Miros insuportabil de carne aflata in putrefactie. Asta suporta de cateva zile, locuitorii aflati in vecinatatea Societatii Comerciale Protan, de la marginea Ploiestiului. Nici amenda de 20.000 de lei primita joia trecuta, din partea Garzii de Mediu, nu a fost suficienta ca sa miste nesimtirea conducerii si sa ia masurile de prevenire a izbucnirii unei epidemii.

In cele din urma, Politia Municipiului Ploiesti s-a sesizat din oficiu si a impus firmei Protan sa ia de urgenta masurile de eliminare a focarului de infectie.

Necazul oamenilor din zona a inceput lunea trecuta. Conform Biroului de presa al Politiei Prahovene, „a crescut numarul de mortalitati animaliere de la diferite societati comerciale de profil situate pe raza judetelor Prahova, Buzau si Ialomita.

Din cauza unor probleme tehnice, incineratorul apartinand societatii respective, situat in comuna Popesti-Leordeni, judetul Ilfov, a sistat activitatile de incinerare, conducerea societatii dispunand depozitarea deseurilor animaliere in incinta sucursalei prahovene in vederea transportarii ulterioare catre alte incineratoare ale societatii, situate pe raza localitatilor Codlea, din judetele

Brasov si Dej, din judetul Cluj Napoca. In aceste conditii, volumul deseurilor animaliere colectate a depasit capacitatea de depozitare a camerei frigorifice apartinand sucursalei prahovene, reprezentantii societatii procedand la depozitarea acestora in spatii deschise, starea de putrefactie creand disconfort locuitorilor din zona datorita mirosului emanat.”

Ca o masura intermediara, reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului si Directiei de Sanatate Publica din Ploiesti, au dispus ca aceste cadavre depozitate in aer liber sa fie neutralizate cu var cloros. Pe 19 iulie, comisarii Garzii de Mediu au amendat firma Protan cu 20.000 de lei pentru depozitarea in aer liber de cadavre animaliere.

Deasemenea, Agentia de Protectie a Mediului Ploiesti, a notificat societatea ca pana azi, sa evacueze cadavrele din incinta sucursalei si sa le transporte catre incineratoarele societatii, in vederea neutralizarii. Conform IPJ Prahova, situatia este monitorizata in continuare de politisti.

Pana in prezent, nici un procuror prahovean nu s-a deplasat la Protan pentru a cerceta o eventuala culpa penala a conducerii firmei.

Presa a tras in mai multe randuri semnale de alarma asupra activitatii Protan. Conform conducerii APM Prahova, societatea are autorizatie de mediu valabila pana in 2008, cu revizuire anuala.

Directorul executiv al APM Prahova, Camelia Steliean, ne-a declarat ca a primit asigurari din partea conducerii Protan, ca astazi, cadavrele animalelor aflate in putrefactie vor fi evacuate din curte si incinerate. La Protan mai exista o „belea”.

Frecvent, din depozitul societatii, unde produsele alimentare cu termenul de garantie depasit asteapta sa fie incinerate, sunt sustrase cu complicitatea paznicilor, mezeluri sau carne stricata, ce pot ajunge oricand, pe piata. De aici si pana la imbolnavirea in grup a unor consumatori care se pot bucura de un salam de sibiu la jumatate de pret, nu e decat un pas.

Pana la ora actuala, jandarmii prahoveni au prins mai multe persoane care furau produse alimentare expirate de la Protan, cu scopul de a le revinde la colt de strada, celor inconstienti.