Turistii care au ales sa petreaca 1 Mai pe litoralul romanesc au fost intampinati de un soare cu dinti, drept pentru care putini au fost cei care s-au incumetat sa intre in apa. De altfel, a fost mai bine asa, de vreme ce sezonul de imbaiere incepe abia la 1 iunie si singurii salvamari care au putut fi vazuti pe plaja erau in Olimp si Vama Veche.

„Au fost prezente cate doua echipe de salvamari, in cele mai aglomerate statiuni de pe litoral, dar asta numai din respect pentru oameni si pentru profesia noastra. Din cauza salariilor mici, foarte multi salvamari au preferat sa plece la munca in Bulgaria”, ne-a declarat George Lipoveanu, presedintele Clubului Nautic Calatis Mangalia.

Lipsa salvamarilor a fost doar unul dintre inconvenientele semnalate de turisti, pe langa mizeria cu care ne-au obisnuit deja reprezentantii Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL) din anii trecuti. Mai mult, unii turisti s-au gandit ca trebuie sa fie cat mai aproape de mare, drept pentru care au intrat cu masina pana pe plaja, fara sa se sesizeze vreo autoritate.

Pentru a-i constientiza pe oameni de importanta pastrarii unui litoral curat, membrii ONG-ului Mare Nostrum au luat si ei la picior plajele si padurile. Dar nu pentru a se distra, ci pentru a imparti saci de gunoi tinerilor.

Dupa ce in zilele trecute au fost la Vama Veche si 2 Mai, ieri, acestia au mers in padurea de la Basarabi, unde situatia intalnita era asemanatoare: resturi menajere aruncate peste tot. Nu pentru toti constantenii, 1 mai a fost prilej de sarbatoare. Unii au celebrat aceasta zi, prin munca.

Printre acestia s-au numarat si cativa angajati ai Gospadarii Comunale care au curatat, ieri, parcurile din oras.