Semnalele de alarma trase anul trecut cu privire la investitia dubioasa a Directiei Apelor Dobrogea Litoral in cateva camere video pentru supravegherea plajei s-au dovedit intemeiate.

Directorul DADL, Ionel Manafu, acompaniat atunci de fostul ministru Sulfina Barbu, nu reuseau sa mai termine lista beneficiilor aduse Constantei si Romaniei de cele patru camere care urmau sa transmita live imagini de pe litoralul romanesc.

Cu toate acestea, startul ezitant din 2006, cand web-camerele filmau in general fauna arboricola din jurul hotelurilor si nemarginirea marii, este completat triumfal de realitatea din zilele noastre. Oricine va avea curiozitatea sa acceseze site-ul DADL- waterct.ro- va putea constata ca celebrele jucarii ale lui Manafu si-au incetat emisia.

„Din cauza unei probleme tehnice, camerele web nu vor fi functionale pentru cateva zile”, scrie mare de tot, de o buna perioada de timp, pe pagina alba a site-ului, cu semnatura frumoasa a DADL, care multumeste politicos pentru intelegere.

Intamplarea face ca aceste camere sa-si fi meritat toti banii aruncati de Manafu, daca ar fi functionat in ziua in care a murit, in conditii neelucidate inca, omul de afaceri Petrica Iordache.

Incompetenta incredibila a conducerii DADL a alimentat si ea misterul mortii lui Petrica Iordache. Daca ar fi functionat, asa cum ar fi normal sa se intample cu o instalatie care are mai putin de un an de zile si care a costat peste un miliard de lei vechi, web-camera care supraveghea plaja Modern ar fi surprins momentele mortii lui Iordache.

Presupunand chiar ca nu era focalizata in acel moment exact spre locul in care se afla omul de afaceri, ar fi putut suprinde orice persoana care trecea prin acea zona, aducand astfel indicii importante politiei. Nu a fost sa fie, Ionel Manafu trebuind sa aiba de acum inainte si moartea unui om pe constiinta.

„Big Brother”-ul litoralului romanesc a sucombat inecat in penibil, in conditiile in care statul a platit 1,1 miliarde lei vechi unei firme-fantoma. Nici la aceasta ora nu se cunosc conditiile in care SC Data Net Servicii SRL a fost desemnata sa instaleze sistemul de monitorizare video on-line patru plaje din Mamaia.

Web-camerele, un mare fas

Aplicand una din regulile de aur ale administratiei Manafu- „nici un contract cu licitatie”- SRL-ul de pe strada Ioan N. Roman, chiar daca are adresa la numarul 13 a demonstrat ca are noroc cu carul si s-a trezit cu 1,1 miliarde lei in cont fara sa miste un deget.

De bucurie, probabil, oamenii s-au dus si au instalat pe acoperisurile a patru hoteluri din Mamaia cateva camere video pe care le-au racordat ulterior la Internet.

In felul acesta, Manafu si Sulfina Barbu dadeau lovitura vietii lor: litoralul romanesc era promovat peste tot in lume - dupa modelul marilor statiuni, dupa cum spunea chiar fostul ministru, ochii de vultur ai DADL puteau supraveghea modul in care operatorii aveau grija de plaja aflata in concesiune, iar politistii si jandarmii aveau posibilitatea sa suprinda fiorosii infractori de pe plaje.

Aproape ca-ti venea sa crezi ca 1,1 miliarde lei sunt prea putini pentru niste obiective atat de marete, dar realitatea a demonstrat rapid ca web-camerele lui Manafu nu sunt altceva decat un mare fas. Astfel, in primele saptamani dupa inaugurare, accesarea camerelor dura de la 10 minute in sus, dupa care se blocau instantaneu.

Treptat, lucrurile au inceput sa intre in normal, iar minunatiile tehnice au inceput sa functioneze atat de bine incat au fost atacate de hackeri, motiv pentru care DADL a introdus parole de acces, transformand o practica uzuala folositoare si agreabila, precum cea oferita de web-camerele din Albena bulgareasca intr-o aventura enervanta si inutila.

In fine, dupa ce s-au baricadat dupa username-uri si parole, cei de la Data Net Servicii si DADL au inceput in sfarsit sa se faca utili, filmand cat era ziua de mare copacii si largul marii. Nici o sansa pentru politisti sa identifice vreun chip de infractor, cu atat mai putin pentru Manafu sa vada daca sunt chistoace sau alte mizerii pe plaje.

Timpul a trecut, camerele au mers probabil impecabil pe timpul iernii, dar a venit sezonul 2007 si lucrurile au reintrat in normal. Camerele video s-au stricat din nou, facand inca o data masura profesionalismului DADL si a SRL-ului Data Net Servicii.

Esecul „Big Brother”-ului inchipuit de Manafu transforma din nou litoralul romanesc intr-o gluma proasta pentru curiosii care ar fi vrut sa vada si ei cum arata plajele constantene si ridica, obsesiv, alte semne de intrebare cu privire la firma care le-a instalat. Si asta pentru ca nici in ziua de azi SC Data Net Servicii SRL nu a depus vreun bilant contabil la Ministerul de Finante.

Practic, desi exista din 1997, aceasta firma nu a declarat niciodata nimic din datele sale contabile, in mod normal trebuind sa fie inchisa de ani buni de zile. In aceste conditii, se poate spune ca pana si cele 1,1 miliarde de lei date de stat au disparut fara urma, odata cu imaginile video ale web-camerelor lui Manafu.