Cresterea semnificativa a pretului a fost motivata de procesatori prin cinci factori: a) reducerea numarului de porci din Romania; b) necesitatea importului de carcasa de porc din tarile membre ale UE; c) cresterea pretului la utilitati (energie electrica, gaz metan etc.); d) cresterea salariilor in domeniul procesarii carnii; e) politica economica (respectiv, devalorizarea semnificativa a monezii nationale in raport cu moneda euro).

Istoria unui refuz suspect

Tinand cont ca romanii consuma in timpul sarbatorilor de iarna preponderent carne de porc, decizia este perceputa ca o grea lovitura data celor aflati la guvernare - „istoria” a demonstrat ca in conceptia maselor „Guvernul e de vina” a devenit axioma.

Insa poate sa preintampine Guvernul aceasta decizie a partii private din economia romaneasca? Trecutul nu foarte indepartat ne demonstreaza ca nu. In 2004, in fata unei situatii similare, Guvernul s-a oferit sa-i „subventioneze” pe importatori, anuntand ca este dispus sa reduca taxele de import.

Surprinzator, procesatorii au anuntat ca nu vor scadea pretul carnii, nici in eventualitatea in care Executivul va anula (!) taxele, motivand ca trebuie sa-si acopere pierderile din toamna. Acum, cu atat mai mult, dupa aderarea Romaniei la UE nu mai exista taxe vamale, deci guvernantii nu prea mai au ce sa le ofere procesatorilor in schimbul protectiei sociale a consumatorilor-electori.

Ce e lipsit de fair-play

Intr-o piata libera, decizia scumpirii carnii de porc tine de mai multi factori, printre care calitate, cost de productie, adaos comercial si, in special, de raportul cerere-oferta.

Asa cum cumparatorul nu poate impune vanzatorului pretul (avand la dispozitie trei variante: de a-l accepta, de a cumpara de altundeva sau de a refuza sa mai cumpere), nici vanzatorul nu poate impune cuiva sa devina cumparator.

Insa in situatia de fata, libertinajul economic trebuie analizat prin prisma a doua amendamente esentiale: 1) traditia “impune” romanului ca masa de Craciun sa contina carne de porc si produse preparate din aceasta; 2) un anunt atat de vehement (si de convenabil pentru procesator si comerciant) al ARC transforma acest grup intr-un sindicat care “sugereaza” (impune) o crestere de pret care ii reduce cumparatorului dreptul de a cumpara mai ieftin de la concurenta - explicatie: marii procesatori sunt membrii asociatiei si se pliaza hotararilor acesteia.

Rationamentul mincinos

Din declaratiile ARC, principalul argument al scumpirii carnii de porc consta in necesitatea importului de carne din tarile vestice, din cauza reducerii efectivelor de porcine din tara.

Insa marii procesatori, printre care si cei sase semnificativi din Maramures (Selmont, Ghitta, Cetina, Ferma zootehnica, Maruani si Salamadra), aduc si acum, aduceau si inainte, cea mai mare parte din materia prima exclusiv de pe piata UE.

Numai in acest an, conform datelor Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSV) Maramures, cei sase importatori maramureseni au adus in judet 2.492 de tone de carne de porc din sase tari UE: Ungaria, Polonia, Franta, Germania, Olanda si Danemarca.

Explicatia scumpirii anuntate de ARC se prabuseste comparand cotatiile oficiale ale preturilor la carnea de porc din cele 27 de state membre UE. Intr-un clasament deloc vehiculat, Romania este in fruntea topului producatorilor carnii de porc scumpe, fiind devansata doar de Grecia, Bulgaria si Cipru.

Fata de media UE (1,30 euro/kg), in Romania un kg de carne de porc in carcasa este mai scumpa (1,57euro) - preturile sunt pentru o cantitate de doar 100 kg, evident la cantitatile mari la care se importa discounturile sunt semnificative.

Practic, toate veteranele UE (Franta, Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca etc.) produc carne mai ieftina decat Romania - acesta fiind si motivul pentru care se cumpara de acolo, cel cu reducerea efectivelor de suine fiind un argument fara substanta.

Asadar, daca se cumpara carne de porc mai ieftina decat cea autohtona, fara taxe de import, de ce se motiveaza scumpirea prin acest fapt? Apoteotic, seful Serviciului Igiena si Sanatate Publica din cadrul DSV Maramures, Victor Pop, care ne-a oferit detalii de statistica, a declarat: „Chiar, de ce? As fi si eu curios sa aflu...”.

Daca introducem in calcul de strategie economica si faptul ca pretutindeni in perioada sarbatorilor preturile scad, pentru ca rulajul de marfa si solicitarile de cumparare sunt mari, ramane o singura varianta de raspuns: se forteaza maximalizarea profitului pe considerent ca romanul isi sacrifica multe, dar nu si traditia.

Maramuresenii, fair-play

Spre cinstea lor, procesatorii locali nu au motivat scumpirea anuntata a carnii de porc prin importuri, iar unii nici nu au luat-o in calcul. Vasile Ghitta (proceseaza lunar 80 tone de carne din export si 160 tone din import): “Luam lunar 1.000 de capete de porc din Ungaria (este putin mai ieftin), in rest de pe piata interna (de la Nutrimentul Palota SA Oradea).

Am luat si din Olanda si Austria. Pretul carnii poate creste deoarece a crescut euro. Asta m-ar determina sa nu mai import atat de mult”. Lazar Florin (Ferma zootehnica): “De sarbatori vom mentine productia la nivelul lunii octombrie, nu va fi o crestere foarte mare. Pana cand nivelul de cumparare e scazut nu preconizez o crestere a pretului carnii”.

Marcel Maris (Selmont): “Importam zeci de tone lunar, din Ungaria, Austria si Olanda. Nu stiu nimic despre cresterea preturilor, desi la agentii economici s-a scumpit energia electrica, gazul...”.