Esential

Cluj - Adjunctul DGCCOA, Toma Rus, acuzat de coruptie Toma Rus, adjunctul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, a fost chemat pentru audieri la Directia Nationala Anticoruptie. Lui Toma Rus i s-a comunicat ca este pus sub acuzatie pentru coruptie si trafic de influenta intr-un dosar care dateaza inca din 2006. Atat Rus cat si reprezentantii DNA au refuzat sa ofere mai multe informatii despre acest caz.

Sursele judiciare au afirmat ca ofiterul Toma Rus este cercetat intr-un dosar care priveste infractiuni economice, dar care nu l-ar viza in mod direct pe fostul sef al BCCO. Cel mai probabil Toma Rus este anchetat pentru inchirerea fraudulosa a unui spatiu care a apartinut societatii "Piscicola".

HotNews.ro

Gorj - Sotia fostului secretar de stat Mantog, trimisa in judecata pentru coruptie Sotia fostului secretar de stat pe probleme de minerit Ionel Mantog - deferit justitiei pentru coruptie - a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie pentru ca a omis sa mentioneze in declaratia de avere ca are un teren, obtinut de sotul sau in mod ilicit.

Ecaterina Luminita Mantog, judecator la Tribunalul Gorj, este acuzata de procurorii anticoruptie pentru fals in declaratii, in scopul ascunderii unor fapte de coruptie, informeaza, vineri, Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Anchetatorii au stabilit ca, in 4 mai 2005, Ecaterina Mantog a omis sa mentioneze in declaratia de avere - obligatorie in cazul magistratilor - ca are un teren cu suprafata de 400 de metri patrati, in comuna Slivilesti, judetul Gorj.

Gandul

Constanta - Guvernul va reveni asupra hotaririi care declara Lacul Siutghiol sit Natura 2000 Boacana ministrului UDMR al Mediului, Atilla Korodi, care a promovat o Hotarire de Guvern conform careia Marea Neagra si Lacul Siughiol devin situri Natura 2000, ar putea fi reparata in curind de colegii sai de Guvern.

Amintim ca, in conformitate cu regulile stricte legate de siturile Natura 2000, pe cele doua luciuri de apa nu vor mai putea fi realizate amenajari turistice. Odata ce Marea Neagra si Lacul Siutghiol au intrat in categoria ariilor protejate, toate proiectele municipalitatii Constanta legate de amenajarea insulitelor artificiale pe mare, in apropierea tarmului din Mamaia,

construirea oraselului lacustru pe Lacul Siutghiol, construirea portuletelor turistice la Marea Neagra, construirea teleschiului pe Lacul Siutghiol, organizarea competitiei Class 1 Romanian Grand Prix devin, automat, irealizabile. Prezent la Constanta la festivitatea prilejuita de Topul firmelor 2006, ministrul liberal pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, a admis ca hotarirea de Guvern este o eroare.

Telegraf Online

Constanta - “Carpathian Eagle”, primul exercitiu romano-belgian In baza militara de la Mihail Kogalniceanu se desfasoara in perioada 29 octombrie - 9 noiembrie exercitiul romano-belgian “Carpathian Eagle”.

Aceasta aplicatie este o premiera pentru ambele forte aeriene care se antreneaza pentru prima data in comun, conform procedurilor impuse de NATO. Fortele Aeriene Romane participa la acest exercitiu cu opt aeronave MiG 21 LanceR, iar cele belgiene cu sapte avioane F16, care s-ar putea ca in curind, sa intre si in dotarea statului nostru.

Telegraf Online

Suceava - Primele femei pompier Femei la stins incendii si la salvat persoane aflate in situatii limita. Pentru prima data, in acest an, posturile de pompier scoase la concurs de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU)

Suceava nu au mai fost destinate exclusiv barbatilor, femeile avand sansa sa se lupte si ele pentru un post de subofiter servant (cel care intervine la incendii, la inundatii, alunecari de teren, interventii pe linie de protectie civila sau alte misiuni din categoria situatilor de urgenta).

Cum nu au avut sansa sa concureze pentru posturi scoase la concurs special pentru ele, femeile au fost nevoite sa se lupte de la egal la egal cu barbatii, trecand prin aceleasi probe fizice.

Monitorul de Suceava

Economic

Eveniment

Constanta - Unitatea 2 de la CNE Cernavoda, repornita Conducerea Societatii Nationale “Nuclearelectrica“ SA a anuntat vineri ca Unitatea 2 de la CNE Cernavoda a fost repornita dupa oprirea planificata pentru efectuarea reviziei finale, conform procedurilor de exploatare a centralei.

Joi, 1 noiembrie, Unitatea 2 a atins puterea nominala si este in exploatare comerciala. Unitatea 2 a fost oprita pe 19 octombrie, dupa terminarea probelor de punere in functiune. In perioada opririi planificate au fost efectuate o serie de lucrari de indepartare a unor dispozitive specifice perioadei de expoatare initiale, activitati de mentenanta si probe care nu se pot executa cu centrala la putere, activitati de inspectii vizuale si control nedistructiv pentru componente interne ale turbinei.

Potrivit reprezentantilor “Nuclearelectrica“, lucrarile au fost executate in conditii de siguranta pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator.

Telegraf Online

Arges - In 2008 incepe constructia drumului expres intre Uzina Dacia si DN 73 Prezent ieri la Pitesti, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a discutat cu directorul general al Uzinei Dacia-Renault, Francois Fourmont, referitor la constructia unui drum cu patru benzi.

Acesta a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca va incepe procedurile pentru constructia acestui drum care va lega uzina de Drumul National 73. Intalnirea a fost gazduita de prefectul Ion Popa, care a asistat la discutii, precizand la randul sau importanta constructiei unui astfel de drum.

Drumul expres va fi prevazut cu patru benzi si va face legatura intre Uzina Dacia Renault si Drumul National 73, finantat din fondurile Ministerului Transporturilor. Fourmont a declarat ca, in momentul de fata, trec zilnic 500 de camioane spre uzina si este convins ca numarul lor va ajunge in curand la 800.

Acesta a mai declarat ca peste 300.000 de automobile Dacia Logan se exporta in tari precum India, Iran si Brazilia. Fourmont a mai spus ca uzina are in proiect pentru anul 2008 realizarea a 400.000 de automobile Dacia, valoarea totala fiind de 1,5 miliarde de euro.

Observator Argesean

Cluj - Pericolul cresterii salariilor Ministrul Muncii considera ca ritmul actual de crestere a veniturilor va duce la reaprinderea inflatiei.

Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, a declarat ieri la Cluj ca este de acord cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, in privinta existentei riscului de reaprindere a inflatiei din cauza cheltuielilor salariale fara acoperire in productivitate. De asemenea, Pacuraru a spus ca in ciuda majorarii cu 30% a pensiilor exista inca probleme mari pentru pensionari.

Ziua de Cluj

Cluj - "Eroilor", gata luna aceasta Clujenii se vor putea plimba, de la sfarsitul acestei luni, pe primul spatiu pietonal de mari dimensiuni din centrul orasului. Lucrarile la bulevardul Eroilor sunt aproape finalizate, iar primaria a platit deja 4,2 din cele 4,8 milioane de lei necesare amenajarii.

Bancile, fantanile si chioscurile din zona pietonala au modele folosite pentru prima data in Cluj. De altfel, amenajarea este prima unitara de aceasta marime, pana acum folosindu-se in oras „carpelile” - diverse banci, chioscuri sau copaci adaugati unor spatii configurate anterior.

EvZ Transilvania

Iasi - Euro-camine pentru studentii ieseni Universitatile iesene "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) si „Gheorghe Asachi“ (UTI) incearca sa atinga standardele UE, renovand o parte din caminele studentesti si spatiile de invatamant dupa model european.

Caminul C3 din campusul „Targusor-Copou“ al UAIC a intrat, din 15 octombrie, in consolidare capitala. Studentii vor locui, incepand cu anul universitar urmator, cand se va putea folosi doar un tronson al caminului, in camere de tip garsoniera.

„Vor fi garsoniere de cate doua sau trei persoane, cu grup sanitar in camera. Baia va cuprinde absolut tot, inclusiv cabina de dus“, a declarat Romulus Damaceanu, seful Directiei pentru Probleme Social Studentesti din cadrul Universitatii Cuza.

EvZ Moldova

Alba - Autobuze cu rapita generalizate Doua autobuze de transport public ce consuma un combustibil realizat din uleiuri vegetale de rapita circula de vineri in municipiul Alba Iulia, acestea fiind incluse intr-un program de cercetare initiat de Universitatea Tehnica si de Institutul de Cercetari pentru Chimie, ambele din Cluj-Napoca.

Directorul Societatii de Transport Public Alba Iulia, Stelian Nicola, a declarat ca autobuzele vor circula experimental in urmatoarele saptamani pe rutele interne, totul fiind un proiect de cercetare derulat de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN)si Institutul de Cercetari pentru Chimie Cluj-Napoca.

Nicola a spus ca proiectul are ca scop de dezvoltarea unor combustibili ecologici pentru transportul in comun, fiind finantat de Uniunea Europeana cu cateva sute de mii de euro pentru perioada 2006-2008.

Ziua de Cluj

Cluj - Distonocalmul reintra pe piata in 2008 Zentiva va relua relua fabricarea Distonocalmului in ianuarie 2008 Potrivit ministrului sanatatii medicamentul va avea un pret dublu dublu dar procesul de fabricare va fi imbunatatit.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca Agentia Nationala a Medicamentului a semnat un protocol cu compania farmaceutica Zentiva pentru realuarea producerii Distonocalmului.

HotNews.ro

Constanta - Confectii contrafacute de 90. 000 de euro Vamesii copstanteni au confiscat, ieri, lenjerie intima susceptibila a fi contrafacuta in valoare de 300.000 lei, respectiv 90.000 de euro.

Potrivit Directiei Regional Vamale Constanta, lucratorii Biroului Vamal Port Constanta au controlat un container sosit din China, in tranzit catre Odessa. In urma verificarilor, au fost descoperite 9.000 compleuri formate din chilot si maieu din bumbac in amestec de fibre sintetice purtand insemnele firmei „Dolce&Gabbana”, marfuri susceptibile a fi contrafacute. Daca ar fi fost comercializate pe piata, la pretul produselor originale, valoarea totala a marfurilor s-ar fi ridicat la aproximativ 300.000 lei.

Telegraf Online

Banci/Finante

Dolj - Agentie a Bancii Carpatica in Calafat Banca Comerciala Carpatica a inaugurat vineri, in municipiul Calafat, cea de-a 240-a unitate din tara a acestei institutii financiare. La festivitati au luat parte reprezentanti ai bancii, ai agentilor economici din localitate si din judet, precum si ai autoritatilor locale.

Reprezentantul Bancii Comerciale Carpatica, directorul general Gheorghe Cismaru, si primarul Petre Traistaru au mentionat in cuvantarile lor importanta deschiderii acestei agentii bancare, ce va fi condusa de directorul Daniel Barsanu.

Gazeta de Sud

Imobiliare

Cluj - Clujul, pol de dezvoltare imobiliara Piata imobiliara clujeana este cea mai scumpa dupa Bucuresti, insa are in continuare o mare problema cu lipsa de locuinte, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, in cadrul unei conferinte organizate de BCR si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare, in parteneriat cu ZF.

In Cluj-Napoca sunt anuntate proiecte rezidentiale care totalizeaza peste 12.000 de locuinte si insumeaza investitii de peste 600 mil. euro, trei dintre aceste proiecte fiind realizate in parteneriat public-privat. "Speram ca jumatate din proiectele anuntate sa fie finalizate in urmatorii doi ani.

Achizitia de locuinte este un fenomen in crestere deoarece studentii care vin in Cluj-Napoca prefera sa cumpere o locuinta, decat sa plateasca o chirie care creste in fiecare an", a mai spus primarul Clujului.

ZF Transilvania

Caras-Severin - Cartier nou de locuinte, la Caransebes Consiliul Local Caransebes a hotarat, in aceasta saptamana, construirea unui nou cartier, rezidential, de locuinte in urbea de pe Timis si Sebes, un cartier care urmeaza sa fie edificat in zona numita "Valea Potocului", situata la iesirea din municipiu spre localitatea Zervesti.

Pentru aceasta s-a procedat la dezmembrarea si schimbarea destinatiei unei suprafete de 5 ha de teren agricol in teren pentru constructii, s-a dispus realizarea unui raport de evaluare, in vederea stabilirii pretului terenului si organizarea, apoi, a unei licitatii de vanzare.

Primarul Caransebesului, Ioan Marcel Vela, a declarat ca exista, deja, cereri pentru achizitionarea de teren in noua zona de constructie, cereri care au fost depuse de investitori locali, dar si din alte orase din tara si din strainatate.

Renasterea Banateana

Companii

Cluj - Wizz Air infirma ca s-ar fi razgandit asupra mutarii la Cluj Autoritatile muresene au anuntat ieri ca reprezentantii companiei aeriene low-cost Wizz Air s-au razgandit in ce priveste mutarea operatiunilor de la aeroportul Targu-Mures pe Aeroportul Cluj.

Asta doar in cazul in care aeroportul din Targu-Mures va fi de acord cu conditiile cerute, caz in care Wizz Air renunta la mutarea curselor sale in Cluj. Potrivit unui comunicat semnat de directorul aeroportului targumuresean, Stefan Runcan, principala conditie a Wizz Air ar consta in negocierea unui contract pe cinci ani, perioada in care taxele aeroportuare sa ramana neschimbate.

Compania a si propus pretul pe care este dispusa sa il plateasca: 7,22 euro / pasager, se arata in comunicat.

EvZ Transilvania

Cluj - Ce angajati cauta Nokia pentru Cluj Concernul finlandez Nokia se afla in plin proces de recrutare de personal pe care il deruleaza simultan pentru viitoarea fabrica de la Jucu si pentru unitatea de cercetare din cadrul Entreprise Solutions, joburile oferite variind de la manageri de operatiuni pana la tehnicieni si simpli muncitori.

Pentru fabrica, majoritatea posturilor se adreseaza muncitorilor pentru linia de productie, numai 20% din joburi fiind destinate persoanelor cu studii superioare.

"Pentru fabrica de telefoane mobile din Cluj, compania va recruta muncitori pentru linia de productie, pe care compania ii va pregati cu resurse proprii, precum si alte tipuri de specialisti, cu mai multi ani de experienta in domeniul lor de competente, precum tehnicieni si ingineri de productie, personal pentru managementul materialelor si logisticii, planificarea cererii si aprovizionarii si specialisti in productie si suportul productiei.

Avem nevoie de manager de gestiune, manager de operatiuni de productie si gestiune, supervizor al departamentului de livrare, manager al departamentului de livrari, manager al departamentului de logistica a materialelor, specialist in procese de dezvoltare", a declarat pentru Ziarul Financiar Anna Simai, Senior Communications Manager, Nokia Ungaria & Romania.

ZF Transilvania

Iasi - In 2007, cu betonul s-a dat lovitura Schimbari interesante in cel mai recent top al firmelor iesene, dupa profitul obtinut. Astfel, cele mai multe societati din capul listei activeaza in domeniu constructiilor.

Cel mai mare cistig a fost obtinut de firma Build Corp Tomesti (fosta Somaco), firma care are legaturi cu Iulian Dascalu, cel mai bogat iesean. Pe locul secund, o firma tot din domeniu: Ceramica SA. Nici textilele nu stau rau. O alta cifra interesanta in statisticile Fiscului iesean: aproape 60% din firmele din judet inregistrate legal merg pe profit.

Constructiile si textilele aduc cele mai mari profituri firmelor locale. Oamenii de afaceri ce activeaza in aceste domenii au cistigat bani buni in primul semestru al acestui an.

Potrivit datelor oferite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cea mai profitabila firma a fost una din domeniul constructiilor. Mai exact, Build Corp (fosta Somaco), societate ce are conexiuni cu cel mai bogat iesean, Iulian Dascalu, patronul Iulius Mall, a obtinut in primul semestru al anului un profit net de aproximativ 20 milioane lei, adica aproape 6 milioane de euro.

Pe locul secund s-a pozitionat tot o firma din domeniul contructiilor, respectiv Ceramica SA care a avut un profit net de 6,2 milioane lei in doar sase luni. In total, cele mai profitabile zece firma din judet au obtinut in primul semestru circa 55 milioane lei (16 milioane euro).

Ziarul de Iasi

Dolj - Electroputere, gata de vanzare Angajatii Electroputere si autoritatile romane pot rasufla usurati. Al Arrab Contracting Company din Arabia Saudita si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vor semna marti la Craiova contractul de privatizare a fabricii.

Dupa ani de chinuri in care au incercat sa gaseasca un investitor pentru Electroputere, autoritatile romane vor bate in sfarsit palma cu firma din Arabia Saudita. Petitori au fost destui de-a lungul timpului. General Motors si Siemens sunt doar doua dintre numele grele care au dat tarcoale fabricii, dar interesele politice si conjunctura de la acel moment au facut ca privatizarea sa esueze.

In cele din urma, Electroputere va fi cumparata de Al Arrab Contracting Company, firma care a depus oferta de cumparare pe ultima suta de metri si de care nimeni nu stia nimic.

Gazeta de Sud

Iasi - Care sint hypermarketurile preferate de ieseni Conform datelor furnizate initial de conducerea Carrefour, cel mai mare centru comercial din Iasi a „furat“ clientii magazinelor de pe piata ieseana de profil.

Daca in prima zi Kaufland a inregistrat vinzari de citeva sute de mii de euro, in prezent, cifra zilnica a vinzarilor a ajuns la peste 25.000 de euro, iar numarul clientilor a atins cifra de 2.500. In acelasi timp, Selgros are aproximativ 2.000 de cumparatori zilnic.

Cu trei magazine deschise in acest an la Iasi, Kaufland declara un numar de clienti cu mult mai ridicat decit alte centre comerciale. „In Kaufland Pacurari avem aproximativ 2.500 de clienti zilnic, iar cifra estimativa a vinzarilor zilnice se ridica la 1,2 miliarde de lei!“, a declarat Claudiu Maxim, directorul Kaufland Pacurari.

Hypermarketul din Nicolina se situeaza la acelasi nivel de vinzari zilnice, in timp ce Kaufland Pavlov are o cifra a vinzarilor mai mica. Conform oficialilor, ultimul magazin Kaufland are vinzari de aproximativ 28.000 de euro pe zi, in timp numarul clientilor declarati se situeaza la aceeasi cifra, de 2.500 de persoane.

Hypermarketurile Kaufland ofera, alaturi de alimente, produse pentru menaj, sticlarie, textile, electrice, papetarie, jucarii, articole de sezon, la care se adauga oferte speciale saptaminale. Cumulat, pe cele trei hypermaketuri existente in Iasi, Kaufland are aproape peste 7.000 de clienti zilnic, iar cifra estimativa a vinzarilor se situeaza in jurul sumei de trei miliarde de lei vechi.

Jurnalul de Est

Media/Pub/Creatie

Iasi - Radio Iasi a serbat 66 de ani de existenta cu un concert Kripton Aseara, in sala de spectacole a Casei de Cultura a Studentilor, Radio Iasi a sarbatorit alaturi de ascultatorii fideli implinirea a 66 de ani de la infiintarea postului de radio, dar si emiterea pe doua frecvente. Tot in cadrul acestui eveniment a mai avut loc si lansarea noului album al formatiei Krypton, „Ma prefac in ploi“.

Jurnalul de Est

Iasi - Media Global Company, o firma ieseana specializata in publicitate Cu o experienta de 11 ani in domeniul publicitar, Media Global Company le ofera clientilor garantie si promptitudine pentru lucrarile realizate. Antibiotice sau Iasisting sint doar doua dintre numele care lucreaza cu agentia ieseana.

Media Global Company este una dintre agentiile iesene care se ocupa de imaginea societatilor. De la bannere personalizate, agende si pixuri, pina la imprimeuri pe articole de imbracaminte, Media Global Company ii ofera clientului garantia unor rezultate pozitive. Societatea a fost infiintata in urma cu 11 ani, in luna martie 1996, ca agentie media.

Ulterior, conducerea a dezvoltat un departament de productie, transformind Media Company in agentie de publicitate. Experienta acumulata pe parcursul celor 11 ani de activitate se vede nu doar in calitatea muncii bine facute, dar si in ceea ce priveste clientii cu nume sonore care au apelat la serviciile echipei de la Media Global Company.

Jurnalul de Est

Cultura/Educatie

Iasi - Cine sint favoritii la functiile de rectori? Universitatile intra in campanie electorala, urmind a avea loc alegeri in perioada noiembrie -martie. Potrivit unui ordin emis de Cristian Adomnitei, alegerile se vor desfasura dupa vechea lege a invatamintului. Nu pot candida la functia suprema actualii rectori care se afla la al doilea mandat.

La Universitatea "Cuza" sint vehiculati mai multi candidati, dintre care doar doi par a avea sanse reale: prof.dr. Henri Luchian, prorector pentru relatii internationale, si preot prof.dr. Gheorghe Popa, actualmente prorector pentru strategie universitara. Zvonurile unor posibile candidaturi nu sint insa nici confirmate si nici infirmate de "titulari". "Nu stiu. Nu va pot spune acum nimic. O sa vedem", a spus Gheorghe Popa.

Prorectorii Constantin Salavastru, Luminita Iacob sau decanul de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Vasile Cocris, au fost si ei pusi pe lista provizorie a candidatilor, insa nici unul nu a confirmat o eventuala intentie.

La Universitatea de Stiinte Agricole, deocamdata este liniste. Singurul nume vehiculat este cel al actualului rector, prof.dr. Gerard Jitareanu, aflat la primul mandat, unul ce pare a fi fost de succes. La UMF, atmosfera preelectorala se caracterizeaza mai degraba prin confuzie, intrucit nimeni nu stie care va fi exact metodologia pentru alegerea rectorului.

Ziarul de Iasi

Sibiu - Noiembrie - fabrica de cultura se raceste Luna noiembrie aduce peste o suta de evenimente sub egida programului Sibiu 2007 - Capitala Culturala Europeana. Teatru, film, muzica, expozitii si concerte marcheaza penultima luna a celui mai important an pentru Sibiu.

Chiar daca proiectele culturale ale lunii nu mai sunt nici atat de numeroase, dar nici atat de “galagioase”, ele vor reusi sa completeze seria de evenimente ale anului 2007. Astfel, ne putem pregati din timp pentru atmosfera de anul viitor, cand evenimentele vor fi mai putine decat ne-a invatat Capitala Culturala Europeana. Oricum, ne asteapta un decembrie “fierbinte”.

Tirbuna Sibiu

Cluj - Universitarii europeni si americani se reunesc la Cluj Universitatea Babes-Bolyai va gazdui intre 4 si 7 noiembrie a XVIII-a conferinta anuala a Aliantei Universitatilor pentru Democratie. Tema abordata va fi “Universitatea secolului XXI”.

Vor participa peste 120 de cadre didactice, cercetatori si studenti din Romania, SUA, Rusia, Ungaria, Polonia, Lituania, Ucraina, Belarus, Turcia, Bulgaria si Croatia.

Ziua de Cluj

Cluj - Scolile clujene au probleme cu spatiul si cu sistemele de supraveghere, insa directorii au primit numai calificative positive Cladirile retrocedate, grupele de copii aglomerate si sistemele de supraveghere au fost principalele probleme sesizate de catre cei peste 200 de directori clujeni de institutiilor de invatamant preuniversitar in cadrul discutiilor purtate cu inspectorii scolari, cu prilejul sedintelor de evaluare.

Acestea au avut loc in ultimele doua saptamani, iar directorii au primit numai calificative pozitive.

Clujeanul

ShowBiz&Fun

Iasi - Monica Barladeanu, cel mai important artist al Iasului Fotomodelul a fost nominalizat cel mai des de adolescentii ieseni la aceasta categorie, in cadrul unui sondaj. Doar un adolescent din cinci calca pe la teatru. Mai mult de o treime dintre tineri nu au trecut vreodata printr-o galerie de arta.

Tinerii ieseni vor fi informati cu privire la fenomenele culturale locale. Fundatia Culturala Timpul a initiat un proiect in acest sens denumit "Culturmedia". "Au fost intrebati si care sint artistii ieseni de care au auzit.

Peste 26% dintre tineri nu au putut nominaliza pe nimeni, iar 45% au nominalizat un artist. In ordinea aparitiilor au fost nominalizati Monica Barladeanu, Daniel Buzdugan, Cristian Mungiu, Andreea Marin. Totodata, 70% dintre tineri au spus ca ar fi interesati sa cunoasca artistii ieseni", a afirmat Ples.

Ziarul de Iasi

Constanta - Halloween in Constanta Petrecerile de Halloween au prins foarte bine la publicul constantean. Originara din America, aceasta sarbatoare ofera un nou prilej de party atat tinerei generatii, cat si celor care sunt la a doua tinerete.

Cu toate ca nu este sarbatorita ca in Statele Unite ale Americii, Halloween-ul incepe sa ia amploare din ce in ce mai mult cu petreceri in care costumele de vampir, vrajitoare, stafie, schelete etc., dovlecii sculptati, lumanarile, felinarele, panzele de paianjen artificiale si multe altele sunt indispensabile. Tot mai multe cluburi

si baruri sarbatoresc prin party-uri cu tematica acest eveniment.

Romania Libera editia de Dobrogea

Timisoara - Seri de jazz si blues, la Timisoara Cel mai longeviv festival din vestul tarii, Gala de Blues-Jazz, a ajuns la editia a XVII-a. Chitaristul Bela Kamocsa, de la Bega Blues Band, este cel care a pus bazele festivalului pe care il continua si acum cu sprijinul Filarmonicii "Banatul", al Consiliului Judetean Timis si al Primariei Timisoara.

Evenimentul va avea loc in zilele de 9 si 10 noiembrie, la Filarmonica. Locul de pana acum a fost sala de concerte a Liceului de Muzica "Ion Vidu", dar reabilitarea salii "Capitol" a mutat concertele chiar in centrul orasului.

Romania Libera editia de Transilvania Banat