ANI: deputatul Sergiu Andon se afla in incompatibilitate, intrucat a asistat juridic un invinuit de coruptie

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 iunie 2009, 13:10 Actualitate | Politic

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat faptul ca Sergiu Andon, in calitate de deputat, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat a acordat, in calitate de avocat, asistenta juridica unui invinuit intr-o cauza penala privind o infractiune de coruptie, informeaza, miercuri, un comunicat al institutiei.

"In conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, Agentia a fost sesizata cu privire la posibila stare de incompatibilitate in care s-ar afla domnul deputat Sergiu Andon", precizeaza sursa citata.

In urma verificarii informatiilor din documentele depuse prin sesizare, a copiilor certificate ale declaratiilor de avere si de interese (completate in 14 decembrie 2008 si inregistrate in 17 decembrie 2008), a unei imputerniciri avocatiale si a actelor procedurale existente la dosarul cauzei penale, s-a contatat ca Sergiu Andon, desi avea calitatea de deputat in Parlamentul Romanei, a acordat asistenta juridica intr-o cauza penala prevazuta de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare.

ANI sustine ca pana in prezent nu au fost depuse documente din care sa rezulte "rezilierea dosarului de asistenta juridica incheiat de Sergiu Andon in 2008 si nici delegarea sau preluarea cauzei de catre alt aparator".

Conform art. 82 indice1 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, "deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele ce se judeca de catre judecatorii sau tribunale si nici nu poate acorda asistenta juridica la parchetele de pe langa aceste instante (alin. 1)".

Mai mult decat atat, conform alin. (2), lit. a, "deputatul sau senatorul aflat in situatia prevazuta la alin. (1) nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare", informeaza ANI.

Potrivit art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective".


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

867 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  SUPER! Nu credeam sa vad asa ceva vreodata, dar (Miercuri, 3 iunie 2009, 13:43)

  alfa [anonim]

  totusi, daca sanctiunea e la alegere, intre aliberare din functie si "abatere disciplinara" - ce credeti c-o sa pateasca?

  Sanctiunea e la mana PARLAMENTULUI - deci nu va pati nimic.
 • +2 (2 voturi)    
  punem pariu ?........ (Miercuri, 3 iunie 2009, 14:02)

  AYAN [anonim]

  punem pariu ?........ca nu va pati nimic???


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version