Aproximativ 100 de artisti, scriitori, filosofi si alte personalitati culturale de exceptie din 42 de tari din Europa se vor reuni la Sibiu in perioada 5 -7 octombrie in cadrul celei de a VI-a sesiuni a Parlamentului Cultural European (PCE).

Organizata cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, intilnirea ii are ca invitati speciali pe Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii si Cultelor, Klaus Johannis, Erna Hennicot-Schoepges - membru al Parlamentului European si fost Ministru al Culturii in Luxemburg - si Tamas Scucz - Director pentru Comunicare Strategica in cadrul Comisiei Europene.

Forul suprem

Parlamentul Cultural European, fondat in 2002, este singurul forum multidisciplinar al personalitatilor culturale de pe continent, avind peste 150 de membri, printre care Ion Caramitru, Mircea Cartarescu, pictorul italian Michelangelo Pistoletto, violonistul britanic Paul Robertson, flautista suedeza Gunilla von Bahr, arheologul georgian David Lordkipanidze si scriitoarea spaniola Laura Freixas.

Sesiunea de la Sibiu, organizata in noul sediul al Bibliotecii Astra, va avea ca tema „Europa - O realitate pentru europeni prin cultura" si dezbateri cu subiectele „Comunicarea ideii europene" si „Rolul istoriei in integrarea si cooperarea europeana".

Parlamentari, nu politicieni

„Cu ocazia acestei reuniuni, Sibiul mai face un pas in directia consolidarii pozitiei sale in circuitul dezbaterilor europene actuale. Acest forum al celor mai patrunzatoare minti si spirite ale Europei cistiga in relevanta pentru noi prin antrenarea unor personalitati culturale romanesti de exceptie.

Romania si Sibiul au astfel ocazia nu doar de a gazdui acest eveniment, ci si de a contribui activ la creuzetul ideatic al Europei", a apreciat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor. Acest Parlament doreste sa aduca in prim plan nu politicienii, ci oamenii de cultura.

Prima reuniune a PCE a avut loc in Brugges - fosta Capitala Culturala Europeana, urmatoarele sesiuni fiind organizate la Graz, Genoa, Lisabona si Turku.

Karl-Erik Norrman l secretar general PCE

„Europa are un suflet. Acesta trebuie gasit in viata culturala. Parlamentul European isi propune sa amplifice vocea artistilor independenti pentru a echilibra influenta tehnocratica in dialogul european"