Finalistii alegerilor prezidentiale sunt in acest moment cunoscuti. Chiar daca Crin Antonescu isi indeamna sustinatorii sa nu-si piarda speranta unui reviriment dupa numaratoarea finala a voturilor, este greu de cezut ca actualul clasament, dat de toate sondajele la iesirea din urne, se va modifica. Vedem de altfel ca majoritatea comentatorilor discuta deja despre turul doi si se intreaba cine va beneficia de aportul electoratului candidatilor perdanti. Cine va fi asadar primul? se intreaba Mihai Damian, pe blogul lui Doc.

Este limpede ca raspunsul depinde in mod decisiv de modul in care vor vota electorii din primul tur ai domnului Crin Antonescu. Nu intamplator, cei doi finalisti au adresat inca dupa primele rezultate un mesaj catre acestia. Si in mod firesc se va pune problema atitudinii domnului Antonescu pana la al doilea tur de scrutin. Sigur ca se poate spune ca nu toti electorii domnului Antonescu vor tine cu strictete seama de recomandarile sale la alegerile de pe 6 decembrie. Dar pana la urma acest lucru nu este important, atata vreme cat nu pate fi verificat decat a posteriori. Pana la aceasta data Crin Antonescu va incerca sa valorfice la maxim aceasta ipostaza, in interesul sau politic si al partidului pe care il conduce. Cum ?

Am mai amintit intr-un articol precedent de o bizarerie a functiei prezidentiale in Romania. Principala putere a presedintelui este cea de a-l numi pe primul ministru. Dupa ce isi exercita aceasta atributie, presedintele isi pierde puterea executiva in favoarea celui pe care l-a numit. Acest aspect - anormal in opinia mea - este esential in intelegerea a ceea ce se va intampla in urmatoarele zile. Pretul maxim pe care il poate cere dl. Antonescu in schimbul voturilor sale este postul de premier. Vor fi dispusi cei doi candidati sa-l ofere? Fara indoiala ca nu in orice conditii. De pilda ar fi absurd ca unul dintre ei sa-l accepte pe domnul Antonescu insusi in acest post. Ar insemna sa-si anuleze beneficiile succesului electoral pe care pretind ca l-au obtinut. Dl. Antonescu va trebui deci sa propuna o alta persoana. Aceasta nu poate fi o persoana din partidul liberal, fie si numai fiindca dl. Antonescu si-ar periclita astfel propria pozitie in partid.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Doc.