Majorarea salariilor pentru profesori nu trebuie neaparat transferata in intreg sectorul bugetar, a declarat duminica, la Rast, presedintele PSD, Mircea Geoana, care a acuzat Guvernul ca a igonorat riscurile de propagare a undei de soc care a lovit Statele Unite.

"Pana la aprobarea legii privind majorarea salariilor profesorilor, acesti guvernanti, acesti economisti au spus ca Romania nu are nico problema la acest soc", a spus liderul PSD.

Mircea Geoana a afirmat ca, daca Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu stia ca nu exista bani, "trebuia sa vina in parlament si sa spuna nu avem banii acestia, desi in mod evident banii acestia exista".

Seful social-democratilor le-a spus cetatenilor din comuna Rast ca Ministerul Educatiei nu a cheltuit nici jumatate din banii alocati in acest an, in conditiile in care, in ultimii trei ani, autoritatile nu au reusit sa cheltuiasca peste 3,3 miliarde de euro din banii alocati pentru educatie.

"Nu este normal sa invocam criza financiara externa, care pana ieri nu exista", a sustinut el, vorbind despre "imprudenta fiscala" a guvernarii de dupa 2004, care dovedeste "esecul programului Aliantei".

In sprijinul aceste afirmatii, Mircea Geoana a aratat ca, in comparatie cu anul 2004, Romania se confrunta in prezent cu un deficit bugetar si comercial triplate si cu o datorie externa de patru ori mai mare, in pofida cresterii economice.

De la Bucuresti, Ecaterina Andronescu, fost ministru social-democrat al Educatiei, a pledat si ea pentru aplicarea majorarilor salariale pentru profesori, intrebandu-se "cine are de castigat invrajbind diversele categorii sociale din Romania".