Traian Basescu risca suspendarea din functie daca va promulga Legea educatiei nationale in conditiile in care Guvernul va continua procedura de asumare a raspunderii asupra aceastei legi, a declarat, vineri seara, liderul liberal Crin Antonescu, citat de Mediafax.

"Am expus doar o opinie personala, pentru ca nu am discutat cu nimeni acest aspect. Este un subiect despre care vom discuta luni la intalnirea la care PDL nu va participa", spune presedintele PNL.

In ceea ce priveste o eventuala continuare a procesului de asumare a raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei, Crin Antonescu spune ca "Este o decizie impotriva Curtii Constitutionale, asa ca mergem pe calea procedurilor si ajungem la presedinte, care nu trebuie sa promulge legea, iar, daca o va face, urmatorul pas normal este suspendarea".

"Am incredere ca presedintele nu risca o suspendare, deci nu va promulga legea", a mai adaugat el.

  • Motivarea CCR, ambigua

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei din data de 3 noiembrie, prin care a constatat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei este neconstitutionala deoarece exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, in conditiile asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate deja in dezbatere parlamentara.

Motivarea CCR nu a adus, insa, mult-asteptatul raspuns privind continuarea sau intreruperea procedurii asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei: "Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la scurt timp dupa publicarea motivarii, ca decizia Curtii Constitutionale permite Guvernului continuarea procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.