Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit luni, în şedinţă comună pentru a declara vacantă funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, în urma demisiei lui Eduard Hellvig. Șefia instituției va fi preluată interimar de către prim-adjunctul instituției, generalul Răzvan Ionescu.

Eduard Hellvig, directorul SRI, la comisia parlamentaraFoto: AGERPRES

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat cu 307 voturi "pentru" şi 21 "împotrivă hotărârea privind demisia directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, şi vacantarea acestei funcţii.

Potrivit legii de înființare a Serviciului Român de Informații „directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia” (art 24, Legea 14/1992).

Săptămâna trecută, Eduard Hellvig a anunţat că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii.

"Este o cutumă greşită la noi ca cei care deţin funcţii de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forţaţi. Majoritatea celor care deţin puterea nu renunţă la ea când îşi îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu, personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este, în primul rând, un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp. Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcţiei cu persoana care o deţine. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut", declara lunea trecută Hellvig.

Demisia Lui Eduard Hellvig vine în contextul în care în 2024 anul în care au loc alegeri generale în România alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Mandatul lui Eduard Hellving s-ar fi încheiat potrivit cutumei odată cu mandatul președintelui Klaus Iohannis.

De precizat este că demisia lui Hellvig a creat diverse scenarii și zvonuri pe scena politică, potrivit cărora acesta ar dori să revină în politică: fie înapoi în PNL, fie că ar putea să înființeze o nouă formațiune politică.

Vergil Chiţac, primarul liberal al municipiului Constanţa, este de părere că, după demisia din fruntea SRI, Eduard Hellvig va reveni în PNL şi va candida la alegerile europarlamentare de anul viitor. Chiţac a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, cum a perceput demisia lui Eduard Hellvig din fruntea SRI.

”Sincer, eu cred că domnul Hellvig vrea să îmbrăţişeze o carieră politică”, a răspuns Vergil Chiţac.

După demisia șefului SRI, preşedintele Klaus Iohannis a transmis preşedintelui Senatului, Nicolae Ciucă, şi preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, o scrisoare prin care le propune să ia act de retragerea din funcţia de director SRI a lui Hellvig.

"În temeiul prevederilor art. 65, alin. 2, lit h din Constituţia României şi ale art. 23 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii cu modificările şi completările ulterioare, vă propun să luaţi act de retragerea din funcţia de director al SRI a lui Eduard Hellvig şi să declaraţi vacantă această funcţie, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens", se arată în documentul transmis de Iohannis.