Rezultatul alegerilor regionale din Austria Inferioară, unde ÖVP, partidul cancelarului Karl Nehammer, a obținut cel mai mic număr de voturi din istorie, arată că „strategia anti-Schengen nu i-a ieșit”, comentează primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Cancelarul Austriei Karl NehammerFoto: photonews.at/Georges Schneider / imago stock&people / Profimedia

Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a pierdut în fața naționaliștilor de dreapta. Partidul Popular Austriac a pierdut majoritatea absolută în Austria Inferioară (sub 40% din voturi), fiind nevoit să caute o alianță pentru prima dată în ultimele două decenii.

  • „Strategia anti-Schengen nu i-a ieșit: partidul cancelarului austriac, ÖVP, a luat ieri la alegerile regionale din Niederösterreich cel mai mic număr de voturi din istorie.
  • Partidul de extremă dreaptă, FPÖ, pe care cancelarul a încercat să-l imite cu atacul său împotriva aderării României și a Bulgariei la Schengen, a avut cel mai bun rezultat din istorie (aproape și-a dublat voturile).
  • Deci nu prea a meritat să arunce în aer relațiile cu România și restul Europei dintr-un cinic calcul electoral.
  • Lecția? Atunci când copiezi ideile și limbajul unui partid extremist, nu-i furi voturi, ci doar îl crești și mai mult.
  • Acum e momentul pentru Guvernul Austriei să ofere poporului austriac soluții reale pentru o economie mai puternică în loc de populism anti-românesc și anti-european.
  • Soluția pentru o Europă mai prosperă, cu un câștig economic real atât pentru Austria cât și pentru România, este aderarea tuturor țărilor UE la Schengen.
  • Schengen jetzt, Herr Bundeskanzler!”, a scris primarul Timișoarei pe Facebook.

Reamintim că intrarea României în Schengen a fost blocată de către cancelarul Austriei, care a fost acuzat că a făcut această mutare pentru a-și crește scorul electoral la alegerile interne. Nehammer a respins ideea că vetoul Austriei ar fi putut fi dictat de motivaţii politice interne, cancelarul austriac calificând drept o „presupunere absurdă” existenţa unei legături cu alegerile din landul Austria Inferioară.

După votul din JAI din 8 decembrie, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

Săptămâna trecută, cancelarul Austriei a avertizat că Viena îşi menţine veto-ul faţă de extinderea Spaţiului Schengen, atât timp cât acesta „nu funcţionează”: „Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că sistemul Schengen este nefuncţional, iar, atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”.