„Bucurie mare”, ieri, pe locuitorii din doua sate prahovene: Ostrov si Alunis (comuna Alunis). La scolile lor a poposit liderul social-democratilor, Mircea Geoana, venit sa asiste la festivitatile deschiderii noului an scolar.

Geoana nu a venit cu mana goala, el fiind insotit de mai multi parlamentari de Prahova - Dan Mircea Popescu, Mihail Sireteanu, Constantin Marin si Marian Saniuta. Daca pe cei mai micuti nu i-a impresionat foarte tare faptul ca mai multi parlamentari s-au aflat in curtea scolii lor, elevii de gimnaziu isi dadau coate si se intrebau cine-i Popescu.

Nici adultii nu s-au lasat mai prejos, incantati ca au prilejul sa-l vada in carne si oase pe... Prostanac, dupa cum si-au amintit cativa dintre ei. Incantat de primirea care i-a fost facuta, Geoana a promis ca va reveni la Alunis, dar nu la o festivitate, ca sa nu se interpreteze.

Scolile in care a poposit Mircea Geoana au fost, fara exceptie, pregatite pentru un nou an de invatamant. La Ostrov, conducerea scolii a avut timp sa instaleze inclusiv placuta care marca implinirea a 40 de ani de la constructie. Primarul Iulian Bigiu a multumit, pe rand, fiecarui cadru didactic sau simplu localnic care si-a legat numele de scoala.

Scoala din Alunis, insa, poate concura, ca aspect, cu multe scoli ploiestene. Plus cabinetul de informatica, la randul sau amenajat la standarde ridicate.

Aici, Geoana si-a facut timp pentru a schimba cateva impresii cu cadrele didactice care, la final, au ajuns la concluzia ca „degeaba vorbim noi, pentru ca deciziile se iau la Bucuresti, iar cand se ia cate o decizie nu ne mai intreaba nimeni pe noi”. Concluziile fruntasului social-democrat au fost, insa, aceleasi. Si la Ostrov, si la Alunis. „Trebuie sa investim in scoala.

(...) Doar 1% dintre copiii din mediul rural ajung sa urmeze o facultate, si asta nu ne onoreaza. (...) Profesorii trebuie sa aiba o mai stransa legatura cu parintii, pentru ca ei nu pot educa un copil si acasa. (...) Copiii mei, Alexandru si Ana Maria, au mers la scoli bune, dar am observat ca in general copiii care provin de la scoli centrale au alte perspective”.

Spre mijlocul unei zile epuizante, trei copiii au avut probleme de sanatate, ei nefacand fata statului in picioare si expunerii prelungite la soare.

La Scoala Ostrov, Mircea Geoana s-a asezat intr-una dintre banci, alaturi de Claudiu. Cateva minute au schimbat impreuna impresii despre fotografiile din Abecedar. Dupa ce intreaga clasa I a ocupat cate un loc, au intrat in vorba si Ionut si Liviu: „Am facut cunostinta. Tu esti Liviu, tu Ionut, tu Caludiu. Eu sunt Mircea”.

Liviu l-a provocat pe Mircea Geoana la un concurs: Cel mai cuminte copil. „Participa toate scolile care vor sa se inscrie. Afla de la televizor si se inscriu. Cine castiga, primeste o diploma. Cine pierde, castiga diploma pentru „Cel mai mare pierde-tot”. Concluzia era, insa, ca... participantii ar fi trebuit si sa alerge.

Pentru a fi sigur ca va fi oaspetele concursului, Geoana i-a lasat lui Liviu toate datele sale de contact, inclusiv numarul telefonului mobil.

Aflat la o sueta cu dascalii din Alunis, Mircea Geoana i-a felicitat pe acestia ca au reusit sa-i convinga pe copii sa poarte uniformele. „La clasele mici sunt uniformele clasice, iar la clasele mari am stabilit impreuna cu ei cum sa arate acestea. Si noi am purtat uniforme, si nu ni s-a parut o corvoada”, povesteau cadrele didactice.

Instantaneu, Geoana si-a adus aminte ca si el a purtat uniforma. „Costumul acela clasic. Cu maticola. Si aveam matricola prinsa cu capse, ca atunci cand chiuleam s-o pot ascunde in buzunar”, a povestit acesta.