Europarlamentarii români au solicitat, miercuri în Comisia pentru Petiţii a legislativului european, ca Parlamentul European şi Comisia Europeană să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen, ca urmare a încălcării legislaţiei şi a tratatelor europene, dar şi a discriminării românilor.

Parlamentul EuropeanFoto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Petiția discutată miercuri în Comisia pentru Petiţii a legislativului european (PETI) a fost inițiată de Răzvan Nicolaescu prin Asociatia pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice.

Europarlamentarul Victor Negrescu a subliniat în cadrul dezbaterii impactul negativ pe care l-a avut blocarea aderării României la zona de liberă circulaţie şi a solicitat ca legislativul european să menţină petiţia deschisă şi să intervină direct în această cauză, precum şi ca reprezentanţii Austriei şi Olandei să explice veto-ul aplicat, în contextul în care nu există niciun argument juridic, iar motivaţiile aduse de aceştia nu respectă prevederile europene şi afectează credibilitatea funcţionării Uniunii Europene.

De asemenea, eurodeputatul Vlad Gheorghe a cerut „întoarcerea deciziei prin care românii şi bulgarii au fost lăsați IAR la cozi la granițele Europei Unite”. „Parlamentul trebuie să-și exercite rolul și să facă toate demersurile ca această decizie să nu rămână așa - există inclusiv precedent de anulare a unei decizii a Consiliului în urma unei intervenții a PE, nu ar fi prima oară”, a solicitat Vlad Gheorghe.

Petiția discutată azi în Comisia PETI rămâne în procedură parlamentară.