Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, habar nu avea ca, pe zi ce trece, lucrarile executate pana acum la centura ocolitoare a Sibiului se degradeaza.

La mai bine de o luna si jumatate, centura ocolitoare a Sibiului nu are, inca, un viitor cert. Venit la Sibiu, ministrul Ludovic Orban a repetat ceea ce deja fusese anuntat - ca pentru centura se va organiza o noua licitatie, iar lucrarile ar trebui sa fie reluate in jurul lui 15 octombrie, daca procedurile de organizare a noi licitatie nu se intind peste perioada normala.

Ministrul a decretat ca viitoarea firma contractata va trebui sa termine centura in cel mult un an si jumatate de la inceperea lucrarilor. Numai ca habar nu avea ca, intre timp, starea lucrarilor executate pana in toamna anului trecut si neconsolidate, se degradeaza serios - maluri surpate care au atras dupa sine si „caderea asfaltului”.

„Cum sa coboare asfaltul? De unde ati auzit? Noi avem o persoana responsabila de proiect”, s-a intors impotriva jurnalistilor ministrul, care a mai facut un pas inapoi cand a auzit ca exista si fotografii care vorbesc „in numele expertilor”.

Orban a trecut chiar si la mici amenintari la adresa persoanei responsabile de centura ocolitoare, din partea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, respectiv Daniela Draghia, director pe finantari ISPA.

„Noi avem o persoana responsabila de proiect, pe doamna Draghia care stie foarte bine ca nu are voie sa greseasca pe acest proiect deoarece nu accept decat o singura greseala si va simti pe propria piele ce au simtit alti domni care au crezut ca lucreaza cu mine precum au lucrat cu alti ministri”, a mai declarat Orban.

Glume si termene nesigure

Ministrul sustine ca a devenit sigur pe faptul ca italienii de la Todini nu aveau capacitatea de a termina lucrarile. „Mi s-a parut chiar o gluma ultima scrisoare pe care mi-au trimis-o, prin care cereau marirea cu 50 de milioane a bugetului si prelungirea cu cinci ani a termenului lucrarilor. A fost gluma-glumelor de cand sunt ministru.

E aproape clarificata problema prin urmare, licitatia va continua. Deja trebuie dat anuntul de licitatie”, a spus Orban. In ceea ce priveste durata procedurilor de licitatie, aici ministrul nu a mai putut da nici un termen, sub scuza ca procedurile de organizare a unei licitatii internationale sunt extrem de complexe si greoaie, implicand multa birocratie.

„Ordonanta 34 prevede proceduri lungi si grele. In mod normal pana in 15 octombrie ar trebui dat startul lucrarilor. Lucrarile se vor termina intr-un an si jumatate din momentul in care se va da startul lucrarilor de catre firma nou angajata”.

Ministrul nu a scapat ocazia de a arunca din vina pentru situatie pe fostii ministri. „In mod normal, centura ocolitoare ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru cei de dinaintea mea, pentru ca nu este normal sa lasi Sibiul fara centura ocolitoare, mai ales in anul in care este capitala culturala.

Nu se poate ca Sibiul sa fie in acelasi timp capitala culturii si, in acelasi timp, capitala numarului de masini grele care trec prin oras”.

„O licitatie internationala. Cand vom avea rezultatul, o sa vin la Sibiu pentru a discuta la fata locului graficul de executie”, Ludovic Orban