Incepand de vineri, 14 septembrie, bolnavii de insuficienta renala din Sighisoara si zona arondata nu mai trebuie sa se deplaseze pana la Tirgu Mures pentru efectuarea acestui tratament. Centrul zonal de hemodializa de la Sighisoara, unul dintre cele mai moderne si performante din tara, a fost inaugurat vineri in prezenta ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Acest centru a fost realizat in cadrul unui parteneriat public-privat intre firma romano-germana B. Braun din Timisoara si Spitalul municipal Sighisoara, investitia totala ridicandu-se la suma de 158.000 euro.

Pentru deschiderea centrului conducerea Spitalului municipal Sighisoara a pus la dispozitia firmei din Timisoara trei incaperi la parterul sectiei Interne ce au fost amenajate si dotate cu aparatura performanta pe cheltuiala firmei, Ministerul Sanatatii nefiind nevoit sa contribuie cu fonduri la acest proiect.

Mai mult, personalul medical, pus la dispozitie tot de catre spital, alcatuit din 2 medici si 6 asistente ce deserveste Centrul de dializa de la Sighisoara a fost specializat si este angajat si remunerat (pare-se, mult mai substantial decat in sistemul sanitar public) de catre firma, centrul nefiind o sectie a spitalului.

Tratamentul oferit bolnavilor va fi decontat de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si nu implica nici o cheltuiala in plus din partea pacientilor.

“Firma B. Braun este un investitor important pentru acest domeniu de activitate si nu se va opri cu investitii numai la Sighisoara, vrea sa le continue si in alte parti ale judetului si in tara”, a aratat ministrul Eugen Nicolaescu. “Pentru Sighisoara este o investitie importanta.

Vor fi tratati 24 de pacienti in 48 de ore, ceea ce inseamna ca acesti oameni din Sighisoara si zonele invecinate nu vor mai fi nevoiti sa faca zeci de kilometri pana la Tirgu Mures pentru a-si mentine starea de sanatate. Cred ca unul dintre obiectivele reformei in sanatate se vede la Sighisoara, adica sa aducem actul medical mai aproape de cetatean, de pacient, de bolnav.”

Ministrul a mai declarat ca astfel de centre, in parteneriat public-privat sunt foarte rentabile, si asta pentru ca statul asigura spatiul, iar firma echipamentele, aparatura si salariile medicilor. Mai mult serviciile, care sunt suportate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, sunt mult mai performante.

“O felicit pe d-na dr. Aurelia Masca pentru tenacitatea cu care a luptat pentru realizarea acestui centru la Sighisoara prin presiunile pe care le-a facut la minister impreuna cu directorul Oficiului prefectural, Adrian Gherca, pentru urgentarea finalizarii investitiei.

Prin acest centru Sighisoara intra in circuitul medical de prestare de servicii de dializa”, a incheiat Eugen Nicolaescu.

La inaugurarea centrului de hemodializa de la Sighisoara, alaturi de ministrul Sanatatii, au participat reprezentantii firmei B. Braun, primarul Sighisoarei, Ioan Dorin Danesan, directorul Oficiului prefectural Sighisoara Adrian Gherca, directorul Spitalului municipal Sighisoara, dr.

Aurelia Masca, medici din Sighisoara si zonele arondate si chiar cativa bolnavi de insuficienta renala care au vrut sa vada cu ochii lor minunea...