Zeci de tone de zahar si faina, in valoare totala de aproape 40 de milioane de euro, vor fi impartite in perioada urmatoare de autoritati persoanelor defavorizate. Potrivit unui regulament al Comisiei Europene, Romania primeste, in 2008, 23.126.824 de euro din bugetul UE pentru achizitia de faina de pe piata comunitara. De asemenea, tarii noastre i s-au repartizat 15.157 de tone de zahar din stocul de interventie al UE, care ne va fi livrat de Ungaria. Masura de protectie sociala se incadreaza perfect in trendul recent al Guvernului, care s-a razgandit in privinta majoritatii deciziilor nepopulare.

Conform unei hotarari de guvern aprobate miercuri,criteriile de eligibilitate pentru identificarea beneficiarilor acestui Plan sunt: beneficiarii de venit minim garantat, pensionarii agricultori, persoanele asistate in centre rezidentiale sau inregistrate ca beneficiare de masa la cantinele de ajutor social infiintate conform Legii nr. 208/1997.

Regulamentul Comisiei Europene 1146/2007 prevede ca Romania va primi cea mai mare cantitate de zahar, si aproape cea mai mare alocatie financiara pentru achizitionarea de faina. Nu primeste, insa, alocatii pentru orez si lapte praf.

Reprezentantii administratiei publice locale vor fi cei in sarcina carora cade atat identificarea beneficiarilor, cat si a spatiilor necesare depozitarii produselor. Institutiile responsabile de derularea Planului sunt Ministerul Agriculturii, cel al Muncii, cel al Internelor si Reformei Administrative si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Ajutorul comunitar se potriveste cu politica dusa in ultima perioada de Guvernul Tariceanu, care a preferat, in ultimele luni, sa se razgandeasca aproape de fiecare data cand deciziile sale au fost urmate de proteste. Cu exceptia problemei taxei auto, Executivul a anulat toate celelalte masuri nepopulare, de la impozitarea primelor pana la eliminarea tichetelor cadou. In acest timp, ministrii au pronit deja in deplasari electorale tematice. Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu promite medicilor ca va rezolva problema cumpararii cabinetelor medicale, in timp ce cel al Educatiei Cristian Adomnitei cheama profesorii dintr-o comuna inapoi la munca, afirmand ca, daca nu se vor intelege cu autoritatile locale, va promova o ordonanta de urgenta pentru a-i ajuta.