Social-democrații transmit pe toate canalele că la rocada guvernamentală nu trebuie "să schimbi jucătorii care performează". După președintele PSD Marcel Ciolacu, secretarul general al partidului susține că schimbarea premierului nu impune și schimbarea portofoliilor.

Paul StanescuFoto: Agerpres

Stănescu susține că singurul punct din protocol care nu poate fi negociat este alternanţa funcţiei de premier, de la Nicolae Ciucă la preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care va avea loc în luna mai.

„Revenind la prezent, discuţiile despre menţinerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotaţiei la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens şi în sport: nu schimbi jucătorii care performează. Nu avem nevoie de episoade de haos politic, cum au existat până la intrarea PSD la guvernare. Din orice schimb de ministere trebuie să rezulte o formulă care să asigure în continuare buna guvernare. Dacă vom considera că este bine ca PSD şi PNL să păstreze anumite ministere, atunci vom decide consensual, ca parteneri în coaliţie. Nimeni nu trebuie să refuze eficienţa guvernamentală pentru interese personale sau politice”, susține secretarul general al PSD.

Ce conține acordul politic PSD-PNL-UDMR

Potrivit acordului politic semnat în 2021 la înființarea Coaliției, PSD-PNL-UDMR trebuie să facă rocadă guvernării și să facă schimb de ministere și premier pe 25 mai 2023. Mai exact, protocolul prevede că primul candidat la funcția de Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Pe lângă rocada premierilor, PSD și PNL și UDMR urmează să facă schimb și de ministere. Acordul politic semnat în Coaliție face referire în mod special la patru ministere: Transporturile, Investițiile și proiectele Europene, Justiția și Finanțele (ultimele două -ministere cheie pentru că avizează toate proiectele care trec prin Guvern).

Dincolo de înțelegerea și documentele oficiale, la nivel politic intențiile sunt altele. Social-democrații au lansat semnale publice că doresc să păstreze unele portofolii. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat în mod repetat în ultima perioadă că ministerele Transporturilor și Fondurilor Europene nu ar trebui să facă rocadă în 2023.

PSD vrea să păstreze Transporturile și Finanțele

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat recent, într-o emisiune la România Tv că, în opinia sa ar fi o greșeală schimbarea ministrului fondurilor europene la rotativa din luna mai și că la Justiție și Transporturi titularii au avut un mandat bun. În acest context, Ciolacu a vorbit despre „randamentul lui Grindeanu la Transporturi”, pe care nu-l poate contesta „nici cel mai mare dușman”.

„Dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, venim cu acea formulă. Dacă nu, respectăm protocolul (...) După părerea mea, este o greșeală să-l schimbi pe Boloș (ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș) în acest moment (...) Există o performanță și la Ministerul Jusțiției, am eliminat MCV”, a spus Ciolacu la România TV.

Surse din interiorul PSD au explicat pentru HotNews.ro că „dincolo de prietenia cu Grindeanu, Ciolacu este direct interesat ca acesta să facă parte din viitorul Guvern și să nu devină prea implicat în deciziile din interiorul PSD. Pentru perspectiva politica pe care și-o pregătește, Ciolacu nu are nevoie ca opozanții interni să-și unească forțele, ci să fie preocupați fiecare pe culoarul său”, susțin sursele PSD.

Totodată, calculele liderului PSD vizeaza și menținerea portofoliului de la Finanțe pentru că, susțin sursele citate, „fără acces la bani înseamnă lipsa puterii, Marcel Ciolacu ar risca să aibă un mandat slab, să fie un premier fără a avea controlul atât de necesar asupra liderilor locali în pregătirea alegerilor”.

De asemenea, Ciolacu a mai spus în interviul acordat recent că își dorește foarte mult ca Mihai Tudose sa intre în guvern la rotativă si că „din discutiile avute, Tudose își dorește”.

De partea cealaltă, o parte dintre liderii PNL aflați în conducerea partidului exclud orice negociere cu PSD pe portofoliile de la Finanțe și Transporturi. „Discuțiile vor porni de la respectarea acordului. Este exclusă cedarea Finanțelor sau a Transporturilor. Cele două portofolii sunt ne-negociabile și revin PNL-ului. Orice cedare a acestor două ministere ar duce la revoltă în interiorul PNL. Liderii locali, primarii ar deveni foarte nemulțumiți”, a declarat un lider PNL pentru HotNews.ro.