Prezent la Sibiu la invitatia organizatorilor Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), regizorul care a adus Romaniei primul premiu Palme D’Or pentru lungmetraj din istorie, Cristian Mungiu, a atacat pirateria pe internet si situatia cinematografelor din tara noastra. Seria vedetelor aduse de TIFF la Sibiu continua astazi cu celebrul Franco Nero.

Cristian Mungiu crede ca filmul sau, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” are toate sansele sa devina cel mai proiectat film din istoria tarii noastre.

Pelicula a fost deja contractata de compania de distributie „Wild Bunch” care va prezenta filmul in Franta, Italia, Germania sau Marea Britanie, de aici filmul urmand a fi distribuit mai departe in America de Sud, Asia si India. „S-ar putea sa fie filmul romanesc care ajunge in cele mai multe tari” a declarat la Sibiu, Cristian Mungiu.

De altfel, pirateria si distributia legala a cinematografiei este o problema acuta din punct de vedere al regizorului proaspat premiat cu premiul cel mare la Cannes. „Gasesc lipsit de respect aceste incercari de a copia filmul in sala.

O sa incercam sa fim cat mai combativi cu acest fenomen pentru ca pana la urma este furt”, a mai spus Mungiu, care a completat spunand ca in cazul in care cineva va posta pe internet filmul sau si este posibil sa se afle cine a facut acest lucru, el nu va ezita sa-l actioneze in justitie.

Succes total

Filmul lui Mungiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a avut un succes urias la Sibiu, aproximativ o mie de oameni inghesuindu-se sa-l vada miercuri seara in Pavilionul 2007 in timp ce alte cateva sute de sibieni au ramas pe dinafara.

Cristian Mungiu s-a aratat incantat de acest succes si de reactia publicului sibian, insa crede ca vor fi cu adevarat interesante reactiilor oamenilor in momentul in care filmul va ajunge in cinematografe si euforia premiului de la Cannes va fi trecut. „Vreau sa vad in ce masura lucrul acesta se intampla si la o proiectie normala”, a declarat Mungiu.

O proiectie normala de care, cel putin in Sibiu nu va avea parte prea curand. „Suntem in Sibiu si constat ca daca vreau sa aduc filmul aici trebuie sa vin intr-o sala de 200 de locuri care nici macar nu e modernizata. Vorbim despre Sibiu, cu care ne mandrim in toate ziarele ca este Capitala Culturala Europeana”, a mai declarat Mungiu.

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile” este asteptat sa ajunga in cinematografele de pe la noi abia din toamna.