Prefectul Ioan Szilagyi sustine ca directorul Alexandru Ortan de la Serviciul "Drumuri Judetene"

l-a amenintat cu moartea

» Ortan a refuzat sa comenteze aceasta acuzatie, in timp ce politistii au inceput cercetarile

Prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi, a declarat ieri, in exclusivitate pentru Romania libera, ca in cursul zilei de miercuri a fost amenintat telefonic cu moartea de directorul Serviciului "Drumuri Judetene" din cadrul Consiliului Judetean, Alexandru Ortan.

"Ieri (miercuri, n.r.), la ora 16.40, am primit un telefon pe mobilul de serviciu de la domnul Ortan de la Drumuri Judetene, care ma avertiza ca imi ia gatul cand ma intalneste. Eram cu fiul meu si dupa trei minute l-am sunat inapoi si l-am intrebat ce problema are. Mi-a zis ca el are familie", a declarat Szilagyi.

El crede ca amenintarea ar putea fi motivata prin faptul ca angajatul CJ este speriat de ancheta in derulare declansata in urma plangerii facute de prefect. "Inseamna ca am avut dreptate sa sesizez politia, ca daca ar fi fost nevinovat nu avea de ce sa se teama", mai spune prefectul.

Anchetatorii cerceteaza modul in care conducerea CJ a repartizat fondurile alocate de Guvern pentru lucrarile de reabilitare a drumului Rodna-Valea Vinului. Prefectul Ioan Szilagyi a depus in ianuarie o plangere penala la IPJ in care solicita sa fie verificat modul in care Consiliul Judetean a decontat lucrarile efectuate la Valea Vinului de catre societatile Mis Grup si Nordconforest.

Pentru proiectul de reabilitare a drumului de acces in comunitatea ce risca sa ramana izolata pe Valea Vinului, Guvernul a alocat de la buget, in decembrie 2006, 46 de miliarde de lei vechi. Din acesti bani au fost cheltuite, in ultima saptamana din decembrie, 26 de miliarde, bani ce au fost impartiti intre cele doua societati.

Firma Mis Grup a intocmit un deviz de circa 13 miliarde lei vechi pentru lucrarile efectuate, iar Nordconforest a primit diferenta. "La vizitele in teren am vazut ca desi au primit 15 miliarde, Nordconforest nu a lucrat nimic, asa ca am anuntat politia sa faca cercetari", declara atunci prefectul.

In acest dosar, IPJ si-a declinat competenta in urma cu mai bine de o luna catre DNA Cluj, care continua cercetarile.

La numarul de telefon de la care a fost amenintat prefectul nu a raspuns nimeni, desi numarul ii apartine directorului Ortan. Sunat la birou, directorul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat ca l-ar fi amenintat cu moartea pe prefect. "Asta e treaba mea si nu am nici o opinie. E o chestiune care ma priveste pe mine. Poate e adevarat, poate nu!"

Comandantul IJP, Ioan Bodescu, a declarat la randul lui ca a fost sesizat, deocamdata verbal, de catre prefect cu privire la incident si ca va lua masurile care se impun. "In cursul zilei de maine, politia va avea o discutie lamuritoare cu domnul Ortan. Apoi ramane la latitudinea domnului prefect sa faca sau nu plangere penala", a declarat Bodescu.