Marele câștigător al crizei politice de la București. Cât de mult contează saltul AUR în sondaje și ce relevanță are pe viitor

de Luminița Pîrvu     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 8:37 Actualitate | Politic


George Simion, la protestul AUR
Foto: AGERPRES
Pe fondul scandalului politic care se suprapune cu eșecul Guvernului de a gestiona pandemia dar și criza energetică, AUR înregistrează o creștere semnificativă în preferințele românilor. Ultimele sondaje arată o creștere între șase și opt procente dar menținerea lor depinde foarte mult de ceea ce vor reuși să livreze electoratului pe viitor dincolo de live-urile pe Facebook și protestele anti-vaccin.

Criza politică generată de scandalul dintre PNL și USR care a dus la destrămarea Coaliției și retragerea sprijinului politic Guvernului Cîțu i-a adus în prim-plan pe cei de la AUR. USR au fost primii care i-au legitimat politic prin demersul depunerii moțiunii de cenzură, dar colaborarea parlamentară dintre PSD și PNL i-a promovat intens acțiunile lui Georghe Simion pe Facebook.

În ordinea cronologică a evenimentelor, prin ieșirea de la guvernare, USR s-a sustras de la obligațiile și responsabilitățile pe care electoratul i le-a trasat prin votul de încredere dat in 2020. Gestul le-a știrbit imaginea de partid anti-sistem, iar mesajul PSD-PNL=USL folosit în discursurile publice nu a mai avut credibilitatea de altă dată. În schimb AUR a confiscat scena poltică cu mesajul anti-sistem.

În continure PSD și PNL au fost cele care au dat puterea mediatică Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) prin blocarea moțiunii de cenzură (depusă de USR și AUR) în Parlament care a creat din nou un precedent în politica românească. Să nu uităm că din propriile calcule politice, social-democrații au amânat demersul constituțional de înlăturare a premierului Florin Cîțu din fruntea Guvernului, până după congresul PNL când acesta a fost validat președintele liberalilor.

Colaborarea din Parlament dintre PSD și PNL a fost muniția pe care aceștia i-au oferit-o co-președintelui AUR George Simon care, din poziția sa de lider al grupului parlamentar a transmis în direct pe Facebook toate acțiunile comune ale acestora.

În completarea tabloului politic au venit criza pandemică și cea energetică. Preocupați de lupta internă pentru controlul partidului liderii PNL au jucat ping-pong cu responsabilitatea executivă. Începând din luna iunie a anului curent liderii PNL în frunte cu premierul Florin Cîțu și președintele PNL Ludovic Orban și-au canalizat toată energia în lupta pentru șefia partidului.

Deși aveau o criză energetică care bătea la usă odată cu liberalizarea pieței de energie, că valul patru va lovi puternic în persoanele nevaccinate, că școliile și spitalele nu sunt pregătite să facă față epidemiei, liberalii au ignorat toate problemele si au preferat să distragă atenția prin clasica metodă românească: pâine și circ.

Sociologii atrag atenția că atunci când partidele mainstream sunt preocupate să se lupte pentru supremație, partidele antisistem ies în față.

La un an de la alegeri ultimele sondaje arată o creștere semnificativă a PSD și AUR. Ultimul sondaj CURS la comanda PSD arată că, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%, PNL – 19%, AUR – 14%, USR PLUS – 11%.

Un alt sondaj, de această dată făcut de INSCOP, în plină criză politică, arată o creștere uimitoare a Alianței pentru Unirea Românilor, 17,1%, dar și o scădere a PNL care are 21,9%, iar USR un procent de 9,8%, în timp ce PSD e cotat cu 35.4%.

HotNews.ro a vorbit cu sociologii Cristian Pîrvulescu și Barbu Mateescu pentru o imagine mai clară a scenei politice și pentru a afla semnificația creșterii AUR în preferințele electoratului dar și cât de mult va influența scena politică pe viitor.

Reporter: Cine credeți că a câștigat din actuala criză politică?

Cristian Pîrvulescu: Nimeni nu are de câștigat. Pe termen mediu și scurt câștiga AUR, dar pe termen mediu și lung toată lumea are de pierdut: pe de o parte cetățenii români, iar de cealaltă parte toate partidele politice. Sigur am putea spune că AUR câștigă foarte mult din această situație haotică, dar și limitele AUR sunt importante. Unii se miră când AUR crește și potențialul este mare dar este vina partidelor sistem care au permis această creștere. Trebuie să remarcăm că există o complezență față de ideiile și valorile AUR care în egală măsură se manifestă la PSD cât și PNL.

În momentul de față sistemul politic românesc este dominat de partidele sistem PSD, PNL și UDMR cu două partide anti-sistem: pe de o parte AUR care se duce spre extremism și folosește acest lucru și de cealaltă parte USR care se împotrivește sistemului principal pe linia anti-corupție. În momentul de față PSD și PNL exercită o presiune mediatică și politică uriașă printr-un atac concentrat asupra USR. Pe de o parte discursul președintelui Klaus Iohannis și al liberalilor, PSD de cealaltă parte îi indică ca principalii vinovați ai crizei politice. AUR doar a profitat de oportunitate de a ieși din izolare.

Reporter: De ce a urcat așa spectaculos în sondaje? Care sunt cauzele acestei creșteri?

Cristian Pîrvulescu: Întodeauna crizele concentrează aceste situații și foarte mulți merg pe linia aceasta extremistă. Acest public a existat dintotdeauna și este creația național -comunismului care a continuat legionarismul într-o altă formă. Există acest public relativ constant, dar nu este neapărat bătrân pentru că aici se adaugă și generații tinere. Niște politicieni inteligenți i-ar fi putut lua din vreme în considerare și ar fi putut să le rezolve problemele, dar au preferat să-i preia. Un exemplu este cel al PSD-lui sub conducerea lui Dragnea care a reușit să canalizeze aceste voturi în favoarea sa prin preluarea parlamentarilor din PRM.

Un alt exemplu sunt mesajele anti-vacciniste care au fost promovate chiar și de liberali. Câți dintre liderii PNL au susținut vehement vaccinarea? La fel și mesajele anti-LGBT? Nu au fost o parte dintre liderii PNL în 2018 vârf de lance în Parlament alături de Dragnea și au susținut referendumul pentru familie? Acești lideri sunt și azi în PNL și susțin și astăzi același valori. Oamenii aștia știu exact ce fac . Este vorba de un lobby evanghelist foarte puternic în spațiul public. Este o problemă foarte serioasă care nu a făcut altceva decât să deschidă drumul AUR pentru că au sperat că vor folosi acest tip de electorat dar nu au înțeles că acest electorat nu votează partide sistem pentru că sunt anti-sistem.

După eșecul vaccinării, gestionarea proastă a crizei sanitare au alimentat teoriile conspiraționaiste și totul s-a suprapus cu criza politică. În România, neavând stabilitate politică avem un grad mare de nemulțumire și asta se transformă în protest. Acestă formă de protest se îndreaptă spre partidele anti-sistem, în cazul de față AUR. Cu cât sunt mai extremiste, mai populiste și naționaliste cu atât crește șansa lor de a atinge electoratul care este manipulat de teoriile conspiraționiste.

Reporter: Ultimul sondaj făcut în România (INSCOP) arată ca AUR a câștigat 8 procente. Ce înseamnă asta?

Barbu Mateescu: AUR are două surse de combustibil sociologic: pandemia, care a produs nemulțumiri multiple, și o parte conservatoare a electoratului PNL.

Cele două aspecte sunt greu de separat și e posibil să se influențeze reciproc, adică o parte din electoratul PNL să fi reacționat negativ la restricții și, în genere, la existența pandemiei (PNL a fost la putere fără întrerupere de la începutul pandemiei și până acum). Dacă le tratăm separat: Într-un context mai liniștit un discurs energic n-are priză. Vezi cazurile Partidului Noua Generație (Becali) sau PRU sau chiar PSD în epoca Dragnea, care a pierdut 23 de procente în 2 ani și jumătate. Prin contrast, în circumstanțe dramatice în plan social PPDD sau PRM au performat ca și AUR acum, adică bine sau foarte bine.

Cu mici excepții, din ianuarie și până acum suma PNL+AUR fluctuează în spațiul 43-45%. Înainte de apariția AUR, scorul PNL era de minim 33%, chiar ajungând la 40%. După apariția AUR, scorul PNL n-a mai trecut niciodată de 27%. Despre ce vorbim? PNL nu s-a adresat exclusiv publicului cu valori naționaliste, puternic conservatoare, chiar ostil modernității, dar care - atenție - e anti-PSD!

Deci PNL l-a avut o perioadă de partea sa, dar nu îl mai controlează în totalitate. A pierdut o parte la finele lui 2020, în special în Moldova și în anumite județe din Transilvania. (Alți votanți au venit spre AUR din alte părți ale spectrului politic sau au fost alături de Simion încă din 2019, detalii mai jos). Iar, dacă ne amintim de imaginea lui Cîțu de dinainte de moțiune - boem, rocker, comunicând în romgleză de la Vama Veche, "Superman" - înțelegem de ce fluxul dinspre PNL spre AUR s-a accelerat în criză, pe măsură ce campania electorală din interiorul PNL sublinia conexiunea Cîțu=PNL și PNL=Cîțu.

Reporter: Între USR și PNL, cine a pierdut mai mult? Electoratul dezamagit al acestora merge spre AUR?

Barbu Mateescu: Ambele au pierdut cam la fel de mult, adică mult. Votanții fac rareori trecerea automat ("nu-mi mai place X, deci votez Y pe care-i uram până acum câteva luni"), de obicei fac un pas înapoi ("nu știu cu cine votez") după care se reorientează, ceea ce poate lua luni de zile. Ascensiunea PSD și AUR se poate datora în bună măsură nehotărâților de până mai ieri care se repoziționează. De altfel, suma PNL+AUR despre care vorbeam mai sus e la un minim pentru acest an, doar 39%. Unii votanți PNL au făcut trecerea la AUR, alții nu.

O precizare importantă: sondajul INSCOP a fost realizat cu 10-20 de zile înainte de moțiunea de cenzură (ultimul interviu a fost aplicat pe 27 septembrie, imediat după congresul PNL), deci el a prins emoția inițială. Dar reacția publicului la moțiunea propriu-zisă de cenzură - și chiar și față de congresul PNL - va putea fi văzută în viitor.

Reporter: Credeți ca este reală creșterea? Cât de relevante sunt acum aceste sondaje (abia in 2024 avem noi alegeri)?

Barbu Mateescu: Sondajele de acum sunt absolut irelevante având în vedere probabilitatea redusă a anticipatelor. E puțin probabil ca în anul 2024 să trăim ce trăim acum în plan medical, economic și chiar politic. De asemenea, deși anul electoral va începe cu europarlamentare, totul va fi decis de prezidențiale, ce vor suprascrie parlamentarele în plan emoțional. În funcție de candidați, e posibil ca scorul partidelor să se schimbe semnificativ.
Peste cîteva luni după încheierea pandemiei vom ști cât din AUR era public conservator și cât erau oameni furioși pe clasa politică într-un context anume, greu de repetat. Ca reper, George Simion a candidat la europarlamentare (... când nu era pandemie) și a obținut 117 mii voturi, de cinci ori mai puține voturi decât AUR la parlamentare în pandemie. Între timp însă AUR a devenit un brand, o reducere a scorului său la o cincime din cel actual nu pare probabilă.

Reporter: Își poate menține AUR această creștere?

Cristian Pîrvulescu: Există riscul ca AUR să crească pe viitor dacă principalele partide politice continuă să se joace cu criza. Dacă partidele nu joacă cartea transparenței, devin convingători pentru oamenii care nu înteleg complexitatea sistemului politic, nu înțeleg dificultățile economiei mondiale și care trăiesc în comunitatea lor locală fără prea multe cunoștințe - pentru toți aceștia totul pare o conspirație imensă împotriva lor, împotriva României.
Criza energetică globală este legată de criza sanitară, de creștere economică rapidă, supraîncălzirea economiei consumul imens de energie.

De asemenea criza politică nu este un accident, este rezultatul unei probleme structurale a sistemului politic românesc. Avem 6 moțiuni de cenzură care au trecut deci nu este un accident legat de ceea ce se întîmplă acum. De aici improvizația și amatorismul oamenilor politici care a creat condițiile. În ultimii 12 ani am avut șase moțiunii de cenzură care ne arată care sunt problemele structurale ale sistemului.

Noi trebuie sa ne uitam la sistemul german care este mixt dar oferă stabilitate și electoratul votează la centru. Fricile sunt importante, dar până la urmă livrabile adică politicile publice care satisfac majoritatea cetățenilor sunt cele care contează până la urmă. Esențial pentru un sistem politic este stabilitatea. În Franța, de exemplu, este un sistem prezidențial. Tendința în România este să impunem un sistem prezidențial, dar știți ce a creat sistemul prezidențial francez? Criza vestelor galbene - a mutat protestul în stradă. Cred că sistemul german are mult mai multe beneficii decât sistemul francez iar la noi tentația de a rezolva criza politică este prin prestația președintelui. Poate să normalizeze sistemul politic dar nu poate împiedica protestele de stradă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30069 vizualizari

 • -21 (69 voturi)    
  Sa opereasca jaful cu pensii fara contributivitate (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 8:53)

  hopsinoi [utilizator]

  inventat de gruparea interlopa PSDUDMRPNL. Si atunci AUR vor fi eroi. USR- a dovedit nimic legat de oprirea JAFULUI national prin pensii fara contributivitate, ba din contra complicitate.
  • +16 (60 voturi)    
   Stii de ce traim cum traim la atatia ani de la 89? (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:01)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Pt ca exista oameni ca tine: nu inteleg dar au emotii puternice si din cauza asta convingeri f.f. clare.

   Dar ei de fapt nu inteleg realitatea politica recte cea economica si celelalte rezultante.

   Si sunt f. multi! Din pacate!
    #showComment#showComment#showComment#showComment
  • -13 (49 voturi)    
   USR-AUR-PSD (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:41)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Doua partide "anti-sistem" manipulate viclean de un partid "sistem" care a reusit astfel sa loveasca in celalalt partid "sistem" (PNL).

   Am fost cenzurat pe HN doar pt ca am subliniat, cu argument, mult inainte de publicarea sondajelor citate, ca din tot circul "tafnei" intre premierul Citu si USR de castigat masiv are doar AUR, in timp ce pierderea o mare va inregistra USR (dl Citu reusind sa devina seful PNL si e tot premier deocamdata).
   E confirmat acum de cifre.

   Cei doi "analisti" de stanga progresista (Barbu Mateescu) si socialista (Pirvulescu), ultimul fiind notoriu un propagandist "antifascist", se chinuie sa faca uitata atitudinea USR-ista politic sterila.

   USR a pierdut orice conexiune la guvernare, a fost expulzata de peste tot din administratia centrala, e complet izolata politic (daca exceptam colaborarea cu AUR), s-a prabusit in sondaje.

   Iar dl Barna "a infrant" si la alegerile interne, unde o buna partide din militantii propriului partid au votat contra sa pt ca si ei au realizat ca acest domn e poate bine intentionat dar e incompentent pt functia la care pretindea (ca si alti lideri useristi guralivi)..

   Astea sunt acum fapte, nu speculatii (pierderea guvernarii, izolarea politica, prabusirea in sondaje, esecul lui Barna la sefie).

   Pe trendul asta, USR-ul nu are interes de anticipate, se teme de votul popular, risca sa fie scos din Parlament.

   Cenzura si injuraturile arata doar slabiciune si frustrari personale, nu schimba faptele si nici realitatea obiectiva, doar ajuta la "bule de informatie" si autosatisfactie pe Facebook.

   AUR nu e un partid de nisa (precum USR cu electoratul sau corporatist-hipsterist), potentialul sau electoral e cel al unui mare partid de tip PSD-PNL, pt ca spatiul nationalist-conservator inca nu a fost ocupat inteligent de nimeni.

   Ceva pe la PSD, un Orban pe la PNL, e prea putin si neconvingator, oamenii prefera "originalul" unui activist experimentat, ca dl Simion.

   PNL-USR au interese comune, nu dl Citu e problema reala.
    #showComment#showComment#showComment
 • -11 (51 voturi)    
  nu e nici un risc draga "analistule" e o speranta (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 8:56)

  hopsinoi [utilizator]

  intemeiata, AUR e pe crestere!

  Atica te asteptepti sa mai votam cu gruparea PSDUDMRPNLUSR-, care de zeci de ani ne jefuieste cu pensii fara contributivitate (e doar un exemplu fara tagada)?
 • +17 (63 voturi)    
  Aur se va (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:04)

  Costi888 [utilizator]

  Fasai foarte repede. Nu au cum sa reziste. Iar daca va rezista, tot e bine. Inseamna ca Romania ca avea in sfarsit un partid reprezentativ, de sosoci si alte “valori”. Macar ne definim pt prima oara o clasa politica. PSDul era partidul celor slabi de inger si saraci. Astia sunt partidul celor slabi de inger si punct. Cand zic slabi de ingeri.. cred ca stiti la ce ma refer. Si sunt multi!
 • -24 (58 voturi)    
  iata ca un Guvern AUR-USR va fi posibil in viitor (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:10)

  Coresponedntu [utilizator]

  au atat de multe in comun cele doua partide, ambele nascute dintr-un val de simpatie al strazii, ambele impartasesc politica gloatei si nu a elitelor, cocalarismul , contestarea continua a regulilor in societate si miscarea anti sistem, politica de demolare a oricarui proiect si inducerea haosului in Romania....Iar canmd totul este la pamant, bineinteles urmeaza un SELFIE pentru FB.
  • +18 (50 voturi)    
   Și zici că... (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:49)

   rsumy_ [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   ... în ultimii 30 de ani a fost bine în RO?

   Să votăm la nesfârșit aceleași și aceleași partide, sperând, în prostia noastră, la rezultate diferite?

   Lupta anticorupție, pe când?
   Măcar USR, și chiar AUR, din câte observ, sunt fermi contra corupției...
  • +16 (40 voturi)    
   evident (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:50)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   "elitele" mafiei sunt in psd si pnl..
  • -11 (35 voturi)    
   Ce vorbesti? (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:52)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   USR nu va apuca 5%.
    #showComment
 • +9 (39 voturi)    
  Simplu skip (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:20)

  AxaCentrala [utilizator]

  Daca-i accepti pe cei din LGBT dar nu vrei sa-i bagi in fata tuturor, se cheama ca faci lobby evanghelist? Mare e gradina...
  • +7 (35 voturi)    
   cum sa-i "accepti"? (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:55)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui AxaCentrala

   doar crestinii accepta si iubesc toti oamenii in mod egal, cum ii invata scripturile.
   habotnicii romani din diverse secte, cu bor srl in frunte, se auto-definesc prin frica si ura, cum ii invata biserica lor. frica de zeul atotputernic, ura de oricine nu e ca ei.
    #showComment
 • -10 (36 voturi)    
  P$D cedeaza electoratul la Aur (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:37)

  un domn [utilizator]

  Pana ramane cu 5%, diferenta o da la Aur. Ramane apoi ca Societatea Civila sa isi exprime prin referendum : scoaterea Aur in afara legii. Asa scapam de aceste Otrepe.
  • +10 (24 voturi)    
   pamant (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:29)

   risipiteanu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Asta fiind o dorinta sau o analiza? - necrozarea creierului se manifesta in cuvinte scrise anapoda
    #showComment
 • +4 (30 voturi)    
  Moldovenii sunt romani mai altfel. (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:24)

  Cugetator [utilizator]

  In Moldova s-a introdus controlul IT al identitatii votantilor . S-a vazut clar la vot,unde gloriosul Aur a luat un binemeritat 0,33% !
 • -10 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:26)

  [anonim]

 • -4 (28 voturi)    
  adica (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:35)

  martel55 [utilizator]

  de ce e un risc ca un partid care isi propune sa nu mai fie presul bruxellului incepe sa creasca? e un risc doar pentru mancurtii fara nici o legatura cu aceasta tara, cei care au avndut tot si ne-au mai si idatorat cu zeci de miliarde fara sa clipeasca in timp ce li se umplu conturile perosnale si sunt mangaiati pe crestet de stapanii de la bruxelles....pentur ceilalati, care vor ca romania sa cnteze in UE, ca teoretic am intrat intr-un club de natiuni egale, e o veste foarte buna....pana la urma UE nu e nici pe departe ceva filantropic, din contra, daca adunam ce am primit si comparam cu ce am contirbuit + profoiturile imense extrase de aici de corporatiile occidentale + datoria imensa facuta in acestoi ani, nu ne da deloc cu plus, din contra....ne-am cam indatorat ca sa platim profituri corporatiilor occidentale, in timp ce nivelul de trai nu se compara cu cel din occident iar romaniii plecati pentru o viata mai buna in occident sunt tratati ca cetateni de categoria a doua, desi nu pun bombe, nu fura camioane, nu fac concursuri de tir pe strazile oraselor occidentale...in plus, se mai icearca si impunerea cu buna stiinta a unor lucruri care duc la distrugerea coeziunii nationale, cum ar fi importul si colonizarea aici, in ciuda prevedrilor constiutionale, a unor popoare de pa alte continete: sirieni, acum afgnai, fara sa fim intrebati deloc daca usntem sau nu de acord...asa ca nu e rau deloc sa avem un partid puternic care sa puna frana dictautrii bruellului si sa il oblige sa se limiteze doar la ce scrie in tratate, nu la reglementari incheiate i spatele usilor inchise de cativa
  • +5 (25 voturi)    
   Ai lipsit o Vreme de pe Forum (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 11:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   E frig in Moscova ?
 • +6 (32 voturi)    
  romanii sunt antivaccinisti si iubitori de aur (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:39)

  puiu54 [utilizator]

  Nu-i nici o surpriza. Pandemia ne-a aratat care e realitatea. 70% dintre noi nu stiu ce ce lume traiesc, nu se vaccineaza, sunt cu cel mai mare IQ din lume si, normal,voteaza AUR si PSD. Acum si PNL-ul si-a aratat
  din nou adevarata fata. Catastrofa. Nu degeaba a existat celebrul USL, care va dainui in veci daca nu se desfiinteaza PNL. USR-ul ar trebui sa se dea la fund ca oricum n-are cu cine sa faca din Romania o tara normala. Astia suntem. Hoti,corupti,needucati si cei mai mari adepti ai oricaror teorii ale conspiratiei(a se citi ....oare cum?)
 • 0 (26 voturi)    
  in 1990 se desfiintase secu (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:40)

  Francisc 1 [utilizator]

  si ca sa se justifice infiintare SRI au organizat scandalul de la tg mures , a prins viteza si PRM manevrat tot de secu sau colaboratori , AUR e exact aceeasi creatura , se vantura pisica sa sperie pacalicii!
 • -11 (27 voturi)    
  Marele castigator (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:45)

  Altiro [utilizator]

  este Aur si era normal sa fie asa dupa ce tripleta demolatoare(Aur-Usr-Psd) a facut o treaba mare pe interesul romanilor bagand tara in criza...
  • +15 (29 voturi)    
   Lasa vrajala (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 11:41)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   Criza e provocata de Johannis si PNL!
    #showComment
 • -4 (18 voturi)    
  La ultimile (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:52)

  vasile-roaita [utilizator]

  alegeri lumea n-a mai votat asa de mult cu PSD, a sperat ca PNL si USR vor veni cu reforme adevarate. N-au venit iar multi nu mai au incredere in PSD PNL si USR. ramine AUR.
 • +7 (29 voturi)    
  asta nu e o analiza, e o opinie pertinenta (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:58)

  Scarface1000 [utilizator]

  adica daca nu esti deacord cu promovarea LGBT in scoli la minori de clasa a 4 carora sa le spui ca e ok ca baiat sa ai un iubit tot un baietel cum fac majoritatea statelor vestice inseamna ca esti extremist religios?

  Vrem sa ajungem ca si USA unde daca un baiat de 15 ani "se simte fata" are dreptul sa i-a hormoni de inhibare si sa-si faca operatie de schimbare de sex iar parintii NU SE POT IMPOTRIVII VOINTEI ACESTUIA?

  Suntem deacord cu persoanele gay dar nu suntem deacord cu promovarea ideologiilor acestora incepand cu copii de clasa a 4.

  Nu inteleg, cand lumea aceasta are atat de multe probleme extrem de grave noi inca nu am stabilit daca barbatul e barbat si femeie - femeie iar in statele Vestice se contrazice lumea daca barbatul poate naste sau nu....
 • +2 (16 voturi)    
  Saltul AUR = dezinteres si mai mare la vot (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 11:06)

  FanelJr [utilizator]

  ....
 • +12 (22 voturi)    
  Mulțumim Iohannis (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 12:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Multumim PNL. Ati reusti sa compromiteti definitiv ideea de dreapta prin politicanismul de doi lei si incompetenta vadita cu care Romania a fost jefuita si distrusa de actualii (inca) guvernanti
  • +2 (16 voturi)    
   nu se poate (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 14:01)

   disraeli [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   compromite ideea de dreapta pentru ca nu avem partide de dreapta. dreapta este PiS in Polonia. exista asa ceva la noi? avem doar socialisti, social-liberali si oportunisti (astia se incadreaza peste tot, un fel de "cu toate partidele in toate camerele").
    #showComment
  • -5 (15 voturi)    
   Apropo de mulțumiri. (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 14:55)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Cât a primit USR de la AUR pentru îmbrățișări și pupături?
 • +1 (19 voturi)    
  AUR ne apropie de concluzia (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 12:47)

  John M. [utilizator]

  democratiei temporare din Romania: ii arestam pe jurnalisti si cerem iesirea din UE.
 • +10 (18 voturi)    
  hahahahah (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 14:30)

  john70 [utilizator]

  E foarte distractiv cum se agita lumea pe aici si comenteaza cu pasiune, fara sa inteleaga ca scena politica din Romania de dupa 1990 a fost si este controlata de Securitate.
 • +9 (19 voturi)    
  Daca au luat cat au luat... (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 15:02)

  VOX. [utilizator]

  ...cand mai nimeni nu auzise de ei, acum, probabil, sunt la egalitate cu PNL.

  Nu stiu daca sunt prosti sau sosoci, dar, cu parare de rau pentru eruditi, democratia inseamna "puterea poporului".
 • 0 (10 voturi)    
  E periculos sa tii cont de pareridorintele alegato (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 15:30)

  galeo [utilizator]

  Ca te considera sistemul ticalosit populist.

  Corect politic e ca tu politician sa ii minti pe alegatori in campania electorala si apoi sa faci ce te taie capul cand ajungi la putere.
 • -2 (16 voturi)    
  E normal ca alesii sa faca ce doresc alegatorii (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 15:50)

  galeo [utilizator]

  Nu ce vor specialistii in Covid.
 • +2 (12 voturi)    
  sfanta naivitate (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 21:39)

  hanu [utilizator]

  1. george simon, gheorghe simion, hotarati-va.
  2. AUR are platforma centru dreapta si e singurul cu asa ceva in politica romaneasca, pe langa un branding bun. Stiu multi cu 2 facultati care ii vor vota, dar voi puteti sa credeti in continuare ca e partidul capsunarilor si un minipsd, finantat de moscova si alte bazaconii woke :))
 • +5 (9 voturi)    
  AUR, are cel putin (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 23:40)

  nick1587873340950 [utilizator]

  dublul procentului public, "cei tacuti" voi cu cine credeti ca vor vota ?
 • +4 (6 voturi)    
  ... (Duminică, 10 octombrie 2021, 4:03)

  cmariusalin [utilizator]

  cati securici se agita pe aici poate poate mai "modeleaza" un tipar de opinie...
  degeaba
  pensiile de smecher trebuie sa dispara!
 • +1 (1 vot)    
  Cu doi idioti : unul la Cotroceni si unul la (Marţi, 12 octombrie 2021, 0:44)

  deval [utilizator]

  Victoria -ca pana acum - rapandula asta, impostorul caruia ambuscatii ii spun patriot, o sa tot creasca dragi cica liberali... Asa cum am zis fiind, cei doi nu dau doi bani pe comunicare, in sensul ca comunica doar intre ei, dau mesaje identice , sunt la fel de aerieni, sau mint cu cinism scarbind pana si publicul de dreapta , adversar al psdaur.... Asa ca AUR si poate si PSD nu trebuie decat sa stea cu trista deschisa !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by