Aflați în plin război mediatic, liderii PNL și USR și-au reproșat reciproc, în spatele ușilor închise, modul în care au gestionat public scandalul privind evacuarea Spitalului Foișor, dar și conflictul Voiculescu-Cîțu. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că ședința Coaliției a fost una cu scântei, iar liderii Coaliției și-au exprimat nemulțumirile generate de scandalul public. Și UDMR a avut de criticat prestația ministrului Justiției.

Ludovic Orban si Dan BarnaFoto: Agerpres

La ședința Coaliției a participat și premierul Florin Cîțu care a evitat să iasă public și să facă declarații. În spatele ușilor închise, Cîțu le-ar fi spus colegilor din Coaliție că trebuia respectată procedura în ceea ce privește raportul Corpului de control privind accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) cu parola Ministerului Sănătății și că nu poate opri o procedură de care se ocupă direct justiția, susțin sursele citate.

În replică, liderii USR-PLUS i-au reproșat premierului că situația trebuia discutată în interiorul Coaliției înainte de a face public anunțul. "La nivel mediatic a fost perceput ca un atac direct la adresa lui Vlad Voiculescu și a USR PLUS iar asta ne-a forțat pe noi să anunțăm public susținerea pentru Voiculescu", ar fi explicat liderii USR PLUS în ședința Coaliției.

De partea cealaltă, liberalii s-au plâns de modul în care gestionează Vlad Voiculescu ministerul pe care îl conduce și că gafele pe care acesta le face afectează credibilitatea Guvernului. Orban le-ar fi spus useriștilor că răspunderea politică "exclusivă" pentru menţinerea lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii le aparţine.

De altfel, Ludovic Orban a declarat public, la finalul ședinței că răspunderea politică "exclusivă" pentru menţinerea lui Vlad Voiculescu în funcţia de ministru al Sănătăţii aparţine USR PLUS.

"În ceea ce priveşte chestiunea legată de domnul Voiculescu, le-am spus foarte clar colegilor din USR PLUS că răspunderea politică exclusivă pentru menţinerea în funcţie a ministrului Voiculescu aparţine partidului care îl susţine, că în ceea ce ne priveşte privim extrem de îngrijoraţi la modul în care este gestionat Ministerul Sănătăţii şi, atenţie, Ministerul Sănătăţii este unul din cele mai încercate ministere în condiţii de pandemie şi în condiţiile în care ne confruntăm cu al treilea val al pandemiei, că exigenţa noastră faţă de modul în care este condus Ministerul Sănătăţii este maximă şi, de asemenea, (...) noi susţinem foarte clar dreptul premierului ca, atunci când consideră că un ministru afectează buna funcţionare a Guvernului, nu-şi îndeplineşte atribuţiile şi nu pune în practică programul de guvernare şi generează situaţii care pot pune în pericol buna funcţionare a Guvernului, de a propune schimbarea ministrului respectiv", a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

O altă nemulțumire discutată în ședința Coaliției a fost cea a UDMR. Kelemen Hunor s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că Stelian Ion a spus public că amendamentul privind superimunitatea magistrațiilor a fost ideea UDMR și că aceștia au insistat să fie introdusă în proiectul de lege.

Potrivit surselor citate, Barna le-ar fi promis lideriilor UDMR că va intermedia o discuție între Kelemen Hunor și Stelian Ion, la Guvern, pentru a rezolva disensiunile între cei doi.

La nivel public, vicepremierul Dan Barna (USR PLUS) a declarat că Vlad Voiculescu continuă la Ministerul Sănătăţii și că în ședința Coaliției nu a fost niciun moment în discuţie ideea ca acesta să fie demis sau să se retragă.

La câteva ore, într-un interviu pentru HotNews.ro, Barna a precizat că în ședința coaliției le-a transmis celorlalte partide ca vor mai aparea episoade delicate precum discuția despre activitatea lui Vlad Voiculescu, dar ele vor fi depășite dacă în coalitie se vor comporta ca bărbati de stat, nu puștani de stat.

"Există suficientă rațiune la toți cei trei parteneri din coaliție pentru a trece peste valul de emoții (...) Vrem să funcționăm ca bărbați de stat și mai puțin ca puștani de stat", a spus Barna.

Reamintim că liderii Coaliției s-au reunit luni, în ședința săptămânală, pentru a tranșa scandalul dintre PNL și USR izbucnit public odată cu evacuarea Spitalului Foișor și care a aruncat în aer nemulțumirile liberalilor la adresa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Liberalii au scăzut tonul criticilor, în ședința Biroului Executiv, la recomandarea lui Ludovic Orban.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în scandalul din Coaliție ar fi intervenit președintele Klaus Iohannis, care le-ar fi transmis liberalilor că nu este momentul potrivit pentru un conflict în interiorul Coaliției în contextul actual și că România are nevoie de stabilitate politică.