Traian Basescu si Crin Antonescu, candidati la alegerile prezidentiale, au participat, sambata, la Hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca la o dezbatere publica, moderata de ziaristul Mihnea Maruta. Cei doi au discutat despre depolitizarea institutiilor statului, educatie, economie, agricultura si despre modelul de femeie promovat in politica romaneasca. La finalul dezbaterii, punctata de atacuri personale din partea ambilor candidati, cei doi au transmis mesaje alegatorilor. Traian Basescu a anuntat ca va continua reforma statului, in timp ce Antonescu le-a spus romanilor "sa aiba incredere si sa mearga la vot" pentru ca "jocurile nu sunt facute!".

Candidatul PSD pentru Palatul Cotroceni, Mircea Geoana, care il chemase pe Basescu la trei confruntari publice, a anuntat ca nu va participa la dezbaterea de la Cluj, deoarece se va afla la mitinguri electorale la Braila si Tulcea. In sala a fost prezent candidatul verzilor, Remus Cernea.

Momente principale ale dezbaterii publice de la Cluj-Napoca:

UPDATE 1: La Cluj-Napoca este prezent si candidatul verzilor, Remus Cernea.

UPDATE 2: Emil Boc, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur il insotesc pe Traian Basescu.

UPDATE 3: Moderatorul anunta ca la intalnire a fost invitat si Mircea Geoana, care insa a declinat invitatia.

UPDATE 4: Mihnea Maruta: Vrem sa fie o intalnire civilizata si plina de idei.

UPDATE 5: Prima tema este depolitizarea institutiilor statului.

UPDATE 6: Primul ia cuvantul Antonescu: Sustin Legea functionarului public in forma din 2005 si, pe verticala, de exemplu, intr-un minister, secretarii sa fie numiti politic. Restul sa fie numiti pe baza profesionalismului.

UPDATE 7: Traian Basescu: Eu am criticat ordonanta care permitea politizarea institutiilor de stat.

UPDATE 8: Traian Basescu: Trebuie ca directorii de scoli sa nu fie membri de partid.

UPDATE 9: Traian Basescu: Vreau ca, in urma uninominalului, sa fie mai mute personalitati si mai putini baroni. Nu avem alta solutie pentru imbunatatirea clasei politice decat reforma Parlamentului. Cred ca gasim in Romania 300 de politicieni de calitate.

UPDATE 10: Crin Antonescu: Reforma vietii politice este data de calitate, nu de numarul de parlamentari.

UPDATE 11: A doua tema este educatia.

UPDATE 12: Crin Antonescu: Educatia este un domeniu prioritar. Sistemul trebuie sa dea oameni care sa faca fata competitiei europene, sa dea o sansa fiecarui copi din Romania si noi sa admitem ca profesorul este actorul principal. Trebuie rediscutata grila de salarizare a profesorilor.

UPDATE 13: Crin Antonescu: Guvernul lui Emil Boc si Traian Basescu nu au respectat Pactul pentru Educatie. Daca vorbim despre prostitutie, atunci putem avea plata cu ora. Despre profesori nu putem discuta de plata cu ora.

UPDATE 14: Traian Basescu: Eu am cautat un model si m-am dus in fiecare zi la servici.

UPDATE 15: Traian Basescu: Trebuie sa trecem de la educatia bazata pe memorie, pe una care sa dea copiilor competente. Nu trebuie sa bagam date in memoria copilului, ci trebuie sa le aratam unde sa caute.

UPDATE 16: Traian Basescu: Nu cred ca exista salariat din sistemul de stat la care sa-i scada salariul in urma grilei unice. Decat, poate, celor cu privilegii.

UPDATE 17: Traian Basescu: Regret sustinerea Legii majorarii salariilor cu 50%.

Crin Antonescu, invitat de Basescu sa raspunda primul la o intrebare: Credeti ca voi fi presedinte? Traian Basescu: Va las sa va iluzionati!

UPDATE 18: Crin Antonescu: Voi face cat ii sta in puteri presedintelui ca elementul de consens asumat prin Pactul pentru educatie sa fie respectat.

UPDATE 19: Traian Basescu: Demagogia ca ne pleaca tinerii, ne pleaca oamenii cei mai valorosi trebuie trecuta pe taramul realitatii. Sunt adeptul liberei circulatii a fortei de munca din UE. Stiu locuri in Romania unde se plateste bine. Problema pe care ne-o punem este falsa: vrem libera circulatie a fortei de munca sau nu?

UPDATE 20: Traian Basescu: Cu certitudine ca tinerii care au plecat din Romania se vor intoarce. Batalia noastra trebuie sa fie liberul acces pe piata de munca si nu restrictii.

UPDATE 21: Crin Antonescu: Cati tineri aveti angajati la Administratia Prezidentiala? Traian Basescu: Cred ca sunt cel putin 20 de tineri cu MBA-ul in strainatate angajati la Cotroceni.

UPDATE 22: Traian Basescu: Nu sunt sub papucul lui Patriciu, ca dumneavoastra. Am lipsit din anturajul celor care va sustin, dar n-am lipsit romanilor.

UPDATE 23: Crin Antonescu: Dumneavoastra ati fost aliat cu Ion Iliescu si Dan Voiculescu. In guvernul lui Iliescu, dupa mineriada, nu am fost eu.

UPDATE 24: Maruta anunta ca urmatoarea tema a dezbaterii este economia.

UPDATE 25: Crin Antonescu: Ca presedinte, nu voi incerca sa impun nimic Guvernului. Guvernul va avea un program economic care va impune acest lucru (cota unica, TVA-ul).

UPDATE 26: Traian Basescu: Eu ce am in program, cred. Nu vorbesc in programul meu despre o relaxare fiscala, deoarece e nerealist. Putem scadea cota unica de la 16 la 14%, daca economia va functiona.

UPDATE 27: Traian Basescu: Nu vorbesc despre scaderea populatiei din agricultura, ci a celei care traieste din agricultura. Romania trebuie sa valorifice potentialul productivitatii rurale.

UPDATE 28: Crin Antonescu: Trebuie sa avem ceva coerent in chestiunea agriculturii din Romania.

UPDATE 29: Traian Basescu: Nu trebuie sa dezinformam, problema subventiilor a fost rezolvata mult mai bine in acest an. Crin Antonescu: Atunci de ce se plang oamenii?

UPDATE 30: Maruta ii intreaba de ultimele carti citite si ultimele filme vazute.

UPDATE 31: Traian Basescu: "Levantul", de Cartarescu, iar ultimul film a fost un




documentar pe Discovery.

UPDATE 32: Crin Antonescu: Am citit o carte despre marirea si decaderea Imperiului britanic, iar ultimul film a fost "Parfum de femeie" cu Al Pacino.

UPDATE 33: Crin Antonescu: Ati promovat femeia cu succes usor, care are tupeu, ati vorbit despre "pasarici" si "tiganci imputite", un model care nu e sanatos in societatea romaneasca.

UPDATE 34: Traian Basescu: Decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat care are 3 femei in casa respecta femeia. Va cer sa va cereti scuze pentru ce ati spus. Sunt un barbat caruia nu i s-a intamplat nici un incident dramatic, in care sa-si lase sotia singura, si sa ajunga in situatii dificile. Iubesc si respect femeia, iar modelul promovat e sotia mea. Pentru mine, orice femeie este mult mai importanta decat dumneavoastra.

UPDATE 35: Crin Antonescu: Cum va considerati dumneavoastra cand doua treimi dintre romani va cred mai rau decat Ceausescu?

UPDATE 36: Traian Basescu: Am avut curaj sa condamn comunismul, sa cer reformarea clasei politice, sa integrez Romania in UE la 1 ianuarie 2007, sa cer ca romanii sa ramana in Irak pana la indeplinirea misiunii, sa sustin ca presa trebuie sa fie libera, sa sustin Nabucco si nu South Stream. Sunt politicianul care am lasat tara un pic mai mare cu circa 9.000 de km patrati. Cred ca sunt un politician care are ce sa spuna romanilor la sfarsit de mandat, lucru care nu cred ca vi se va intampla vreodata dumneavoastra.

UPDATE 37: Traian Basescu: In mandatul meu am indeplinit promisiunile facute romanilor.

UPDATE 38: Traian Basescu: Pentru ca ati venit la intalnirea cu presedintele, nu va pun nicio intrebare.

UPDATE 39: Crin Antonescu: Ati spus ca daca nu mai iesiti presedinte, plecati pe mare. Dar cu ce flota?

UPDATE 40: Traian Basescu: Nu ma asteptam sa aveti atitudinea securistilor de dupa Revolutie. Nu exista vreun document ca am vandut flota. Nu se pot castiga alegerile prezidentiale cu minciuni.

UPDATE 41: Crin Antonescu: Ati sustinut multe teme corecte, nu m-am sfiit sa o spun. Ati pierdut insa aceste lupte.

UPDATE 42: Crin Antonescu: Domnule Basescu, votati-ma! Traian Basescu: Cu sustinerea lui Vantu nu veti castiga alegerile. Pacat ca, la sfarsit de dezbatere, ati dus-o in derizoriu.

UPDATE 43: Moderatorul le cere celor doi candidati sa transmita mesajele finale.

UPDATE 44: Traian Basescu: Nu voi ezita sa continui reformarea statului.

UPDATE 45: Crin Antonescu: Basescu, spre deosebire de Geoana, e un om viu, cu personalitate. Le spun romanilor ca jocurile nu sunt facute!

UPDATE 46: Intalnirea a luat sfarsit dupa 1h15min. Cei doi candidati si-au strans mainile.

Vezi un fragment din dezbatere (multumim CityNews.ro)