Președintele Consiliului Național al PSD, senatorul Vasile Dîncu, crede că social-democrații și liberalii vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din septembrie, după europarlamentarele din iunie.

Vasile DîncuFoto: Guvern, Facebook

Vasile Dîncu a spus, la Digi24, ca tema candidatului comun la președinție a fost eliminată din discuții la ultimele întâlniri din coaliție, deoarece crea multe animozități în interiorul PSD și PNL.

  • „Fiecare partid își dorește candidatul său.
  • După europarlamentare vom stabili candidatul la alegerile prezidențiale și sperăm să fie un candidat comun. Eu sper să fie candidat președintele PSD.
  • De principiu, am discutat să mergem cu un candidat comun la prezidențiale, am hotărât că vom merge cu un candidat comun. Nu am hotărât criteriile. Scopul unui partid e câștigarea tuturor alegerilor.
  • Nu e exclus ca nici PSD, nici PNL să nu dea un candidat comun. Acum mergem pe liste comune doar la europarlamentare, probabil și la locale vom încerca unde se va dori proiecte comune. Dar această alianță va câștiga identitate după aceste alegeri, cu siguranță va fi o decizie comună pe care o vom lua. În principiu, cred că fiecare dintre partidele noastre își dorește să fie reprezentată de un candidat propriu”, a afirmat senatorul PSD.

Despre varianta Mircea Geoană susținut pentru prezidențiale

Întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi susținut drept candidatul comun propus de PNL și PSD, Dîncu a spus că partidul condus de Marcel Ciolacu nu a vorbit despre acest aspect cu actualul secretar general adjunct al NATO.

„Nu a avut loc o discuție între Mircea Geoană si conducerea PSD, cred ca nici cu PNL. Această poate fi o variantă teoretică. În momentul acesta nu pot să evaluez dacă are sau nu are vreo șansă în fața orgoliului celor două partide mari din România”, a mai spus Dîncu.

Chiar dacă premierul Marcel Ciolacu nu a anunțat momentan că ar vrea să candideze pentru fotoliul de la Cotroceni, Dîncu spune că liderul PSD este „un posibil candidat”:

„În acest moment nu există o negociere între cele două părți. PSD are proiectul politic pe care îl are, în care acest moment este președintele Ciolacu, chiar dacă nu s-a anunțat. Dânsul spune, pe bune dreptate, că nu s-a stabilit că el este candidatul. Este cel care are acest rol de posibil candidat la prezidențiale”

Întrebat dacă iese din discuția această variantă, Mircea Geoană, candidat independent susținut de PSD și PNL, senatorul a precizat că în interiorul partidului nu au avut loc discuții pe această temă.

„Nu am discutat despre posibilitatea de a aduce un independent până acum ca și candidat din partea noastră. Sigur că la modul abstract nu e nicio posibilitate dispărută din acest punct de vedere”, a mai declarat președintele Consiliului Național al PSD.

Dîncu a susținut că între Geoană și PSD „nu e decât o problemă de comunicare”.

„Au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat în 12 februarie, la Digi24, că lideri ai PSD, inclusiv Marcel Ciolacu, ar fi mers la el „în birou” să îi propună să candideze independent la Președinție, susținut de PSD.

  • „Se întâmplă ceva cu ei și evident că aud și eu și privesc declarațiile. E o anumită nervozitate, un început de iritare. E o vorbă românească: „De ce ți-e frică nu scapi”. Și apropo de cine dă telefon cui.
  • Eu am avut discuții cu ei, au venit la mine în birou, inclusiv Marcel Ciolacu, să-mi propună să candidez independent susținut de PSD, pentru un calcul foarte simplu, pentru că voturile PSD la alegerile prezidențiale, unde vin patru milioane în plus față de cele obișnuite, nu-s suficiente să câștigi președinția României.
  • Că dânșii au numărul meu sau nu, eu am și număr belgian și românesc, nu văd o problemă. E decizia lor ce vor să facă, e decizia mea ce vreau să fac”, a declarat Mircea Geoană, la Digi24.

El a mai spus că decizia lui ca potențial candidat va fi anunțată când va veni momentul.

„Ce vă pot spune cu certitudine, cu inimă de PSD-ist, e că nu am să propun și susțin un candidat independent din partea PSD”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat ironic: „După ce i-am cerut lui domnul Mircea Geoană, am plecat și i-am cerut doamnei Șoșoacă să fie premier”.

Ciolacu a spus că nu știe dacă va candida sau nu la președinție, dar că „niciodată” PSD și nici el nu vor propune și nu le va „trece prin cap” să susțin un candidat independent:

  • „Nu știu dacă voi fi candidat sau nu la funcția de președinte. În acest moment, vă spun cu toată sinceritatea că nici măcar nu m-am gândit sa fiu candidat.
  • Ce vă pot spune cu certitudine, cu inimă de PSD-ist, de membru fondator de 30 și de ani: niciodată PSD-ul și eu, personal, nu am să propun și nici nu o să-mi treacă prin cap să susțin un candidat independent din partea PSD-ului”.

PSD și PNL au convenit în 21 februarie comasarea europarlamentare cu cele locale și candidaturi comune la alegerile pentru Parlamentul European. În calculele PSD și PNL, alegerile prezidențiale ar urma să fie devansate și să se desfășoare în septembrie.

Calendarul electoral 2024:

  • alegeri europarlamentare și locale 2024 - 9 iunie
  • alegeri prezidențiale 2024 - 15 şi 29 septembrie
  • alegerile parlamentare 2024 - 8 decembrie

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană este în continuare prima opțiune la vot la alegerile prezidențiale, din postura de candidat independent, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu - 18,9% și Diana Şoşoacă - 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă, conform unui sondaj realizat în urmă cu o lună de INSCOP la comanda News.ro.

În varianta în care ar candida şi liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, procentele ar scădea în special pentru candidații PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon.