Mii de tineri din intreaga tara au luat deja calea Clujului pentru a se inscrie la facultatile clujene. Ii asteapta taxe de inscriere consistente, putine locuri bugetate si mai multi bani pe care vor fi nevoiti sa-i scoata din buzunar pentru scolarizare.

Inscrieri online la UTCN

Universitatile clujene au publicat deja pe site-uri programul Admiterii 2007, cu tot ce implica aceasta: puncte de inscrieri, taxe de scolarizare, perioada de evaluare a dosarelor, datele afisarii rezultatelor. La fel ca in ultimii ani, departajarea concurentilor se face, in majoritatea cazurilor, prin concurs de dosare - procent din media anilor de liceu si nota obtinuta la BAC.

Unele universitati, precum cea de Medicina sau Universitatea Tehnica, mai pastreaza, insa, examene scrise sustinute la unele materii. Inscrierile incep inca de saptamina aceasta, iar in unele cazuri tin pina la sfirsitul lunii. Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), de exemplu, demareaza de azi inscrierile pentru Arhitectura, respectiv de luni pentru Electrica si restul profilelor.

Viitorii studenti ai UTCN se pot inscrie si online pe site-ul www.utcluj.ro, unde pot fi gasite toate detaliile legate de admitere.

Taxe mai mari

O surpriza neplacuta pentru studentii UTCN este aceea ca taxa de scolarizare a crescut semnificativ fata de cea de anul trecut.

Potrivit pro-rectorului UTCN Ioan Abrudan, taxa din acest an va fi de 30 de milioane de lei vechi pentru Inginerie - fata de 25 de milioane de lei vechi, cit a fost anul trecut - si de 40 de milioane pentru Arhitectura - fata de 26 in anul universitar precedent.

„Am ridicat taxele cu acelasi procent cu care a crescut finantarea pentru locurile bugetare“, a precizat prorectorul Ioan Abrudan.

Universitatea „Babes-Bolyai“ va hotari in sedinta de Senat de martea viitoare care vor fi taxele de scolarizare pe anul 2007-2008. In ceea ce priveste Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj, taxa a crescut foarte putin, atingind anul acesta 55 de milioane de lei vechi pentru un student dintr-o tara membra UE. Si taxele de admitere sint destul de consistente. De exemplu, la UBB, aceasta ajunge pina la 170 RON, la Facultatea de Drept.

AD si USAMV, taxe in euro

La Universitatea de Arte si Design (UAD) din Cluj-Napoca, taxa de admitere este echivalentul in lei a 30 de euro, la cursul BNR, iar taxa aferenta unui an de studiu este de 600 de euro, dupa cum precizeaza Gabriela Rostas, reprezentanta a institutiei. Potrivit acesteia, nu au fost efectuate cresteri ale valorii acestor taxe. Nu au fost deschise nici centre de admitere la UAD Cluj in alte judete.

Taxa de admitere la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) variaza intre 90 si 120 de euro, mai mare decit in anul precedent.

Centre regionale de inscriere

Universitatea „Babes-Bolyai“ (UBB) Cluj pune din acest an la dispozitia doritorilor cinci centre regionale de inscriere: la Sfintu Gheorghe, Zalau, Bistrita, Sighetul Marmatiei si Satu Mare. „Este o premiera pentru universitatea noastra aceste centre regionale de inscriere.

Practic, in aceste orase, tinerii se pot inscrie la orice facultate din Cluj sau din celalte orase de la ei de acasa“, a precizat pentru monitorul purtatoarea de cuvint a UBB Cluj, Cristina Nistor.

UTCN practica acest mod de inscriere de 3 ani, avind centre regionale de inscriere la Bistrita, Satu Mare, Alba-Iulia si Zalau. Si la Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ functioneaza un centru pentru admitere in afara Clujului, mai exact la Piatra Neamt, unde institutia are o filiala. Potrivit rectorului Aurel Marc, taxa de admitere a ramas neschimbata.

UBB introduce 12 noi specializari

UBB Cluj a anuntat ieri ca va introduce, incepind cu anul universitar 2007-2008, 12 noi specializari pentru studiile licentiale, invatamint de zi.

Specializarile au fost aprobate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS) si vor fi deschise la sapte facultati din cadrul UBB: Facultatea de Fizica - Stiinta Materialelor; Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica - Chimia Mediului si Chimie Alimentara si tehnologii biochimice, Ingineria si protectia mediului in industria chimica si petrochimica,

Inginerie economica in industria chimica si de materiale; Facultatea de Biologie si Geologie - Biochimie, Inginerie geologica; Facultatea de Geografie - Hidrologie si meteorologie, Geografia turismului (Sighetul Marmatiei); Facultatea de Stiinta Mediului - Geografia Mediului; Facultatea de Studii Europene - Administratia Europeana, Management institutional european

cultural (Bistrita); Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Eductiei - Pedagogia Invatamintului primar si prescolar (Sighetul Marmatiei). Propunerile initia le pentru limba de predare a acestor specializari se extinde de la romana si maghiara pina la germana si ucraineana.