100 RON daca mergi observator pentru PSD. Hotnews.ro a primit de la un student un filmulet in care tinerii studenti sunt instruiti ce trebuie sa faca in calitate de observatori din partea PSD si cati bani primesc pentru asta. Studentii din Agronomie sustin ca exista o practica raspandita ca partidele politice sa coopteze, contra cost, observatori sub acoperirea unor ONG-uri obscure, pe care ii trimit sa monitorizeze procesul de vot.

Un student la agronomie a venit in cursul saptamanii la redactia Hotnews.ro cu un filmulet care arata cum sunt recutati tinerii de catre partidele politice pentru postul de observator. Conform imaginilor, mai multi studenti au fost prezenti la o sedinta de instruire pentru functia de observator in sectiile de votare.

Initial, tinerii au primit un mail de la un ONG, Asociatia pentru tineret, dezvoltare sociala si ecologie, care ii recruta pentru functia de observator la alegerile prezidentiale. Un al doilea mail ii convoaca pe studentii interesati, marti, 17 noiembrie, la o sedinta de instructaj.

Studentul de la Agronomie poveste ca, la sedinta respectiva, au fost informati ca au venit acolo pentru PSD. "Cand am ajuns in sala respectiva am constatat ca erau afise si panouri cu sigla TSD (Tineretul Social Democrat) si ni s-a spus ca suntem acolo pentru PSD. De altfel, tipul care a tinut discursul a evitat sa ne spuna ce functia detine si pe cine reprezinta. Ne-a spus doar numele sau. Noi am venit acolo stiind ca este vorba de a reprezenta o organizatie non-guvernamentala in sectiile de votare si nu Partidul Social Democrat" a declarat studentul sub protectia anonimatului.

Unii studenti au inteles, dupa cum rezulta din filmulet, ca primesc banii sa voteze cu PSD, insa organizatorii nu spun nimic clar despre cumpararea votului. Pe inregistrare se vede insa limpede cum cele care s-a prezentat sub numele de Gabriel Geana le spune tinerilor ca vor primi cate un milion pe zi daca accepta sa fie observatori.

Studentul ne-a furnizat si documentul primit pe mail, un ghid pentru observatorii din sectia de votare. De remarcat ca documentul respectiv contine numele ONG-ului respectiv si este semnat de un anume Augustin Jianu, ca presedinte al acestei asociatii, insa nu contine nici un antet oficial.

"Noi am crezut ca reprezentam un ong in scetiile de votare iar cand la intalnire s-au recomandat ca social-democrati nu mi s-a parut corect si normal. In campusurile studentesti este o adevarata moda cu aceste asociatii non guvernamentale. Se stie ca si PD-L si PNL dau bani studentilor ca sa fie observatori in sectiile de votare", a declarat acelasi student sub protectia anonimatului.

In mailurile primite de la Asociatia respectiva a fost atasat si un numar de telefon. Hotnews.ro a incercat sa ia legatura cu reprezentantii asociatiei, dar telefonul este inchis. Asociatia nu are un site oficial.

Asociatia pentru Tineret, dezvoltare regionala si ecologie este acreditata la alegerile prezidentiale pentru a trimite observatori in sectiile de votare de catre Autoritatea Electorala Permanenta. Pe site-ul oficial al AEP, Asociatia respectiva figureaza ca ONG acreditat pentru a trimite observatori in sectiile de votare.

Conform legii electorale, partidele politice pot sa-si trimita delegati in sectiile de votare, membri de partid sau nu. Pe de alta parte, reprezentantii ONG-urilor trimit observatori independenti politici. Toti cei care monitorizeaza procesul de vot sunt platiti de catre autoritatile locale cu suma de 50 RON pe zi.

  • Liderul TSD Bucuresti, Bogdan Geoergescu a negat orice contact cu tinerii din agronomie. "Nu am avut nici o intalnire la Agronomie cel putin in ultimele doua saptamani. Nu stiu despre ce este vorba. Vorbiti cu liderul TSD de la sectorul 1". Dan Tudorache, presedinte sector 1 Bucuresti: "Nu am avut nici o intalnire de instructaj cu nimeni, mai ales cu tinerii de la Agronomie. Delagatilor nostri care vor fi prezenti in sectiile de votare li se face instructajul chiar acum la sediul TSD. Nu am organizat nimic la Agronomie, nu stiu si n-am auzit niciodata de Asociatia de care im spuneti"
  • Contactat de Hotnews.ro,vicepresedintele PD-L, Sulfina Barbu a negat ca PD-L s-ar folosi de astfel de practici. "Noi avem delegati in fiecare sectie de votare care sunt membri sau simpatizanti PD-L. Nu ii platim noi, ci autoritatile locale, conform legii. Niciodata nu am platit oamenii sa fie prezeni in sectiile de votare. PD-L se dezice de astfel de parctici. Cei care lipesc afise, prezenti la corturi si impart pliante, sunt militanti PD-L pe care ii rasplatim la finalul campaniei fie cu o excursie la Bruxelles, fie o excursie in tara sau o petrecere in Modrogan. Dar asta e tot ce facem si este in legalitate."

Nota: Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa spuna daca au cunostinta de situatii in care partidele platesc pentru diverse activitati electorale si sa precizeze sumele oferite