Agentiile de presa straine vad in alegerile locale, care vor avea loc duminica in Romania, un test pentru partide inainte de alegerile generale din toamna, dar si pentru premierul Calin Popescu Tariceanu. Agentia France Presse noteaza ca lupta pentru primaria Bucurestiului va reprezenta punctul culminant al alegerilor. Si agentia Reuters scrie ca rezultatele de duminica vor conta in negocierea viitoarelor aliante si noteaza ca viitoarele parteneriate guvernamentale sunt departe de a fi sigure, iar Guvernul minoritar al lui Calin Popescu Tariceanu este cotat destul de slab in sondaje.

Agentia France Presse: Dreapta, care conduce capitala dupa revolutia din 1989, pare sa fie pusa in dificultate, probabil pentru ca cei doi principali reprezentanti ai sai, PDL si PNL, sunt divizati in prezent. Potrivit unor observatori, aceasta tendinta poate fi explicata si printr-un fenomen social: mutarea alegatorilor cu venituri medii si mari, in mod traditional liberali, in afara spatiului administrativ al Bucurestiului. Indiferent de orientarea politica - dreapta, stanga, independenti sau altele - propunerile candidatilor nu sunt foarte diferite in ceea ce priveste problema traficului de cosmar, ordinii in sectorul constructiilor noi si problemei recurente a cainilor vagabonzi. La nivel national, PDL pare in masura sa ramana lider, dar diferenta fata de PSD, care incearca sa isi refaca blazonul inainte de alegerile legislative prevazute pentru sfarsitul anului, pare sa se reduca. Acest scrutin va fi un test de popularitate si pentru liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu, afectati de numeroase scandaluri.

Agentia Reuters: Romanii vor vota duminica mii de primari si membri ai consiliilor locale, in alegerile considerate un test pentru principalele partide politice, inainte de alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an. O reprezentare puternica a Partidului National Liberal (PNL), aflat la guvernare, sau a opozitiei le-ar putea oferi acestora putera de a negocia un acord de coalitie dupa scrutinul national. Nici un partid nu pare sa beneficieze de suficient sprijin pentru a guverna singur. Viitoarele parteneriate guvernamentale sunt departe de a fi sigure, iar Guvernul minoritar al lui Calin Popescu Tariceanu este cotat destul de slab in sondaje. PNL ar putea avea de suferit dupa alegeri, potrivt sondajelor, din cauza frustrarii alegatorilor fata de eforturile de combatere a saraciei si coruptiei.