Administratorul firmei Ykea Serv din Campina, Ion Garbaciuc, a fost trimis in judecata, impreuna cu alti 6 inculpati, de catre procurorii DIICOT, sub acuzatia de implicare intr-o activitate infractionala complexa, de natura economica, care a avut drept scop obtinerea de rambursari ilegale de TVA.

Prejudiciul astfel creat bugetului de stat este de aproximativ 77 de miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2003.

Din probele administrate s-a stabilit ca, in perioada 1999/2004, pe teritoriul Romaniei a functionat un puternic grup infractional organizat, specializat in savarsirea de infractiuni economice, in special infractiuni privind rambursarea de TVA, ca urmare a crearii unor circuite comerciale fictive sau a realizarii unor exporturi cu bunuri nevandabile, mult supraevaluate si folosindu-se societati

comerciale de tip fantoma, exporturile fiind efectuate numai in scopul obtinerii de TVA, si nu ca o operatiune comerciala. Sumele de bani astfel obtinute erau apoi transferate prin conturile mai multor societati fantoma, in scopul ascunderii adevaratei proveniente, dupa care erau transferate in conturi din afara Romaniei.

Procurorii DIICOT au pus in sarcina lui Garbaciuc 3 capete de acuzare, respectiv asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, constand in aceea ca in calitate de asociat si administrator al S.C.

Ykea Serv a indus in eroare functionarii DGFP Prahova cu prilejul rambursarii de TVA in cuantum total de 11,8 miliarde de lei vechi, precum si spalare de bani.