Potrivit unui studiu efectuat anul trecut de specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Prahova privind calitatea aerului, aerul din Ploiesti este plin de impuritati provenind atat din poluarea industriala, cat mai ales din lucrarile de constructii. Practic, in 2006, ploiestenii au inghitit aproape 4,7 tone de pulberi in suspensie, fata de 3,2 tone in 2003.

"Praful de care se plang ploiestenii provine in principal de pe santiere, care nu respecta cerintele europene de protectie a aerului. Alte surse de poluare sunt noxele din traficul intens, precum si marii agenti economici”, sustine Camelia Steliean, directorul APM Prahova. „Chiar in aceste zile avem o tematica de control pe santiere si firme de constructii.

Am gasit deja cateva nereguli, amenda maxima pe care o putem aplica fiind de 20.000 de lei”, a declarat Stefan Popescu, comisarul sef al Garzii de Mediu Prahova.

Centrul civic, un imens santier

Ploiestenii sunt nemultumiti de modul in care autoritatile monitorizeaza activitatea santierelor deschise in multe dintre zonele orasului. „Cand se demoleaza sau se reface o cladire, tot cartierul sufera din cauza prafului. Muncitorii nu pun plase de protectie, iar masinile mari care ies din santier murdaresc asfaltul cu noroi.

Nu am vazut pe nimeni de la primarie in control”, se plange Dorian Florescu, care locuieste in cartierul Nord, unde va rasari un cartier rezidential de 500 de case. De mai bine de o luna, centrul civic al orasului s-a transformat intr-un imens santier.

Municipalitatea a demarat lucrarile de amenajare a zonei pietonale, care presupune interzicerea circulatiei pe mai multe strazi din zona si montarea de pavele pe suprafete extinse. „Am ajuns sa ocolesc centrul pentru a nu ma umple de praf.

Intr-o zi am ajuns la serviciu cu hainele murdare din cauza lucrarilor din oras”, spune Elena Voinea, functionara la o sucursala bancara cu sediul in centrul civic. „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat cetatenilor, insa le vom rasplati rabdarea cu amenajarea unor spatii verzi deosebite” promite viceprimarul Ploiestiului, Radu Socoleanu.