Ministrul internelor, Cristian David, a declarat, vineri, la Iasi, cu ocazia anuntului candidaturii in colegiul Vaslui, ca alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 30 noiembrie, de Sfintul Andrei. Pentru ca alegerile sa se poate tine la data promisa de executiv, acesta ar trebui sa emita Hotarirea de Guvern cel tirziu in 30 august.

"Cred ca in acest moment ne indreptam catre 30 noiembrie ca cea mai probabila data pentru alegerile parlamentare. Nu exista motive sa decalam sau sa intirziem aceasta data", a spus ministrul intr-o conferinta de presa. Cristian David s-a aflat la Iasi pentru a anunta ca va candida intr-un colegiu din Vaslui.

Pentru ca data de 30 noiembrie sa fie respectata este insa necesar ca Executivul sa emita Hotarirea de Guvern pina cel tirziu in 30 august. In aceeasi zi ea ar trebui sa fie publicata si in Monitorul Oficial.

In legea votului uninominal, la articolul 7, al 1, se precizeaza urmatoarele; "Aducerea la cunostinta publica a datei alegerilor se face cu cel putin 90 de zile inainte de ziua votarii prin publicarea in Monitorul Oficial, Partea I, a hotaririi Guvernului privind data alegerilor".

Anuntul lui Cristian David vine in contextul "ingrijorarii" exprimate de mai multi politicieni ca Executivul, la solicitarea PSD, ar intentiona sa amine alegerile pina in primavara