Deputatul Radu Podgorean este cercetat penal de procurorii Parchetului General, in urma sesizarilor depuse de jurnalistii de la Academia Catavencu. In aceeasi situatie ar trebui sa fie majoritatea alesilor si angajatilor din administratia sibiana.

Plangerea penala facuta de jurnalistii de la Academia Catavencu ii viza, initial si pe deputatii Ioan Cindrea si Ruxandra Jipa. Ambii erau inclusi pe aceasta lista deoarece nu si-au actualizat declaratiile de avere pe 2007. Intre timp, insa, in ambele cazuri au aparut declaratiile conforme anului in curs.

In schimb, in cazul lui Radu Podgorean acuzatiile celor de la Catavencu sunt multiple: nu a completat cotele parte detinute pentru doua terenuri, nu a completat cotele parte detinute pentru un apartament si o casa de locuit, nu a completat adresele institutiilor financiar-bancare administratoare a conturilor si depozitelor sale, nu a completat valoarea totala la zi a investitiilor sale in societati si nu a completat adresele surselor de venit ale sale si ale sotiei sale. Cu toate acestea, Podgorean a completat in declaratia sa faptul ca detine trei terenuri intravilane, cu o suprafata de peste 2.500 de metri patrati, din care unul mostenit anul trecut.

A completat declaratia si cu casa mostenita tot anul trecut, si a trecut, printre altele, la sfarsitul declaratiei de avere si urmatorul text: „In calitate de euroobservator am primit de la Parlamentul European 133 de alocatii zilnice pentru acoperirea cheltuielilor de cazare si subzistenta pe perioada participarii la lucrarile parlamentului european in valoare de 37.442 de euro”.

Deputatul ales in circumscriptia de la Sibiu sustine ca demersul celor de la Catavencu are si sincopele lui. „In acest caz, Justitia trebuie sa se pronunte. Dar, printre lucrurile pentru care m-au reclamat este si cel referitor la faptul ca nu am trecut adresa Parlamentului.

Prin urmare, daca m-au prins ca am furat flota precum domnul Basescu, atunci sa ma cerceteze, dar nu pentru ca nu am trecut o adresa. Nu cred ca merita sa incarcam mersul instantelor cu orice lucruri marunte. Oricum, nu ma indoiesc de faptul ca printre plangerile penale depuse exista si unele care vizeaza aspecte foarte serioase”, a declarat deputatul Radu Podgorean.

La Sibiu, bate vantul

Administratia judetului Sibiu se imparte in doua categorii - cea urbana si cea rurala. Astfel, in cazul institutiilor deconcentrate, a Institutiei Prefectului sau a Consiliului Judetean, declaratiile de avere, in mare parte, sunt completate la timp si postate pe internet.

Cu toate acestea, exista si exceptii, cea mai cunoscuta fiind cea a Primariei Sibiu, unde in afara secretarului, nici un functionar nu mai are declaratia actualizata pe site din 2005. Mai grav, acelasi lucru se intampla si in cazul a 16 din cei 23 de consilieri locali, a caror declaratii au ca data de completare 2005.

Restul si-au completat declaratiile cerute de lege doar pe anul trecut, cele de anul acesta lipsind in totalitate.

In schimb, despre primarii si consilierii locali din comunele judetului nu mai avem cum sa aflam nimic din 2005. Desi, dupa spusele unora dintre alesi, aceste formulare sunt completate. „Noi am compeltat aceste declaratii de avere. Secretarul s-a ocupat de acest lucru si stiu ca acestea au fost transmise la Consiliul Judetean. Acolo este vina, ca nu au fost afisate.

Daca este asa, in prima sedinta consultativa o sa ridic aceasta problema. Noi completam degeaba acele declaratii? Stiu sigur ca toate comunele au facut acelasi lucru”, a declarat primarul din Cristian, Ioan Seuchea. Ca un detaliu, functionarii Consiliului il si „boteaza”, dandu-i un alt nume in dreptul declaratiei sale de avere - Sendrea Ioan.

Pe site-ul Consiliului Judetean, singurele declaratii de avere actualizate sunt cele ale consilierilor judeteni.

Lege importanta?

Pentru cine va incepe sa cerceteze care este rostul acestor declaratii de avere, ce inseamna legal si ce depaseste aceasta limita, va descoperi ca fiind destul de greu un astfel de demers.

Depunerea declaratiilor de avere este reglementata de Legea 115 din 1996, „privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere”.

Din 1996, Legea a fost modificata de sapte ori, ultima operatie fiind efectuata prin intermediul celebrei Oordonante de urgenta a Guvernului numarul 49 din mai anul acesta, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Din siragul de legi, modificari si completari, poate fi observat ca legile in vigoare obliga alesii si functionarii sa isi depuna anual declaratiile de avere.

"Nedepunerea declaratiei in termen, neactualizarea declaratiei de avere, din motive imputabile, pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, in situatia dobandirii unor bunuri (...) sau nedepunerea unei noi declaratii in termen de 15 zile de la incetarea activitatii (...) conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control”, se mai arata in Legea 115.

Inutil de spus ca in judetul Sibiu nu a fost declansata nici o procedura de control.

Legea este, insa, lege. „Aici nu cred ca putem vorbi de o lege importanta sau mai putin importanta. Este lege si trebuie respectata. Cu totii ar trebui sa ne supunem legilor din aceasta tara”, transeaza sec situatia Bucur Bogdan, coordonator de programe in cadrul Clubului Sibiu al Asociatiei ProDemocratia.

Cam de aceeasi parere este si deputatul „cercetat penal”, Radu Podgoreanu. „In Romania, aceasta lege este, inca, utila. Ea trebuie respectata, chiar daca eu am unele rezerve privitoare la aceasta.

De exemplu, daca eu imi vand masina trebuie sa declar si numele celui care am vandut-o, ceea ce cam contravine principiului Constitutiei, prin care omul care a cumparat masina are dreptul la confidentialitate. Dar, in Romania, inca mai este nevoie de un control mai riguros al averilor”, declara Podgoreanu.

"La Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost deschis dosarul penal 494/P/2007, prin care s-a declansat cercetarea penala in cazul a peste 500 de demnitari ai statului care si-au completat defectuos (ca sa folosim un eufemism) declaratiile de avere”, blogul lui Catalin Prisacariu, Academia Catavencu