Daca nu le ai, dar totusi doresti sa devii mina dreapta a legii, poti sa urmezi o cale alternativa, patentata de noul secretar al comunei Odobesti: sa te casatoresti cu primarita din localitatea Invecinata si sa tragi sforile Intr-atit Incit diploma de inginer agricol sa se transforme miraculos Intr-o licenta de drept.

Comuna Odobesti ducea de mult timp lipsa unui secretar. Cel vechi, Toma Vasile, fusese obligat sa renunte, In lipsa unor scoli Inalte, de calificare juridica, conducind activitatea comunei prin delegatie. Asa ca hotarirea primarului Ionel Galatanu de a organiza un concurs pentru ocuparea acestei functii nu putea decit sa bucure.

"Am dorit sa readuc In Consiliul Local un climat de legalitate, mai ales ca responsabilitatile secretarului sunt multe si dificile. Din pacate, m-am ales cu cineva lipsit de scoala, de cunostinte juridice. Am sarit din lac In put", ne-a marturisit amarit primarul.

Sotul nevestei-primarita

In 30 august 2007, edilul Odobestiului a Instiintat comisia de concurs privind ocuparea unui post vacant de secretar al comunei cu privire la faptul ca unul dintre cei doi candidati a depus dosarul de Inscriere cu Incalcarea dispozitiilor legale, respectiv cu anexarea la dosar a unui document al carui Intocmire si autentificare nu apartine celui In drept a proceda la emiterea acestuia.

Din Intimplare sau nu, acel candidat, pre numele lui Valeru Ojog, cistigase concursul. Din aceeasi Intimplare, Valeru Ojog nu avea niciun fel de studii juridice, cu toate ca avea o nevasta cu functii Inalte, primarita In comuna Invecinata Secuieni. Vom vorbi In numarul de miine despre acel document incriminat drept fals.

Deocamdata, ne vom referi la conditiile In care agentul agricol Ojog a reusit sa cistige un concurs, In ciuda atitor obstacole puse In fata lui de catre necrutatoarea lege.

Agricultura legii

Comisia formata din Coca Duhan (sef serviciu contencios administrativ si controlul legalitatii actelor administrative din cadrul Prefecturii Bacau), Mioara Manea (director directia Juridica Prefectura Bacau) si Lacramioara Rapaila (din cadrul primariei Odobesti) a avut de ales Intre doi candidati fara prea mare legatura cu domeniul juridic. Legea 188 privind statutul functionarilor publici sau Legea 161 ne spun ca la concursul pentru ocuparea functiei de secretar pot fi primite si acele persoane fara studii de specialitate, doar In cazul In care nu se prezinta niciun absolvent de drept/administratie publica locala.

La concursul de la Odobesti s-au Inscris doua persoane: Valeru Ojog, agent agricol, si Constantin Nacuta, Invatator. Unul cu facultate de agronomie, celalalt cu 5 ani de facultate de drept, la fara frecventa, In cadrul Universitatii Ecologice. "Am absolvit, dar nu mi-am luat licenta", spune Nacuta. "Am Insa multi ani In care am fost consilier local, perioada care se considera ca fiind experienta In administratia publica locala". Proba scrisa i-a dat sorti de cistig agronomului (77 puncte), Constantin Nacuta trebuind sa se declare Invins, cu 41 de puncte. Nu si convins de validitatea punctului de vedere al comisiei.

Nu are studii de specialitate

Cea mai serioasa problema a numirii lui Valeru Ojog este ca acesta nu are studii superioare, juridice sau de administratie publica. Conform legii, el nu ar fi fost eligibil pentru functia de secretar al comunei. Dar legea e acolo pentru a fi adaptata nevoilor (si potentatilor) de moment, iar Valeru Ojog e primu care recunoaste asta. "Da, e adevarat, nu am studii juridice sau administrative. Dar am diploma de inginer", ne precizeaza acesta. Nu inginer In filosofie sau drept (cum ne-ar lasa Prefectura impresia), ci agronom. Totusi, Ojog are circumstante atenuante: "Anuntul preciza ca trebuie studii superioare juridice. Or, la concurs nu s-a prezentat niciun jurist, asa ca am intrat eu, cu diploma de inginer".

Prefectura doarme pe ea

Inarmat cu rabdare si diligenta, primarul Galatanu s-a adresat Prefecturii, In speranta ca va gasi un interlocutor capabil sa Ii rezolve dilema: cum sa confirme ca secretar pe cineva fara experienta, studii si pricepere. Esec pe toata linia. Bunaoara, prefectul Gabriel Berca nici nu a ezitat.

"Mi-a spus ca ma da In judecata pentru abuz In serviciu daca nu semnez numirea si ca exista organe de cercetare care vor face In timp lumina, daca e cazul", ne-a spus edilul din Odobesti. "Dar nu am renuntat si m-am adresat subprefectului Neculai Olaru, care m-a dus sa o Intilnesc pe doamna Mioara Manea".

Surprinzator sau nu, directoarea Directiei Juridice din cadrul Prefecturii Bacau a facut un show de zile mari, pigmentat cu aceeasi Incapatinare prosteasca si lene decizionala cu care institutiile Guvernului Tariceanu ne-au obisnuit. "Imediat a sarit la mine amenintindu-ma cu darea In judecata pentru calomnie.

Doamna Manea credea, probabil, ca oi fi reclamat-o pe undeva, desi la ora aia nu ma interesa decit sa-l scot pe Ojog din postul pe care nu-l merita. Nici macar nu mi-a ascultat argumentele, singura ei porunca a fost aceea de a-mi tine pliscul si de a-l confirma pe acesta In functia de secretar al comunei", ne-a mai aratat Ionel Galatanu.

In numarul de miine veti afla povestea documentului fals, dar si amanunte despre razboiul rece din Primaria Odobesti.