Asa cum spun oamenii, vinovata de poluare este Rafinaria Lukoil Ploiesti.

„Apa asta ne-a scurtat ani buni din viata”

Din 2001, fantanile a peste 30 de gospodarii din localitatea prahoveana Moara Noua sunt poluate cu produs petrolier. Satul se afla in imediata apropiere a Rafinariei Lukoil, aceasta fiind principala cauza a faptului ca oamenii sunt pusi in situatia de a consuma apa otravita. „Suntem amarati rau, maica... ne chinuim sa traim cu apa asta plina de benzina. Uitati ca pute si ce culoare are.

Ne-am imbolnavit rinichii si stomacul... de atatia ani sa ingitim asa mizerie. Suntem batrani acum dar cred ca apa asta ne-a scurtat ani buni din viata. Sunt si nepotii mei aici... nu as vrea sa indure acelasi chin dar... ce sa faca? Unde sa se mute daca nu au alta posibilitate? Suntem uitati de Dumnezeu. Parca am fi la marginea pamantului.

Nimeni nu se gandeste si la situatia noastra”, ne-a marturisit cu lacrimi in ochi Geta Dinu.

Localnicii au depus plangeri la primarie si au cerut rezolvarea situatiei insa nu s-a luat nici o masura. Ce le-a ramas de facut este sa care apa cu galetile si bidoanele de la casele aflate la o distanta mai mare de rafinarie, unde apa nu este asa poluata.

„S-au uscat si rosiile din gradina”

„Platim pentru canalizare, pentru tot ca si la oras. Conditiile insa sunt foarte proaste. Ne-am facut sisteme proprii de alimentare cu apa... puteam sa fac si o suta de fantani... apa tot asa miroase. O filtrez dar degeaba... mirosul de benzina persista. Schimb filtrul in fiecare luna si e imbibat de produs petrolier.

Cum sa dau copiiilor sa bea astfel de apa? Nici animalele nu o beau ca se intoxica. Am zis sa o folosesc la udat in gradina si... s-au uscat si rosiile si castravetii si fasolea verde... tot. Nu a mai ramas nimic verde. De ce nu se gandeste cineva sa ne dea si noua apa de la combinat, mai ales ca Rafinaria Astra ne polueaza”, ne-a declarat Daniel Olteanu, localnic.

Cancer pulmonar

Medicii spun ca, prin consumarea apei cu infiltratii de produse petroliere se poate ajunge foarte usor la cancer bronho-pulmonar, la aparitia si agravarea unor boli obstructive, ca emfizemul pulmonar, astmul bronsic sau bronsita cronica dar si la imbolnavirea rinichilor.

Garda de Mediu-in concediu

Am incercat sa-l contactam telefonic pe seful Garzii de Mediu, Stefan Popescu, insa nu a fost de gasit. ホn urma cu cateva zile, conducerii Garzii de Mediu declara ca, in ultimele doua luni nu au mai fost efectuate controale la Rafinaria Lukoil.

Rafinaria Lukoil, amendata de Primaria Ploiesti

Zilele trecute, Rafinaria Luckoil a fost amendata de catre Directia de Urbanism din cadrul Primariei Ploiesti cu suma de 500 de milioane de lei vechi. Amenda a fost data pentru ca agentul economic a a facut o platforma pentru ecologizarea batalurilor, fara a avea autorizatie de constructie.

Mai mult, pe langa Lukoil, cu aceeasi suma de bani a fost sanctionat si contractantul rafinariei, ecologizatorul SC Synecs Consulting care s-a ocupat cu construirea platformei, bucata pe care de altfel, a adus si echipamentul necesar ecologizarii batalurilor. ?n decembrie 2006, firma Synecs Consulting SRL a obtinut certificatul de urbanism nr.

2344 pentru amenajarea batalului ND5196, in vederea ecologizarii, care certificat, insa, are doar un rol informativ. Potrivit Laviniei Cursaru, consilier la serviciul autorizatii si disciplina in constructii in cadrul Directiei de Urbanism, firma avea nevoie de autorizatie de constructie, care se elibereaza pe baza acestui certificat de urbanism.

„Pe baza certificatului de urbanism a obtinut toate autorizatiile necesare. Dar nu putea incepe lucrul fara autorizatia de constructie pe care nu au mai solicitat-o. Cu toate acestea platforma a fost facuta si noi am amendat atit firma pentru ca a facut ceva fara autorizatie, cat si Lukoil pentru ca a acceptat construirea platformei fara autorizatie.

nu inteleg de ce nu au cerut, pentru ca li s-ar fi dat cu siguranta,cu atat mai mult pentru ecologizare”, ne-a declarat Lavinia Cursaru. ?ntrebat despre situatia juridica a terenului pe care s-a construit platforma, Gheorghe Bratosin, directorul directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Ploiesti ne-a declarat: „Terenul apartine Municipiului Ploiesti.

Am realizat deja documentatia necesara pentru a actiona in instanta Lukoil pentru eliberarea terenului, cu atat mai mult cu cat nu au nici autorizatie de constructie”.