Acuzatii la adresa lui Traian Basescu de tendinte dictatoriale, politicianism, lipsa de cultura si pregatire diplomatica si chiar patronarea unui 'regim blestemat', alaturi de un discurs-fluviu sustinut de Mircea Geoana, cu repetari permanente ale unor fraze cheie - 'mai sunt 50 de zile', 'invingem impreuna', 'o singura Romanie' - au marcat cea de-a treia lansare a candidaturii liderului PSD la presedintia Romaniei, care s-a incheiat cu o hora pe notele Odei Bucuriei.

Mircea Geoana: Criza, numele tau e Basescu. Sa ne eliberam de acest regim blestemat

Presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a acuzat pe Traian Basescu ca este "o napasta" pentru romani, care trebuie sa mai astepte 50 de zile pana cand Romania va scapa de "acest regim blestemat".

Mircea Geoana a promis ca, daca va castiga alegerile, Romania va avea, pana la Craciun, un nou prim-ministru si o noua majoritate parlamentara.

Iata cele mai importante declaratii ale candidatului PSD la alegerile prezidentiale:

  • Criza, numele tau este Basescu.
  • Vrea sa fure alegerile, noi trebuie sa-l oprim.
  • Au mai ramas 50 de zile in care vor fi presiuni, diversiuni, adversarul nostru va apela la santaj si intimidare, pentru ca asta stiu ei sa faca cel mai bine.
  • Va cer voua, colegilor si prietenilor mei de partid, dar si romanilor dezamagiti de viata, de locul de munca sau de destinul lor, sa vina in randurile noastre unite si sa ne bucuram, de Sfantul Nicolae, de eliberarea de acest regim blestemat.
  • Traian Basescu e disperat, stie ca romanii nu mai au incredere in el.
  • Traian Basescu a distrus aceasta guvernare. Este al treilea guvern pe care acest om il pune la pamant.
  • Spuneti tuturor ca a transformat guvernul intr-o unealta a familiei si a camarilei sale.
  • Romani, traiti bine? Unde sunt dreptatea si adevarul promise acum cinci ani?
  • Cota unica i-a imbogatit pe cativa si i-a nedreptatit pe cei multi.
  • Ca presedinte, vreau o singura Romanie, in care pensionarii, parintii si bunicii nostri sa fie respectati.
  • Am stiut mereu sa adun oamenii in jurul meu, am servit Romania ca ambasador, ca ministru de externe si tot ceea ce am realizat am realizat ca echipa.
  • Am tinut partidul unit si n-a fost intotdeauna usor.
  • Vreau sa ii multumesc in mod deosebit dl presedinte Iliescu. Dl. Iliescu e un exemplu de presedinte al tuturor romanilor si nu voi ezita, daca voi castiga, cu voia lui Dumnezeu, sa-i cer sfatul.
  • Romania se afla la rascruce de drumuri, impreuna am rasturnat o dictatura, impreuna am dus tara in NATO si in Europa, dar nu am ajuns inca la destinatie.
  • Voi inceta practica paguboasa a vendettei politice, voi lua ce este bun din fiecare. Aceasta e Romania in care cred, o singura Romanie. Veniti alaturi de mine in acest mare proiect national. 
  • Invingem impreuna si pentru a spune si mai clar, si mai raspicat ceea ce voi face dupa 6 decembrie: pana de Craciun vom da Romaniei un nou presedinte, un nou Guvern si o noua majoritate. Asa sa ne ajute Dumnezeu. Invingem impreuna. O singura Romanie.

Iliescu despre Basescu: Om rudimentar, fara cultura si pregatirea necesara, cu mentalitate de vataf

Fostul presedinte Ion Iliescu l-a acuzat pe Traian Basescu ca are o mentalitate de vataf deranjat de parlament, de consitutie, de justitie, de profesori, "de toti si de toate".

"Om rudimentar, fara cultura si pregatirea necesara, a adus prejudicii grave reprezentarii internationale a Romaniei", a continuat Iliescu seria acuzatiilor la adresa sefului statului.

"Problema reala a tarii in momentul de fata, problema cu care se confrunta tara in alegerile prezidentiale aceasta este: prezenta ca factor perturbator in viata publica a presedintelui Traian Basescu", crede fostul presedinte.

El a facut o paralela intre modul in care a actionat Basescu pe vremea cand se afla in opozitie si atunci cand s-a aflat la putere:

  • in 1997, Basescu s-a declarat revoltat de comportamentul premierului de atunci, Ciorbea. Acum, a aprobat actiunea lui Emil Boc.
  • in 1993, deputat fiind, a semnat actiunea de suspendare a presedintelui de atunci, Ion Iliescu. Acum, a jignit 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa.
  • In 2004, a facut scandal pentru fraudarea alegerilor. Acum, spune ca Nica incearca sa agite spiritele, ca alegerile nu pot fi fraudate.

"Acesta e modul duplicitar in care judeca presedintele Basescu. Iata care e judecata dl. Basescu, care se schimba in functie de pozitia si interesele sale. Au fost cinci ani pierduti pentru tara", a concluzionat Iliescu.

In continuare, Ion Iliescu a facut un portret al lui Mircea Geoana, in paralel cu Traian Basescu:

  • Mircea Geoana nu este rudimentar, stie sa asculte, stie sa comunice.
  • Are o experienta politica pe care a acumulat-o deja si una diplomatica net superioara contracandidatilor sai.

Sloganul lui Adrian Nastase: Basescu, Pa!

"Basescu trebuie oprit", a fost principala idee a discursului sustinut de Adrian Nastase, la cea de-a treia lansare a candidaturii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale. Fostul premier a propus chiar si un slogan, ca alternativa la alegerile din 2004: "Daca alegerile din 2004 s-au desfasurat sub lozinca 'Basescu, Da!, sa aratam ca in 2009 lozinca pe care o vom folosi va fi Basescu, Pa!".

"Basescu trebuie oprit. Sa ne unim, dragi colegi si prieteni, sa ne unim intr-un front larg in jurul candidatului aliantei noastre, PSD - PC, Mircea Geoana, candidat la presedintia Romaniei", a spus el.

Adrian Nastase, care este presedinte al Consiliului National al PSD, a avertizat ca lupta nu va fi simpla, avand in vedere ca "Traian Basescu a pus in miscare toate mecanismele statului pentru a castiga un nou mandat" de presedinte.

In opinia sa, PSD trebuie sa reziste la "populism" si sa dea dovada de abilitate in "indepartarea perdelelor de fum si a manipularilor" PDL.

Adrian Nastase a afirmat ca data de 6 decembrie "trebuie sa fie ziua renasterii sperantei", care va "inchide paranteza de istorie deschisa in decembrie 2004", cand Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale.

Fostul premier a adaugat ca, "in guvernul pe care il va forma PSD in decembrie", vor trebui luate masuri "astfel incat povara crizei sa fie distribuita echitabil" in randul populatiei.