Desi ar trebui sa fie apolitic, conform legii, inca de acum doi ani de zile, reprezentantul Guvernului in teritoriu lupta cot la cot, alaturi de fostii sai colegi, pentru a-i determina pe oameni sa ii aleaga pe candidatii propusi de actualul sau sef, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Fara a iesi prea mult in evidenta in restul timpului, prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, foloseste adapostul oferit de intuneric pentru a-si ajuta fostii colegi liberali. Asa s-a intimplat si in seara zilei de joi, cind satenii din Girbova de Aiud au primit o vizita surpriza. Veniti sa se intilneasca cu Horatiu Josan, primarul municipiului de care apartin, localnicii au dat si de prefect.

Desi nu au prea inteles ce se intimpla, oamenii s-au bucurat pentru ca “fie el si liberal, domnu’ prefect ne-a promis ca ne ajuta cu problemele pe care le avem”.

Pregatiri de campanie

Profitind de faptul ca a transformat localitatile Girbova de Jos, Girbova de Sus si Girbovita intr-un soi de teritorii vasale, seful administratiei din Aiud isi programeaza vizitele obisnuite, o data la patru ani. “Domnu’ primar nu prea da pe aici. Nu vine pentru ca ii e frica, dupa ce si-a batut joc de noi.

Ne-a lasat fara dispensar, paminturile nu vrea sa ni le dea de 5 ani, drumul e bombardat, iar valea se umfla in fiecare an si ne ia cu totul. Vine primaru’ asta numa’ in campanie. In 2004, o adus trei roabe de piatra, le-o aruncat pe drum si o venit sa ne spuna cit de frumos va fi aici dupa ce asfalteaza. L-am votat, da’ o uitat.

Drumul l-o trecut in hirtii asfaltat, da’ altu’ nu l-am mai vazut pe aici. Aseara, (n.r. joi) cind o zis ca vine, nu or mai vrut oamenii sa auda de el. Noi ne-am dus, ca sa ii spunem de la obraz”, a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre cei care au participat la intilnire.

Europa sprijina Girbova

Prezenta prefectului Cosmin Covaciu in rindul localnicilor s-a dovedit mai mult decit un simplu sprijin pentru activitatea electorala. Oamenii povestesc ca li s-a explicat de ce trebuie sa voteze candidatii liberali. “Noi am cerut drumuri si un dispensar. Pentru asta ne-am dus sa ne intilnim cu primaru’. Da’ o zis domnu’ prefect ca acuma nu ii pentru primarie.

Ca mergem la vot pentru Europa, acolo la ei. Si ne-o dat niste ziare ca sa pricepem ce-i cu UE si ne-o explicat ca oamenii astia tocmai de aia merg acolo, ca sa aduca bani de la Uniunea Europeana pentru drumu’ nost’ si pentru ca sa facem dispensaru’ si asa. Pai, io va spun! Ce daca ii liberal prefectu’ asta? Daca aduce banii asa cum o zis, ii bun pentru noi.

Ce, altu’ ii mai bun? Da’ sa nu spuneti ca io v-am zis!”, a povestit un alt localnic. Tot de la acest interlocutor am aflat ca “ziarele” sint publicatiile electorale ale PNL care, in cele 8 pagini, ii prezinta pe candidatii liberali pentru Europarlament si care, in final, contine un amplu interviu politic cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Ne-a dat noua ziarul, ca el s-a uitat la poze si i-a fost de-ajuns... Nu-i voteaza.

Ce zice Legea ?

Legea nr. 340/2004 privind institutia prefectului (publicat in Monitorul Oficial nr. 658 din 21 iulie 2004) Art. 4.

Activitatea prefectului se intemeiaza pe principiile:

a) legalitatii;

b) impartialitatii;

c) obiectivitatii;

d) transparentei;

e) eficientei;

f) responsabilitatii;

g) orientarii catre cetatean.

Facind campanie electorala in favoarea PNL, Cosmin Covaciu a incalcat majoritatea literelor prevazute la Art. 4.

Art. 10. (1) La numirea in functie, prefectul si subprefectul depun in fata Guvernului, respectiv a primului-ministru, urmatorul juramint in limba romana:

“Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac cu bunacredinta tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor judetului/municipiului... Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”

Ce putem spune? Asa sa-i ajute... Si-a incalcat juramintul, nerespectind legile tarii.

Art. 11. (1) Incetarea de drept a exercitarii functiei de prefect, respectiv de subprefect, intervine in caz de: a) demisie; b) nerespectare a prevederilor art.17, art.22 alin.(1) si (3);

Art. 17.Membrii Corpului prefectilor, respectiv ai Corpului subprefectilor sint datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si societate, precum si de la participarea la actiuni politice.

Conform Art. 11, litera b), Cosmin Covaciu ar trebui demis.

Art. 22.(3) Prefectul si subprefectul nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sanctiunea eliberarii lor din functie.

Oficial, nu este membru PNL, pentru ca a demisionat. Cu toate acestea, participa la actiuni politice si promoveaza imaginea candidatilor liberali la euro-alegeri, incalcind legislatia in vigoare. Ii recomandam, desi stim ca nu va lua in considerare recomandarea noastra, Art. 11, litera a).