l felicite pe Matei pentru investirea sa in functie, dupa cum ne-a marturisit si acesta.

Ca o paranteza, "prietenii” de odinioara ai lui Banias s-au ferit in ultimele zile sa-l mai viziteze pe fostul director general, pentru a nu se „compromite”, urmand, fara doar si poate, sa se ingramadeasca acum la usa lui Matei, in cautarea aceleiasi „prietenii” absolut sincere si dezinteresate.

De altfel, Banias a declarat ieri ca inlocuirea sa din functie reprezinta o decizie gresita: „Este anormal si incorect ca o decizie de acest gen sa se bazeze pe considerentul ca PNL ma percepe ca un apropiat al presedintelui Traian Basescu, avand in vedere faptul ca rezultatele economice inregistrate pe durata mandatului meu sunt pozitive si proiectele de dezvoltare ale portului asumate la preluarea functiei de director general sunt finalizate sau in stadiu avansat de derulare”. „Sper ca in curand societatea romaneasca sa isi gaseasca echilibrul, astfel incat faptul ca sunt un sustinator al presedintelui Traian Basescu sa nu mai fie considerat un delict”, a mai spus Banias, inainte sa predea functia de director general al APC.