Municipalitatea focsaneana nu a facut nimic pentru ca temperaturile ridicate sa fie mai usor de suportat. Fintinile arteziene nu prea functioneaza, nu exista suficiente cismele in oras, iar strazile nu sint decit dimineata devreme stropite cu apa. Aceasta situatie din Focsani a ramas neschimbata de la inceputul caniculei.

Din pacate, din cele cinci fintini arteziene care se afla pozitionate in municipiu, doar una functioneaza.

Seful Serviciului de Dezvoltare din Primaria Focsani, Filipache Sirbu, sustine insa ca de fapt functioneaza doua: cea de la intersectia Bd. Unirii cu Str. Maior Gheorghe Pastia si cea din Parcul Nicolae Balcescu. "Numai fintina arteziana din Parcul Schumann nu functioneaza, pentru ca inca are motorul defect, dar se rezolva in scurt timp.

Fintina din Piata Garii nu functioneaza pentru ca nu am receptionat-o inca" ne-a declarat Sirbu Filipache. Nici la capitolul cismele cu apa potabila, orasul nu sta prea bine, in ciuda faptului ca Autoritatea de Sanatate Publica sustine ca exista sapte cismele functionale in zonele aglomerate.

Potrivit istoriei Focsaniului, in anul 1806, Constantin Ipsilanti, domn al Moldovei, "aduce apa pe olane" in Odobesti (doua cismele) si Focsani (noua cismele) de la Pitulusa, nu numai pentru tirgovetii Focsanilor, ci si pentru strainii si trecatori. Singura cismea cu apa potabila in centrul Focsaniului, care ne-a ramas din cele noua ale lui Constantin Ipsilanti, se afla in Gradina Publica.

Daca nu au drum pe linga aceasta, oamenii sint nevoiti sa scoata zilnic din buzunar citiva lei pentru o apa minerala sau un suc. Directorul Serviciului de Dezvoltare din cadrul Primariei cunoaste situatia, dar sustine ca cismele sint nerentabile pentru ca oricum oamenii prefera sa-si cumpere apa, mai ales ca sint destule magazine care comercializeaza acest produs.

Este evident ca lipsa cismelelor in oras sporeste bunastarea celor care vind apa plata, minerala sau sucuri, dar pentru pensionari si nevoiasi apa potabila ajunge un lux.

De la strand, la bazin olimpic si ... la nimic

Focsanenii sint nevoiti sa reziste caniculei si sa se racoreasca vara doar la dusul de acasa. Singurul strand din Focsani a ajuns o ruina, fiind abandonat de ani de zile. Locul unde copiii din municipiu ar fi putut sa invete sau sa practice inotul este inchis de aproape trei ani si se afla intr-un proces de degradare continua.

Primarul Decebal Bacinschi, intrebat fiind la una din intilnirile cu cetatenii despre situatia strandului, a ridicat din umeri: "Strandul se afla in administrarea Consiliului Judetean". Cu mult timp in urma, focsanenii veneau aici sa se bucure de apa si plaja. Acum, cei mai multi merg la Putna sau Doaga.

In urma cu citiva ani, se vorbea despre o reabilitare a strandului prin transformarea sa in bazin olimpic de inot. Din pacate, anii au trecut, iar visul electoral a ramas nerealizat. In lipsa de altceva, multi copii au ales sa se scalde in fintinile arteziene din oras fiind pusi pe fuga de politistii comunitari. Aspectul este cit se poate de dezolant pentru un oras care se vrea european.