Conducerile PSD şi PNL s-au reunit, joi, în ședințe separate pentru a definitiva lista comună la alegerile europarlamentare şi pentru a decide candidaţii la sectoarele Capitalei, după ce în urmă cu o zi au anunţat candidatul la Primăria Capitalei - medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitatului Universitar.

Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Cătălin Cîrstoiu și Nicolae CiucăFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

15:10 Liberalii și social-democrații s-au reunit de la ora 15.00, în ședințe separate, la Palatul Parlamentului, pentru stabilirea candidaţilor eligibili la alegerile din 9 iunie.

Tensiuni în Coaliție pentru împărțirea candidaturilor eligibile

Liberalii s-au întâlnit miercuri, într-o ședință informală la Vila Lac pentru a tranșa candidaturile pentru alegerile europarlamentare și locale. Discuțiile au fost extrem de tensionate, potrivit surselor HotNews.ro. Principalele probleme au fost candidaturile la nivel local în Timiș, Brașov și Bacău.

Potrivit surselor citate, la Vila Lac liberalii s-au certat pe împărțirea candidaturilor la nivel local. Mai mulți lideri de organizații au anunțat conducerea partidului că nu acceptă să meargă pe liste comune cu social-democrații.

Liderul PNL Timiș, Alin Nica, cel care conduce și Consiliul Județean, nu acceptă să susțină candidatul la Consiliul Județean din partea PSD, în persoana lui Alfred Simonis.

La Bacău actualul ministru al Mediului Mircea Fechet intenționează să candideze la Consiliul Județean Bacău iar liderul PSD Dragoș Benea nu acceptă ca organizața PSD Bacău să renunțe la CJ.

O altă problemă este la Brașov unde PNL vrea să meargă cu candidatură și la Consiliul Județean (Adrian Veștea) și la primărie cu George Scripcaru. Social-democrații vor propriul candidat la primăria Brașov. Vestea, a spus, conform surselor citate, că PNL Brașov nu acceptă candidați comuni cu PNL și că orice decizie se va lua la centru, oamenii propuși de filială vor candida separat.

Un alt punct nevralgic este susținerea unei noi candidaturi a lui Iulian Dumitrescu la șefia Consiliului Județean. Primarii PNL din Prahova au cerut conducerii PNL să-l susțină în continuare pe Dumitrescu pentru un nou mandat. Amintim că Iulian Dumitrescu estecercetat de DNA sub control judiciar, fiind acuzat că ar fi primit mită 16 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) de la un om de afaceri căruia îi ceruse 47,5 milioane de lei.

Probleme cu împărțirea candidaturilor între PSD și PNL sunt și la Bacău și la Brașov.

Tensiuni interne au fost și pe locurile eligibile la europarlamentare. Potrivit surselor HotNews.ro, Raluca Turcan și Alina Gorghiu au reproșat conducerii PNL că nu le-a susținut pentru a intra în competiția pentru Parlamentul European. Fostul ministru al Energie Virgil Popescu și liderul PNL Iași, Alexandru Muraru au cerut un loc eligibil pe lista comună la europarlamentare.

Niciuna dintre problemele discutate la Vila Lac nu ar fi fost tranșată, susțin sursele Hotnews.ro.

Conform înțelegerii din Coaliție, sunt considerate eligibile 17 locuri - 7 propuneri din partea PNL și 9 propuneri din partea PSD, plus un candidat independent - care ar urma să fie ocupate alternativ de câte un reprezentant al celor două partide ale coaliţiei, locul al doilea revenind unui social-democrat.

Care sunt numele de pe listele pentru Parlamentul European

Şi PSD şi PNL au pregătite liste de candidaţi pentru aceste locuri, însă nu este certă încă ordinea acestora pe lista finală comună, iar lucrurile se complică după ce va trebui luată în calcul şi Gabriela Firea care, după ce a ratat candidatura pentru Primăria Capitalei, va dori un loc eligibil pe lista pentru Parlamentul European.

Conform susrelor HotNews.ro, lista PSD îi include pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Vasile Dîncu, Victor Negrescu, Maria Grapini, Dragoş Benea, Dan Nica și Gheorghe Cîrciu.

Pe lista PNL se află: Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Daniel Buda, Adina Vălean, Siegfried Mureşan, Mircea Hava și Gheorghe Falcă.

Dacă pentru locurile eligibile se aplică prinicpiul ”unu la unu”, după poziţia a 11-a, locurile ar urma să fie ocupate după principiul ”doi la unu”, doi reprezentanţi ai PSD fiind urmaţi de un liberal, potrivit negocierilor dintre cele două partide.

Cum și-au împărțit PSD și PNL primăriile de sector

Tot în şedinţele de joi se aşteaptă o decizie finală privind candidaţii la sectoarele Capitalei, după stabilirea candidatului la Primăria Capitalei - medicul Cătălin Cîrstoiu. Potrivit surselor HotNews.ro, PNL ar urma să aibă candidaţi la Primăria Sectorului 1 - parlamentarul George Tuță şi la primăria sectorului 6, unde actualul primar, Ciprian Ciucu, doreşte încă un mandat de primar.

PSD va numi candidaţi la Sectorul 2 (necunoscut) şi sectorul 5 unde intră în cursă prefectul Rareș Hopincă, iar la sectoarele 3 şi 4 vor fi susţinuţi de către coaliţie actualii edili, Robert Negoiţă şi Daniel Băluţă.

CITEȘTE ȘI: