Teofil Ciortan a fost mediatizat pana acum doar prin prisma a ceea ce reprezinta brandul Iowemed, un om care investeste in sanatate si mai ales in imaginea sa. „Replica” va prezinta insa fata nevazuta a acestui personaj si povestea penala a afacerii Iowemed.

Confruntandu-se cu grave probleme financiare, Teofil Ciortan a ajuns pana acolo incat si-a strans, literalmente, de gat un angajat care si-a dat demisia pentru ca nu mai era platit. Cazul se afla in atentia Sectiei 4 de Politie, care va incepe azi cercetarile impotriva patronului de la Iowemed, dupa ce victima va depune certificatul medico-legal care atesta agresiunea.

Certificatul medico-legal intocmit pe 27.04.2007 constata „multiple echimoze si excoriatii rosiatice punctiforme, dispuse liniar, paralele, orizontale latero- cervical bilateral”.

Concluzia medicului legist este ca victima "prezinta leziuni traumatice care au putut fi produse prin comprimare digitala si zgariere”, necesitand „doua- trei zile de ingrijiri medicale”. In procesul care va urma, lui Teofil Ciortan i se pot solicita plati totale de 30.000 de euro.

Pe de alta parte, firmele sale, Iowemed SRL si Aldomed Comexim SRL sunt executate silit de catre Fisc, Ciortan datorand statului 73.317 RON. De parca nu era deajuns, bosul Iowemed-ului are de platit si ratele investitiei sale de peste 2 milioane de euro pentru dotarea centrului medical.

Iar un control al Garzii Financiare sau Politiei ar putea aduce si alte surprize, tinand cont de marturiile angajatilor: Teofil Ciortan isi plateste salariatii „la negru”, majoritatea celor de la clinica Iowemed sau centrul de frumusete Hera Body Care primind pe card sau in numerar sume importante de bani neinregistrate in evidentele firmei.

Concret, pentru pacalirea Fiscului, Ciortan trece pe cartea de munca a angajatului mai putin de jumatate din salariul pe care acesta il primeste in mod real. Restul ii este livrat in numerar, direct din buzunarul patronului, cand are chef acesta sau pe card, virati de catre o persoana fizica.

Pana acum cateva zile, aceasta persoana fizica era Antonela Stanciulescu, director de marketing la Iowemed.

Dupa ce si-a strans de gat angajatul, Ciortan a inceput sa ia in calcul si probabilitatea ca cineva sa se intereseze mai indeaproape de afacerile sale, motiv pentru care viramentele catre angajati se fac acum din contul Aldomed Comexim, dupa intocmirea la repezeala a catorva acte de acoperire.

Cazul angajatului pe care Teofil Ciortan l-a amenintat ca-l omoara, „multumindu-se” in cele din urma cu o „banala” strangere de gat este relevant pentru caracterului patronului Iowemed. Incidentul a avut loc pe 27.04.2007, la orele diminetii.

George Tufa, de 19 ani, lucra de circa opt luni la Hera Body Care, iar de prin februarie anul acesta a tot incercat sa-si dea demisia, nemultumit din mai multe motive. Unul ar fi acela ca nu i se plateau cele patru ore suplimentare pe care le presta zilnic. In cererea sa de demisie, tanarul solicita toate platile care i se cuvin, fapt care l-a scos din minti pe Ciortan.

Acesta l-a chemat pe 27.04 la Iowemed, l-a bagat intr-un birou din care a alungat pe toata lumea si i-a cerut paznicului sa-i dea toate actele, sechestrandu-l pur si simplu in sediul clinicii. Apoi, i-a cerut angajatului sa semneze o declaratie prin care acesta renunta la orice pretentie salariala.

George Tufa s-a impotrivit, moment in care Teofil Ciortan s-a repezit la el si l-a strans de gat, urland. S-a potolit, s-a retras pentru cateva momente, timp in care il intreba pe tanar ce are cu afacerea si familia lui, de parca drepturile salariale ale angajatului sau rupeau painea de la gura familiei Ciortan.

Incredibil, dar patronul de la Iowemed s-a repezit din nou si l-a mai strangulat o data pe tanar, urland ca nu-i permite sa-si bata joc de el. Povestea devine halucinanta de-a dreptul.

Dupa acest nou acces de dementa, Teofil se calmeaza subit, se retrage cativa pasi, mai sta putin, dupa care se repede, pentru a treia oara la gatul bietului George: „Te omor! Te omor si nu te gaseste nimeni!”, urla Ciortan.

Speriat de moarte, angajatul semneaza declaratia si este lasat sa plece, nu inainte de a-i arata noii directoare de imagine a clinicii Iowemed, Mirela Coman, vanataile de la gat, pentru a avea macar un martor al agresarii sale.

Torturi psihice pentru cei care vor sa plece

Comportamentul scelerat al patronului de la Iowemed a fost punctul culminant al unei adevarate torturi psihice pe care acesta i-a aplicat-o angajatului sau. Teofil Ciortan i-a aruncat de mai multe ori lui George Tufa remarci de genul ca este adunat de pe strada si daca il omoara nu o sa-si dea nimeni seama ca a disparut.

Bosul Iowemed i-a repetat ca nu are nimeni ce sa-i faca in Constanta, dandu-i de inteles ca are pile peste tot, astfel incat i-ar putea face felul linistit. Punem insa declaratiile lui Ciortan pe seama efectului radioactiv al namolului de la clinica sa de infrumusetare si mai mentionam un fapt.

De circa doua luni de zile, 25 de angajati ai Iowemed si Hera au plecat unde au vazut cu ochii, renuntand si la drepturi salariale si la tot, numai sa nu mai lucreze la Ciortan. Motivul a fost acelasi: banii dati cu intarziere, program foarte greu de munca. Dintre acestia, doar doua tinere au depus o plangere la Inspectoratul pentru Protectia Muncii pentru a-si recupera banii.