Putini ploiesteni stiu ca, de peste 10 ani, platesc o taxa pentru apa de ploaie conform unei Hotarari de Guvern de pe vremea fostei regii de apa si canal. Chiar daca sumele colectate de la clienti sunt simbolice, adunate, ele pot reprezenta o sursa importanta de venituri pentru Apa Nova, compania care colecteaza aceasta taxa.

Anul trecut, acest bir a iscat chiar si un conflict intre ADPP Ploiesti si APA Nova Ploiesti. „Gratie unei hotarari de guvern mai veche, apa de ploaie se calculeaza pentru suprafetele canalizate. In schimb, Apa Nova, in urma unor evidente gresite si de o parte si de alta, facuse factura pentru toate strazile, inclusiv parcuri.

Ulterior, dupa contestatia noastra, s-au refacut calculele si platile au fost reduse cu patru miliarde de lei vechi! Nu am ajuns la proces pentru ca la conciliere s-a stabilit sa se ia in calcul doar suprafetele cu canalizare.

Ba, mai mult, in contrapartida, Apa Nova a facut chiar un program de supraveghere a cailor de scurgere si de interventie rapida cand se infunda canalizarea”, ne-a declarat Ionut Ionescu, directorul ADPP Ploiesti. In schimb, ploiestenii sunt indignati de aceasta taxa. „Nu mi se pare corect sa platesc nici cinci bani pentru apa de ploaie, mai ales intr-un an secetos cum a fost 2007.

Ar trebui sa le fie rusine celor care gasesc motive sa ne scoata banii din buzunare de pomana”, se plange Tudorel Gheorghe, unul dintre nemultumiti. Lucica Bouleanu, administrator de bloc: „Sunt foarte putini cei care stiu ca platim asa ceva. Sumele sunt modice si se calculeaza in functie de suprafata blocului.

La o asociatie platesc 1,88 lei pe luna pentru toata scara, la altele 4,88 lei pe luna. Eu nu fac rubrica separata pentru meteo, ci introduc aceasta plata la canalizare. Nu stiu cat de corecta este taxa si nici cum ar putea fi ea calculata in alt mod, dar cu siguranta aceasta exista”.

Ionut Ionescu, director ADPP Ploiesti: „Apa de ploaie se plateste in functie de media anuala a precipitatiilor din anul precedent, data de ANM. Asta este modalitatea de calcul data de legislatia actuala”