Preşedintele Klaus Iohannis spune că, din evaluarea sa, „SRI funcţionează impecabil” şi „nu trebuie nimeni să-şi facă probleme”, pentru că întreaga conducere militară este în funcţie. El a făcut aceste declarații întrebat de ce nu a numit nici până acum un șef al Serviciului Român de Informații, după demisia lui Eduard Hellvig, în 3 iulie 2023.

Serviciul Roman de InformatiiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „SRI este condus de prim-adjunct, generalul Ionescu şi cred că el conduce SRI foarte bine. Întreaga conducere militară este în funcţie.
  • Evaluarea mea, şi am făcut câteva evaluări, este că serviciul funcţionează impecabil.
  • Deci, din acest punct de vedere, nu trebuie nimeni să-şi facă probleme”, a spus Iohannis la Bruxelles, întrebat de ce nu a numit până acum un şef la SRI.

Șeful statului a fost întrebat despre numirea unui directror la SRI în contextul atacurilor cibernetice asupra unor instituții publice, cel mai recent fiind înregistrat la Camera Deputaților.

„Atacurile au loc acolo unde infrastructura nu este bine protejată și sunt instituții publice care nu s-au îngrijit de o protecție adecvată. Ordonatorii de credite să găsească resurse și să îmbunătățească protectia contra hackerilor”, a declarat Iohannis.

Eduard Hellvig a anunţat în 3 iulie 2023 că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, spunând atunci că „pietrificarea în funcţie nu este bună”.